Р Е Ш Е Н И Е  

Номер І                                               20.11.2015 г.                                       гр.Разград                              

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На двадесет и осми октомври                                  две хиляди и  петнадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар   В.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1308 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК във вр. с чл.34 от ЗС.

Депозирана е искова молба  от Ф.Н.К. и Л.Б.И. срещу Н.Б.К., с която искат от съда да допусне до делба дворно място в с.М. с административен адрес ул.”С.”, №16, с площ 1 546,00 лв. , съставляващ имот с планоснимачен №***, за който е отреден парцел V-338 от кв.26 по плана на селото, поземлен имот №****** по плана за земеразделяне на с.М., нива с площ 11,301 дка, шеста категория, м.”Ю. Б.” и поземлен имот №****** по плана за земеразделяне на с.М., нива с площ 3,700 дка, шеста категория, м.”Ю. Б.” при права за първия имот 5/6 идеални части за ищцата и 1/6 идеални части за ответницата, а за втория и третия имоти – при равни права. Твърди, че имотите са оставени в наследство от Б. Т. К. и К. Х. К..

            Ответницата не е депозирала отговор.

След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства:  Страните по делото са наследници от първи ред на Б. Т. К., починал на 10.12.2000 г. - съответно преживяла съпруга и дъщери.

Приживе Б. Т. К. е станал собственик на нива с площ 11,300 дка , шеста категория, м.”Ю. Б.”, имот №****** по плана за земеразделяне на с.М..

С н.а. №***, т.3, рег.№**** от 07.08.2013 г. на нотариус с рег.№*** с район на действие РС Разград  страните по делото са признати за съсобственици на поземлен имот – дворно място с кадастрален номер 338 в с.М. с площ 1546 кв.м. заедно с построените в същия имот едноетажна масивна жилищна сграда  с полуподземен етаж, с обща разгъната застроена площ  от 116,24 кв.м. и едноетажна полумасивна сграда на допълващо застрояване, , представляваща лятна кухня със застроена площ  от 30,15 кв.м., навес-стопанска постройка  със застроена площ 24,98 кв.м. при права 4/6 идеални части за Ф.К. и 1/6 идеална част за Л.И.. С н.а. №***, т.3, рег.№****, дело №*** от 13.08.2013 г. на нотариус с рег.№*** на нотариалната камара Ф.Н.К. е продала на Л.Б.И. правото си на собственост върху 4/6 идеални часто от този имот.

Ищцата Л.И. и ответницата Н.К. са наследници по право на заместване на своята баба К. Х. К., починала на 13.12.2005 г.

Приживе наследодателката К. Х. К. е притежавала зем. земя нива с площ 3,700 дка, шеста категория, м.”Ю. Б.”, имот №****** по плана за земеразделяне на с.М..

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи: Искът за допускане до делба на дворното място е основателен и доказан. Същото е придобито по време на брака между Б. Т. К. и ищцата Ф.Н.К.. Със смъртта на наследодателя е прекратена съпружеската имуществена общност и преживялата съпруга е станала собственик на ½ от имота по силата на прекратяването на общността и на 1/6 от имота по наследство и това е отразено и в констативния нотариален акт, издаден след смъртта на общия наследодател.  След като е отчуждила притежаваните от нея 4/6 от имота, същият е останал съсобствен само между двете дъщери Л.Б.И. и Н.Б.К. при права 5/6 за първата и 1/6 за втората.

            Основателен и доказан е и искът за делба на поземления имот нива с площ 11,300 дка. Същият е получен чрез реституция и не е бил при режим на съпружеска имуществена общност. Ето защо следва да бъде поделен по равно между трите наследнички на наследодателя.

            По отношение на иска за делба на поземления имот нива с площ 3,700 дка същият е основателен, но делбата следва да бъде допусната само между Л.И. и Н.К., тъй като именно те, а не баща им Б. К., са наследници на своята баба. Това е така, тъй като Б. К. е починал преди своята майка и не би могъл да бъде неин наследник, а наследници са неговите две дъщери. Ищцата Ф.Н.К. не се явява наследник на своята свекърва К. К. и не притежава идеална част от останалите в наследство от последната имоти.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ДОПУСКА ДО ДЕЛБА поземлен имот – дворно място с кадастрален номер 338 /триста тридесет и осем/ в с.М., общ.Р., обл.Р., с административен адрес ул.»С.», №16 по кадастрален план, одобрен със Заповед №1443 от 1986 г. в кв.26 /двадесет и шест/ с площ 1546 кв.м. /хиляда петстотин четиридесет и шест квадратни метра/, при съседи: улица, поземлен имот №VІ-337, улица и поземлен имот №ІV-339, заедно с построените в същия имот: 1.Еноетажна масивна жилищна сграда  с полуподземен етаж, с обща разгъната застроена площ  от 116,24 кв.м. /сто и шестнадесет цяло и двадесет и четири стотни квадратни метра/, състояща се от : 1.1.полуподземен етаж, включващ мазе, салон с кухня, стая и баня с обща застроена площ от 58,12 кв.м. /петдесет и осем цяло и дванадесет стотни квадратни метра/, 1.2.първи етаж , включващ дневна, спалня, салон с обща застроена площ 58,12 кв.м. /петдесет и осем цяло и дванадесет стотни квадратни метра/, 2. едноетажна полумасивна сграда на допълващо застрояване,  представляваща лятна кухня със застроена площ  от 30,15 кв.м./тридесет цяло и петнадесет стотни квадратни метра/,3. навес-стопанска постройка  със застроена площ 24,98 кв.м. /двадесет и четири цяло и деветдесет и осем квадратни метра/ между Л.Б.И., ЕГН ********** *** и Н.Б.К., ЕГН ********** *** при права 5/6 /пет шести/ идеални части за първата и 1/6 /една шеста/ идеални части за втората.

          ДОПУСКА ДО ДЕЛБА поземлен имот нива с площ 11,300 дка /единадесет дка и триста квадратни метра/ , шеста категория, м.”Ю. Б.”, имот №****** /четиридесет и шест хиляди и седемдесет и седем/ по плана за земеразделяне на с.М., ЕКНМ *****, при граници: имоти №****** нива, №****** полски път, №****** нива и №****** нива  между Ф.Н.К., ЕГН ********** ***, Л.Б.И., ЕГН ********** *** и Н.Б.К., ЕГН ********** *** при  равни права.

          ДОПУСКА ДО ДЕЛБА поземлен имот нива с площ 3,700 дка /три дка и седемстотин квадратни метра/ , шеста категория, м.”Ю. Б.”, имот №****** /четиридесет и шест хиляди и седемдесет и шест/ по плана за земеразделяне на с.М., ЕКНМ *****, при граници: имоти №****** полски път, №****** полски път, №****** нива и №****** нива  между Л.Б.И., ЕГН ********** *** и Н.Б.К., ЕГН ********** *** при  равни права.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: