Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   435                                      30.11.2015 година                               град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на пети октомври                                                               две хиляди и петнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

секретар Г.М.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело                                               № 428                                                 по описа за  2015 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

           Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

           Постъпила е жалба от Т.И.К. против наказателно постановление № 405/22.06.2015 г. на директора на Регионална дирекция по горите гр. Русе, с което за нарушение на чл. 84 ал.1 от Закон за лова и опазване на дивеча,  на осн. чл. 84 ал.1 от ЗЛОД му е наложено административно наказание “глоба” в размер на 150 лв. и на основание чл. 94 ал.1 вр. с чл. 84 ал.1 от ЗЛОД му е наложено административно наказание “лишаване от право на ловуване” за срок от 3 години.

           Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде отменено изцяло, като незоконосъобразно, оспорвайки осъществяването на санкционираното нарушение и изтъквайки аргументи за незаконосъобразност от формална страна и наличие предпоставките на чл. 28 от ЗАНН.

            Въззиваемият заявява становище, че жалбата е неоснователна, а атакуваното постановление, като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

           На 04.01.2015 г., служители на ДГС Разград, извършили проверка на изискуемите по ЗЛОД документи на жалбоподателя, който се движел по междуселски път от с. Ловско - с. Студенец, с извадено от калъф и сглобено ловно оръжие. Тъй като същият не представил разрешително за лов, актосъставителят – св. Ат., приел че е осъществил нарушение на ЗЛОД, за което съставил АУАН с бл. № 012379/02.04.2015 г. в отсъствие на нарушителя по реда на чл. 40 ал.2 от ЗАНН. В акта посочил, че на 04.01.2015 г., в общ. Лозница, междуселски път от с. Ловско посока с. Студенец, жалбоподателят “извършва ловуване с извадено от калъф и сглобено ловно оръжие, без писмено разрешително за лов” и квалифицирал нарушението по чл. 84 ал.1 от ЗЛОД. Въз основа на акта, на 22.06.2015 г., било издадено и атакуваното НП, в което описанието на осъщественото от жалбоподателя нарушение е идентично с описанието дадено му в АУАН, за виновно нарушена е посочена разпоредбата на  чл. 84 ал.1 от ЗЛОД и неговата отговорност е ангажирана на основание същия текст от закона, с налагане на административно наказание “глоба” в размер на 150,00 лв. и на основание чл. 94 ал.1 вр. с чл. 84 ал.1 от ЗЛОД с налагане на административно наказание “лишаване от право на ловуване” за срок от 3 години.

      В подкрепа на изразеното становище за несъставомерност на нарушението, жалбоподателя представя разрешително за индивидуален лов № 0028098/01.01.2015 г., издадено негово име за лов на дребен дивеч/бекас, гривяк, патица/  за периода от 01.01.2015 г. до 31.01.2015 г. в ловностопански район Недоклан.

       В хода на производството, като свидетел по делото е разпитан актосъставителя, който с показанията си установява идентични с отразените в АУАН фактически обстоятелства, като сочи че при поледващите действия на контролните органи в лекия автомобил на жалбоподателя бил открит един оскубан гривяк. Сочи още, че пред него К. заявил, че не е в състояние да представи нито един от изисканите му за проверка документи, включително и разрешително за лов, тъй като били за заверка. Предявеното му разрешително за индивидуален лов № 0028098/01.01.2015 г., заявява че не е виждал.

        Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

 

         Като подадена в срок, от надлежна страна, жалбата е допустима, а разгледана по същество е  основателна.

        Атакуваното НП, както и акта въз основа на който то е издадено, съдът намира за законосъобразни от формална страна, като издадени от компетентния за това орган и по реда предвиден в закона.

       Обстоятелството, че в съдържанието на атакуваното НП не е отбелязано, дали жалбоподателят е стоял или се е движел, не е такова което да доведе до невъзможност, същия в качеството си на субект на административно нарушение да разбере, какво му е вменено в отговорност, доколкото описаните фактически обстоятелства – че на посочената дата и място е бил с  извадено от калъф и сглобено ловно оръжие, обхващат признаците на хипотезата на чл. 43 ал.3 т.1 от ЗЛОД, според който «Ловуване» е и престой или движение на лица извън населените места с извадено от калъф и сглобено ловно оръжие, независимо дали е заредено или не. Ето защо аргументите за незаконосъобразност на НП от формална страна в тази насока, не се споделят от настоящия съдебен състав.

        Що се отнася до това осъществено ли е санкционираното нарушение от жалбоподателя и извършено ли е то от него виновно, съдът намира следното:

       В тежест на административнонаказващият орган бе да докаже наличието на всички съставомерни признаци, осъществяващи от обективна и субективна състава на санкционираното нарушение по чл. 84 ал.1 от ЗЛОД. Посочената за виновно нарушена разпоредба гласи:  «Който ловува, без да притежава редовно заверен билет за лов или с билет за лов, но без писмено разрешително за лов, или ловува извън определените в разрешителното места, без да е убил или уловил дивеч, се наказва с глоба от 50 до 400 лв.». В конкретния случай, в атакуваното НП се сочи, че жалбоподателят е осъществил една от формите на изпълнително деяние на нарушението, изразяваща се в ловуване с билет за лов, без писмено разрешително за лов. Същевременно в хода на производството бе установено, че К. притежава документ от последно посочения вид - разрешително за индивидуален лов № 0028098/01.01.2015 г., издадено негово име за лов на дребен дивеч/бекас, гривяк, патица/  за периода от 01.01.2015 г. до 31.01.2015 г. То  удостоверява правото на последния да ловува, макар и не на мястото на което е открит, а в посочения в документа ловностопанския район на с. Недоклан. При това положение обаче, следва да се заключи, че жалбоподателят, не е осъществил нарушение изразяващо се в ловуване без писмено разрешително за лов, а такова изразяващо се в ловуване извън определените в разрешителното места, което също е съставомерно по посочение за нарушен текст от чл. 84 ал.1 от ЗЛОД. За такова нарушение обаче, срещу него АУАН не е съставян и неговата административнонаказателна отговорност не е ангажирана. Действително, при положение че соченото разрешително не е било  представено от жалбоподателя на контролните органи при проверката на 04.01.2015 г., последните не са могли да знаят, че такова е налично. До момента на съставяне на АУАН обаче, са имали възможност и задължение да съберат и други доказателства досежно съставомерността на нарушението, като изискат информация за това от съответната ловна дружинка, от която разрешителното изхожда.

       Ето защо и доколкото недоказано в производството остана, че жалбоподателят е осъществил състава на санкционираното нарушение на чл. 84 ал.1 от ЗЛОД, като на посочената дата е ловувал, без да има издадено разрешително за лов, което бе в тежест на административнонаказващият орган, то атакуваното НП, като незаконосъобразно следва да бъде отменено изцяло.

        Произнасянето в посочения по- горе смисъл, изключва и произнасянето на съда, досежно основателността на изложените аргументи за наличие предпоставките на чл. 28 от ЗАНН.

               Воден от изложеното до тук, на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

                                                   Р     Е     Ш     И :

           

        

       ОТМЕНЯ наказателно постановление № 405/22.06.2015 г. на директора на Регионална дирекция по горите гр. Русе, с което за нарушение на чл. 84 ал.1 от Закон за лова и опазване на дивеча,  на осн. чл. 84 ал.1 от ЗЛОД на Т.И.К. е наложено административно наказание “глоба” в размер на 150 лв. и на основание чл. 94 ал.1 вр. с чл. 84 ал.1 от ЗЛОД му е наложено административно наказание “лишаване от право на ловуване” за срок от 3 години.

 

       Решението подлежи на касационно обжалване пред АС Разград в 14 - дневен                                                                            срок от съобщаването му на страните.

                                                                       

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: