РЕШЕНИЕ

 

432                                     28.10.2015г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На първи октомври                               две хиляди и петнанадесета   година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Ж.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №516 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от А.К. *** срещу Наказателно постановление  №3747/17.06.2015 на Главен инспектор “Мониторинг”, Дирекция “Анализ на риска и оперативен контрол”, Агенция “Пътна инфраструктора” – гр. София, с което на основание чл.53, ал.1, пр.5 от Закона за пътищата за нарушение на чл.26, ал.2, т.1, б. «а» от същия закон на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 1500лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание на РРС  за жалбоподателя не се явява представител. От страна на жалбоподателя е депозирано становище.

Ответната страна Национална агегенция «Пътна инфраструктура» чрез представителя си изразява становище за неоснователност на жалбата.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Съдът намира, че жалбата е подадена в срок. Разгледана по същество жалбата е основателна.

С обжалваното Наказателно постановление  №3747/17.06.2015 на Главен инспектор “Мониторинг”, Дирекция “Анализ на риска и оперативен контрол”, Агенция “Пътна инфраструктора” – гр. София,  на основание чл.53, ал.1, пр.5 от Закона за пътищата за нарушение на чл.26, ал.2, т.1, б. «а»  от същия закон на жалбоподателя А.К.М. е наложено административно наказание глоба в размер на 1500лв. В наказателното постановление нарушението е описано по следния начин: “На 03.06.2015г., в 14,45 часа, на път I -2, км.47, на 3 км. след гр. Цар Калоян в посока гр. Русе – гр. Разград, А.К.М. е управлявал и осъществявал движение на състав от пътно превозно средство “ППС” с три оси – МПС с две оси /1ва и 2ра/ марка “CLAAS”, модел “LEXION 450” с транзитен №**** и количка за превоз на хердер за бяла жътва с 1 /една/ ос. В процеса на проверката е направено измерване, при което е констатирано, че са надвишени нормите на Наредба №11 от 03.07.2001г. на МРРБ за движение на извънгабаритни и/или тежки ППС /Нердбата/, както следва: 1. Измерената широчина на ППС е 3,80 м., при допустима максимална широчина – 2,55м., съгласно чл.5, ал.1, т.1, буква “А” от Наредбата.”. Прието е, че е нарушена забраната за осъществяване на движение с извънгабаритни ППС, освен с разрешение за дейност от специално ползване на пътищата на администрацията, управляваща пътя. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установявмане на административно нарушение №0004530/03.06.2015г., съставен на жалбоподателя от инспектор към Дирекция “Анализ на риска и оперативен кантрол”.

По делото е разпитан св. Ив. А., актосъставителя, който в показанията си потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. Сочи, че процесното МПС – комбайн с колесар – било измерено с ролетка и така установена широчината му, надвишаваща допустимата.  

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя е незаконосъобразно, тъй като съдът намира, че в случая е допуснато нарушение на материалния закон – не е приложен този санкционен състав, който е приложим в случая. Чл. 53, ал.1 от Закона за пътищата включва множество  състави на административни нарушения, някои от които са обособени в отделни точки. В случая е прието, че жалбоподателят е нарушил чл. 53, ал.1, пр.5, което е част от началния текст на алинеята, преди изброяването на следващите нарушения по точки. Предложение 5, което се визира, съдържа препращащ текст – санкционира нарушения на чл.26, ал.2 от Закона. Последната разпоредба има широк обхват, съдържа редица забрани, като в случая е прието, че е нарушена т.1, б. «а» на чл.26, ал.2. Освен това следва да се обърне внимание, че чл.26, ал.2 съдържа забрани във връзка с дейности определени като «специално ползване на пътищата». В Допълнителните разпоредби на закона в §1,т.8 се дава дефиниция на това понятие, като се визира «превозване на тежки и извънгабаритни товари» /останалите изброени дейности са неотносими към случая/. В случая на жалбоподателя не е вменено превозване на тежък или извънгабаритен товар, а движение с извънгабаритно ППС, които понятия не са идентични. Във фактическата част на НП не се говори нищо за товар, а й видът на процесното МПС /комбайн/, сочи се в случая не става дума за превоз на товар. Затова и в случая съдът намира, че съставът на чл.53, ал.1, пр.5 от Закона, санкциониращ нарушения на чл.26, ал.2  е неприложим. Приложим е  друг от съставите на административно нарушение, визирани в чл.53, ал.1, а именно съставът очертан в чл. 53, ал.1, т.2 от ЗП – «движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства и товари без разрешение на собственика или администрацията, управляваща пътя». Именно под този състав се подвеждат нарушенията, изразяващи се в движение на извънгабаритни ППС. В случая обаче наказващия орган е приложил друг санкционен сътав, което води до нарушение на материалния закон. Съдът не може да преквалифицира деянието, тъй като не може да влезе във функциите на наказващ орган. Констатираното неправилно приложение на закона обаче съществено накърнява правото на защита на санкционираното лице, тъй като му вменява нарушение на неприложима във случая разпоредба. Всичко това води до незаконосъобразност на наказателното постановление и налага отмяната му на това основание.

 Поради изложеното Съдът  

                                                                   Р Е Ш И:

                          ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №3747/17.06.2015 на Главен инспектор “Мониторинг”, Дирекция “Анализ на риска и оперативен контрол”, Агенция “Пътна инфраструктора” – гр. София, с което на основание чл.53, ал.1, пр.5 от Закона за пътищата за нарушение на чл.26, ал.2, т.1, б. «а»  от същия закон на А.К. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 1500лв.  

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – Разград  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: