Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   431                                         04.11.2015 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На първи октомври                                   две хиляди  и петнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Ж.Р.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         351                                         по описа за  2015 г.

 

      За да се произнесе, съдът съобрази следното:

      Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от “Българско национално радио” гр. София против  Наказателно постановление  № 16 от 17.02.2015 г., издадено от Председателя на Комисията за регулиране на съобщенията – гр.София, с което на “Българско национално радио” гр. София на основание чл.325, ал.1 от ЗЕС, във връзка с чл.336 от ЗЕС, във връзка с т.2.2 от Разрешението, във връзка с приложение №6 към чл.10 от Техническите изисквнания е наложена имуществена санкция в размер на 10 000 лева. В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност на наказателното постановление и се моли да бъде изцяло отменено.                

В съдебно заседание за жалбоподателят не се явява представител. В последното заседание не се явява и представител на наказващия орган. В предходно заседание от представителя на наказващия орган е изразено становище за неоснователност на жалбата.

За РРП не се явява представител.

 Като подадена в срок против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление № № 16 от 17.02.2015 г., издадено от Председателя на Комисията за регулиране на съобщенията – гр.София на “Българско национално радио” гр. София на основание чл.325, ал.1 от ЗЕС, във връзка с чл.336 от ЗЕС, във връзка с т.2.2 от Разрешението, във връзка с приложение №6 към чл.10 от Техническите изисквнания е наложена имуществена санкция в размер на 10 000 лева.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №С-010/22.10.2015г. съставен от гл. инспектор в Главна Дирекция «Контрол на съобщенията» на КРС. В акта и НП се сочи от фактическа страна, че   на 20.01.2015г. “Българско национално радио” гр. София не е излъчвало от предавателната си станция “Разград”, разпространяваща програма “Хоризонт” на честота 864 kHz. Сочи се, че по силата на т.2.2 от издаденото от Комисията за регулиране на съобщенията на предприятието Разрешение №00761/21.07.2008г. за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс – радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи за наземно аналогово радиоразпръскване, ведно с измененията към него, БНР е длъжно да осъществява наземно аналогово радиоразпръскване при спазване на технически и експлоатационни условия, посочени в техническите изисквания за работа на електронните съобщителни мрежи от радиослужба радиоразпръскване и съоръженията свързани с тях /Техническите изисквания/. Изтъква се, че съгласно т.1 от приложение №6 към чл.10 от техническите изисквания, предприятията осигуряват непрекъснатост на излъчването от предавателните станции.  

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителя А. М., който потвърждава обстоятелствата отразени в акта и НП. Сочи, че в КРС постъпили жалби от граждани и кметски наместници, в които жалби се сочело, че е преустановено излъчването на програма “Хоризонт”  от няколко средновълнови предавателя на БНР, сред които и предавателя, работещ в района на гр. Разград. Извършени били измервания със специализирана апаратура, в които измервания участие взел и свидителя З. К. /гл. инспектор при наказващия орган/. Тези измервания установили, че програмата не се разпространява в Търговище, Дулово, Шумен и Разград.  От обжалващата страна се признава /според изложеното в жалбата/, че действително програмата е била спряна за посочените райони. Сочат обаче, че това било предизвикано от липсата на бюджетни субсидии и от тук невъзможността на обжалващата страна да поеме разходите за този тип излъчване. От БНР е направено искане до КРС - Заявление с вх. № 18-00-97/14.08.2-14г. /копие на л.6 от делото/, с искане за спиране на седем предавателни станции, сред които и тази в гр. Разград. По силата на чл.116 от Закона за електронните съобщения Комисията за регулиране на съобщенията следвало да се произнесе с решение по искането в срок от 30 дни, което в случая не било направено. При това БНР е взело решение за спиране на процесната предавателна станция.

По делото е приложено копие от Разрешение №00761/21.07.2008г. за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи за наземно аналогово радиоразпръскване. Конкретно в т.2.2 от раздел “Условия” от разрешението  е посочено, че БНР има задължението да осъществява   наземно аналогово радиоразпръскване при спазване на технически и експлоатационни условия, посочени в “Техническите изисквания за работа на електронните съобщителни мрежи от радиослужба радиоразпръскване и съоръженията свързани с тях”. Според  т.1 от приложение № 6 към чл. 10 от Техническите изисквания  предприятията осигуряват непрекъснатост на излъчването от предавателните станции”. Съгласно таблица 2 към приложение 1 от Разрешението, БНР е следвало да осъществява излъчване на програма “Хоризонт” от радиостанция “Разград” на честота 864 кНz. С цитираното по-горе  Заявление с вх. № 18-00-97/14.08.2-14г. /копие на л.6 от делото/ БНР е поискало КРС да извърши промяна на Разрешението като бъдат спрени няколко предавателни станции. Към момента на разглеждане на делото КРС все още не се е произнесла с решение по този въпрос. За последния въпрос съдът е поискал информация от наказващия орган и от същата институция са уведомили съда, че към момента искането на БНР не е удовлетворено.  

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че  АУАН и НП са издадени в съответствие със законовите изисквания. Съдът намира, че наказаното юридическо лице /БНР/ е осъществило вмененото му нарушение. В случая към датата на констатиране на нарушението  -  20.01.2015г. не е имало решение на КРС, което да допусне изменение на Разрешението и съответно спиране на процесната предавателна станция. Това означава, че към този момент БНР е било задължено да осъществява излъчване на програма “Хоризонт” от предавателна станция “Разград”. Безспорно е по делото, че такова излъчване не се е осъществявало – същото е било спряно от БНР. При това съдът намира, че правилно  БНР е санкционирано на основание чл.325, ал.1 от ЗЕС, във връзка с чл.336 от ЗЕС, във връзка с т.2.2 от Разрешението, във връзка с приложение №6 към чл.10 от Техническите изисквнания. Основанието за ангажиране на административнонаказателната отговорност в случая е именно нарушаването на условията на Разрешението, с което и съставът на чл.325, ал.1 от ЗЕС е осъществен.  Фактът на извършеното нарушение не се дерогира от това, че КРС не се е произнесла в законовия срок по искането за промяна на разрешението. Съществен е фактът, че липсва решение допускащо изменение на Разрешението и обжалващата страна е следвало да се съобрази с това положение и да продължи излъчването от процесната предавателна станция. Доводите за липса на субсидии, чрез които да се осъществява това излъчване, както и за моралната остарялост на тези станции могат да имат своето основание и съществено  значение при преценка на въпроса дали Разрешението да се измени, но докато не е взето решение в този смисъл, то задължената страна следва да се съобразава с тежащите върху нея към момента задължения.  Спирайки това излъчване без да е дочакала решението от страна на КРС  обжалващата страна е допуснала нарушение на посочените норми и основателно е сакционирана. Наложената санкция е в минилавния законов размер. Поради изложеното наказателното постановление се явява законосъобразно и следва да бъде потвърдено

 Воден от изложеното Съдът

                                                 

                                 Р     Е     Ш     И :

           

               ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  № 16 от 17.02.2015 г., издадено от Председателя на Комисията за регулиране на съобщенията – гр.София, с което на “Българско национално радио” гр. София на основание чл.325, ал.1 от ЗЕС, във връзка с чл.336 от ЗЕС, във връзка с т.2.2 от Разрешението, във връзка с приложение №6 към чл.10 от Техническите изисквнания е наложена имуществена санкция в размер на 10 000 лева.

             Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: