Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                       №358, 12.10.2015г., град Разград

 

                                 В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                   състав

На девети октомври                                       две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Ц. ДОЧЕВА

                                                                             

 Секретар Д.Д.

 Прокурор  Недка Петрова  

 като разгледа докладваното от председателя

 гр.дело № 1646 по описа за 2015г.

 

            Производството е по реда на чл.26 ал.2 във вр. с чл.25 т.2 и 3 от Закона за закрила на детето.

            Постъпила е молба от Дирекция “Социално подпомагане” гр.Разград за  настаняване на детето Б.К.К. в семейството на неговите баба и дядо по майчина линия за срок до навършване на 18 годишна, а ако учи-до завършване на средно образование, но не по-късно от 20 годишна възраст на детето или до промяна на ситуацията.

            Майката Ц.Д.К. и бащата К.П.К. не се явяват.

            Районна прокуратура- Разград счита молбата са основателна.

            Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Детето Б. е родено на 01.06.01г. от майка Ц.Д.К. и баща К.П.К.. Майката оставя детето на грижите на своите родители и заминава за Германия., но помага финансово за отглеждането му. Ежедневно общуват по телефон или скайп. Бащата се грижи за две други ненавършили пълнолетие деца. Със съд.решение №269/09.09.13г. на РРС по отношение на детето е определена мярка за закрила-настаняване за отглеждане в семейството на близки-бабата и дядото по майчина линия, но срокът на определената мярка е изтекъл на 14.08.15г. Със Заповед № ЗД РД 01/0132/14.08.15г. на Директора на ДСП-Разград детето временно е настанено в семейството на Б. и Д. Д.

             Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искането е основателно. Настаняването на дете извън семейството съгласно чл.26 ал.1 ЗЗД се извършва от съда, при наличие на някое от основанията, посочени в чл.25 от същия закон. В случая с оглед на събраните по делото гласни и писмени доказателства, съдът намира за безспорно установено, че родителите нямат възможност да полагат непосредствени грижи за детето си, но осигуряват издръжката му. Липсата на непосредствена родителска грижа, поставя детето в категорията дете в риск.

           Тъй като съгласно чл.10 ал.1 от ЗЗД всяко дете има право на закрила за нормалното му физическо, умствено, нравствено и социално развитие, и за защита на неговите права и интереси, то тези му основни права могат да бъдат защитени в семейството на неговите баба и дядо. Детето живее при своята баба и дядо от бебе. Свикнало е с тях. Ето защо в изключителен интерес на детето е да бъде настанено на място,  където за него да се полагат необходимите грижи. По този начин се гарантират правата и интересите му. Съдът намира, че именно тази е правилната мярка за неговата закрила по смисъла на чл.26 ал.1 от ЗЗД.

           Воден от гореизложеното и на основание чл.235 ГПК, съдът

 

                                              Р     Е     Ш     И     :

 

            НАСТАНЯВА Б.К.К., ЕГН ********** за отглеждане в семейство на близки- баба и дядо по майчина линия- Б. Ц.Д., ЕГН ********** и Д.П.Д., ЕГН ********** *** за срок до навършване на 18 годишна възраст на детето, а ако учи- до завършване на средно образование, но не по-късно от 20 годишна възраст на детето или до промяна в ситуацията, при която е настанено детето, на основание чл.26 ал.1 във вр. с чл.25 т. 2 и 3 от ЗЗД.

           Препис от решението да се изпрати на Д”СП”-Разград.

           Решението подлежи на обжалване пред РОС в 7-дневен срок от връчването му.

 

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: