П Р И С Ъ Д А

 

                                2015 година                                        град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                            наказателен състав

На осми октомври                                                                2015 година        

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.  Б.                                                                           С.С.

                                            

 

Секретар:  Г.А.

Прокурора: ПАВЛИНА УЗУНОВА

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №  291    по описа за 2015 година

 

 

П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимия И.Ц.П. – роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, разведен, безработен, осъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че за времето от 12.12.2014 г. до 18.12.2014 г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, в съучастие с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и за неизвестното лице имотна облага е възбудил и поддържал  у Й.Т.Х. *** заблуждение, относно обстоятелството, че дъщеря му В.Й.Т. *** е предизвикала катастрофа при която е починал човек и с цел да се “оправи работата” е необходимо да се плати парична сума на семейството на починалия и с това му е причинил имотна вреда в размер на 8000  /осем хиляди/ лева; е възбудил и поддържал у Н.В.Ч. ***, заблуждение, че внучката й Н.И.Т. ***  е допуснала ПТП и е ранила човек, като е задържана в полицията и с цел да бъде освободена е необходимо да се плати парична сума и с това й е причинил имотна вреда в размер на 2500 / две хиляди и петстотин/ лева и е възбудил и поддържал у В.Т.Н. *** заблуждение, че бившата й снаха П.М.Н. *** е предизвикала катастрофа, при която е починал човек и за да се покрият нещата е необходимо да се даде парична сума на семейството на починалия и с това й е причинила имотна вреда в размер на 2000 /две хиляди/ лева, като общия размер на причинената имотна вреда възлиза на 12500 ./дванадесет хиляди и петстотин/ лева – престъпление по чл.209, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.26, ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 58а от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ДВЕ ГОДИНИ, което да се изтърпи при ОБЩ първоначален режим в затворническо общежитие от открит тип.

ОСЪЖДА подсъдимият И.  Ц.П. да заплати на Й.Т.Х., ЕГН ********** *** сумата от 8000 лева,  за имуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва върху тази сума считано от 12.12.2014 г. до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА подсъдимият И.  Ц.П. да заплати на В.Т.Н.,*** сумата от 2000 лева,  за имуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 18.12.2014 г. до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА подсъдимият И.  Ц.П. да заплати по сметка на РРС сумата от 400 лева представляваща държавна такса върху уважените граждански искове.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

 

                                                                                     2.