Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   463                                      30.11.2015 година                               град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на четиринадесети октомври                                                   две хиляди и петнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

секретар В.Д.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело                                               № 372                                                 по описа за  2015 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

           Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

           Постъпила е жалба от Н.П.Й. против наказателно постановление № 15-1075-000376/28.05.2015 г.  на  началник сектор ПП към ОД на МВР Разград, с което за нарушение на чл. 25 ал.1 от ЗДвП на осн. чл. 179 ал.2 вр. с ал.1 т.5 от ЗДвП й е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лв. и за нарушение на чл. 123 ал.1 т.3 от ЗДвП на основание чл.175 ал.1 т.5 от ЗДвП са й наложени административни наказания “глоба” в  размер на 200 лв. и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 месеца.

           Жалбоподателката моли наказателното постановление да бъде отменено изцяло, излагайки аргументи за незаконосъобразност от формална страна и алтернативно за наличие предпоставките на чл. 28 от ЗАНН.

            Въззиваемият заявява становище, че жалбата е неоснователна, а атакуваното постановление, като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

           На 05.05.2015 г., в гр. Разград, в Градски парк, жалбоподателтката привела в движение собствения си лек автомобил “Порше Кайен” с рег. № ****, който бил паркиран на паркинга пред хотел – ресторант “Лес”. При предприемане на маневрата за излизане от реда на паркираните ППС, като не съобразила тяхното местоположение, завивайки в дясно, тя блъснала паркирания от дясната й страна лек автомобил “Пежо 306” с рег. № **** в предната броня. От силата на удара “Пежо” - то се преместило, но вместо да спре и да установи последиците от поведението си, жалбоподателката продължила и напуснала паркинга. По същото време там се намирала и св. Ил., чието малолетното дете тичало пред паркираните автомобили и която възприела действията на жалбоподателката. По – късно, мястото на ПТП било посетено от контролните органи по ЗДвП, които били сигнализирани за инцидента от собственика на блъснатата кола и които възприели визуално щетите по този автомобил. Самоличността на жалбоподателката била установена след това, въз основа на записите на видеокамерите на хотел-ресторант “Лес” и показанията на св.Ил., въз основа на индивидуализиращите белези на управлявания от Й. автомобил. За така установеното, като счел че на 05.05.2015 г., последната е осъществила нарушения на ЗДвП, св. Ц., съставил АУАН с бл. № 098134/08.05.2015 г., в който посочил, че Й., извършвайки посочената по – горе маневра, не се е съобразила с положението на паркираните автомобили и е блъснала с дясната си страна предна броня на дясностоящия й л.а. “Пежо 306” с рег. № ****, вследствие на което е настъпило ПТП с материални щети, след което е напуснала мястото на настъпилото ПТП без да спре и установи обстоятелствата и щетите настъпили от него и съответната служба за контрол на МВР. За виновно нарушени актосъставителят посочил чл. 25 ал.1 от ЗДвП и чл. 123 ал.1 т.3 б.”в” от ЗДвП. Актът бил предявен и подписан от жалбоподателката, с отбелязване, че по нейната кола няма щети. Въз основа на АУАН на 22.07.2015 г., било издадено и атакуваното НП, в което описанието на осъществените от жалбоподателката действия е идентично с описанието дадено им в АУАН, за виновно нарушени са посочени разпоредбите на  чл. 25 ал.1 от ЗДвП и чл. 123 ал.1 т.3 от ЗДвП и нейната отговорност е ангажирана съответно за първото от нарушенията на основание чл. 179 ал.2 вр. с ал.1 т.5 от ЗДвП, с налагане на административно наказание “глоба” в размер на 200 лв. и за второто от нарушенията на основание чл. 175 ал.1 т.5 от ЗДвП с налагане на  административни наказания “глоба” в  размер на 200 лв. и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 месеца

              В хода на съдебното производство, като свидетел е разпитан актосъставителя Ц., който установява с показанията си изложените в акта за установяване на административно нарушение и издаденото въз основа на него наказателно постановление фактически обстоятелства. В идентичен смисъл са и показанията на свидетелката Ил., която непосредствено е възприела осъществените от жалбоподателката действия и която е категорична досежно модел марка и регистрационен номер на автомобила причинил ПТП. Пак от показанията на последната се установява, че на паркинга, от който е тръгнала жалбоподателката е имало дете.

        Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

         Като подадена в срок, от надлежна страна, жалбата е допустима, а разгледана по същество е частично основателна.

        Като издадено от компетентния за това орган, по реда и във формата предвидени от закона, атакуваното НП се явява законосъобразно от формална страна, в частта, в която е санкционирано първото от нарушенията.

       Непосочването на ЕГН на свидетеля в АУАН, непосочване името и адрес на лицето, което е претърпяло имуществени вреди от нарушението и неговия ЕГН, както и обстоятелството, кому е поверен за пазене иззетия от жалбоподателката контролен талон, действително е в нарушение на изискванията на чл. 42 т.7, т.9 и т.10 от ЗАНН. Същевременно тези непълноти в съдържанието на акта за установяване на административното нарушение не се опорочили същия, доколкото те не са от естество пряко засяща правото на защита на субекта на административно нарушение. И без отбелязване ЕГН на свидетеля по акта, самоличността на последния е индивидуализирана в достатъчна степен, и без да се сочи изрично коя контролна служба съхранява отнетия документ, съобразно неговото предназначение може да се изведе коя е тя, а що се отнася до имената и ЕГН на претърпялото имуществени вреди лице, то липсата на такива данни пряко рефлектира към приложимостта на разпоредбата на чл. 45 от ЗАНН и този конкретен реквизит на АУАН е въведен за обезпечаване правата именно на тези лица /претърпелите имуществени вреди/, но не и на субектите на административно нарушение. Ето защо и посочените пороци, не са от естество водещи до незаконосъобразност на производството по установяване на административното нарушение и правилно в изпълнение изискванията на чл. 53 ал.2 от ЗАНН, административнонаказващият орган е издал въз основа на съставения акт, атакуваното наказателно постановление. Що се отнася до погрешното изписване на номера на АУАН, състоящо се в изпускане на първата цифра «0», в текста на съдържанието на самото НП, то видно е, че се касае до техническа грешка, която отново не поставя под съмнение, кой е акта въз основа на който е образувано производството по установяване на административно нарушение, приключило с ангажиране на административнонаказателната отговорност на жалбоподателката.

          Същевременно досежно второто от санкционираните нарушения, налице действително е незаконосъобразност на атакуваното НП от формална страна.

         Словесното описане на това нарушение, дадено и в АУАН и в издаденото въз основа на него НП, е напускане на мястото на настъпилото ПТП, без жалбоподателката да спре и да установи обстоятелтствата и щетите настъпили от него и /без да уведоми/ съответната служба за контрол. От една страна това описание покрива признаците на нарушението по чл. 123 ал.1 т.1 от ЗДВП, съгласно който: «Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието». Посоченото задължение е общо за всички участницит в ПТП независимо от това дали в резултатат от същото са настъпили  имуществени вреди, или има пострадали хора. От друга страна това описане, съдържа признаци и на посочената за виновно нарушена разпоредба на ал.1 т.3 на чл. 123 от ЗДвП / в часта в която се сочи неизпълнение на задължението за установяване на вредите  и уведомяване на съответната служба за контрол/ , която е относима към водачите на ППС, в случаите, когато от произшествието са причинени единствено имуществени вреди. Същевременно, задълженията на водачите по т. 3 на чл. 123 ал.1 от ЗДвП са индивидуализирани в три отделни подточки и неизпълнението на кое да е от тях, осъществява признаците на отделно административно нарушение. Следователно освен, че е извършил смесване на съставите на две различни административни нарушения, описвайки словесно фактически обстоятелства относими към състава на нарушение по чл. 123 ал.1 т.1 от ЗДвП и към състава на нарушение по чл. 123 ал.1 т.3 от ЗДвП, административнонаказващият орган не е извършил необходимата пълна фактическа индивидуализация на санкционираното нарушение, като не е посочил всички обективни признаци на някое от нарушенията по буква «а», «б», или «в» от този текст от закона, нито е прецизирал неговата правна квалификация, като не е изписал изрично някоя от тях, а е посочил за нарушен единствено чл. 123 ал.1 т.3 от ЗДвП. Посоченото неспазване на изискванията на чл. 57 от ЗАНН в този смисъл, е довело до такова нарушаване правото на защита на субекта на административно нарушение, лишавайки го от възможност да знае, какво точно му е вменено в отговорност, което е довело до такава формална незаконосъоразност на атакуваното НП в тази му част, представляваща и основание за частична отмяна.

         Що се отнася до това осъществено ли е второто от санкционираните административни нарушения от жалбоподателката и извършени ли е то от нея виновно, съдът намира следното:

 

         Разпоредбата  на чл. 25 от ЗДвП, неизчерпателно сочи маневрите при осъществяване на които водачът на ППС, следва да съобразява посоката, положение и скоростта на движение на останалите участници в движението, по начин изключващ създаването на опасност за тях. В случаите, когато в резултат от виновно неизпълнение на посоченото задължение настъпи пътнотранспортно произшествие, то налице са предпоставките за ангажиране отговорността на водача по реда на чл. 179 ал.2 вр. с ал.1 т.5 от ЗДвП. Ето защо и обстоятелството, че в съдържанието на атакуваното НП е записано, че предприемайки маневра Й. е създала опасност за движението, не е ограничило правото й на защита, доколкото в постановлението е описан настъпилия съставомерен резултат по чл. 179 ал.2 от Закона – причиненото ПТП, поглъщащ състава на нарушението по ал.1 т.5 на чл. 179 от ЗДвП.  Безспорно предприетото от жалбоподателката излизане от реда на паркираните ППС, представлява маневра, сред изрично посочените  в чл. 25 от ЗДвП. Доколкото при нейното осъществяване, Й. не е спазила изискването с действията си да не създаде опасност за спрелите превозни средства при тяхното заобикаляне и е блъснала съседно паркирания автомобил, то действията й осъществяват от обективна страна състава на нарушение по чл.25 от ЗДвП. И тъй като резултатът от тези й действия е причиняването на повреда на друго ППС, то законосъобразно поведението й е санкционирано на основание приложения от административнонаказващят орган чл. 179 ал.2 вр. с ал.1 т.5 от ЗДвП. Съставомерно е нарушението и от субективна страна, доколкото жалбоподателката е правоспособен водач на  МПС и като такава са й известни задълженията произтичащи от това й качество, включая и тези вменените й с посочената за виновно нарушена разпоредба. Що се отнася до размера на наложеното административно наказание, то съдът намира, че административнонаказващият орган правилно е преценил обстоятелствата по чл. 27 от ЗАНН, налагайки наказание «глоба» в максималния предвиден от закона разлмер от 200 лв. В тази насока следва да бъдат преценени обстоятелствата, при което нарушението е извършено – обстоятелствата, че жалбоподателката е напуснала мястото на ПТП без да спре, за да установи последиците от произшествието, както и това че  поведението й, макар и да не е установено да представлява друго съставомерно нарушение на ЗДвП изразяващо се в създаване на непосредствена опасност, не е било съобразено с находящото се на паркинга малко дете.

        Ето защо и по изложените по – горе съображения, атакуваното НП в частта досежното първото от санкционираните нарушения следва да бъде потвърдено, а по отношение на второто от тях, следва да бъде отменено, като незаконосъобразно от формална страна.

         Воден от изложеното до тук, на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

                                                  

                                                   Р     Е     Ш     И :

           

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление  № 15-1075-000376/28.05.2015 г.  на  началник сектор ПП към ОД на МВР Разград, в частта в  която за нарушение на чл. 25 ал.1 от ЗДвП на осн. чл. 179 ал.2 вр. с ал.1 т.5 от ЗДвП на Н.П.Й. е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лв.

           ОТМЕНЯ наказателно постановление  № 15-1075-000376/28.05.2015 г.  на  началник сектор ПП към ОД на МВР Разград, в частта в която за нарушение на нарушение на чл. 123 ал.1 т.3 от ЗДвП на основание чл.175 ал.1 т.5 от ЗДвП на Н.П.Й. са наложени административни наказания “глоба” в  размер на 200 лв. и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 месеца.

          

         Решението подлежи на касационно обжалване пред АС Разград в 14 - дневен                                                                            срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: