Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   450                                                30.11.2015 година                                        град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на осми октомври                                                           две хиляди и петнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

секретар Г.А.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело                                               № 534                                             по описа за  2015 г.

 

          

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

           Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

           Постъпила е жалба от “ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР” гр. Разград против наказателно постановление № 157332 – F162664/22.07.2015г.  на  Зам. Директор на  ТД на НАП – гр. Варна, с което за нарушение на чл. 73, ал.1 вр.  ал.4 от ЗДДФЛ, на основание чл. 82 ал.1 от ЗДДФЛ са му  наложени 96 бр. административни наказания “имуществена санкция” в размер на 20 лв., всяко от тях.

           Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде отменено изцяло, като оспорва по същество осъществяването на нарушенията, като алтернативно поддържа становище за  наличие на предпоставките на чл. 28 от ЗАНН.  

            Въззиваемият заявява становище, че жалбата е неоснователна.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

           На 13.05.2015 г. в  ТД на НАП, офис Разград, от обжалващата страна била подадена справка  по образец за изплатени доходи на физически лица през данъчната 2014 г. Прието е, че справката е подадена със закъснение, поради което и на обжалващата страна бил съставен АУАН №F162664/14.05.2015г., в който е посочено, че жалбоподателят, в качеството си на платец на доходи не е изпълнил своевременно задължението си да подаде справка по образец за изплатени доходи на физически лица през данъчната 2014 г., съгласно чл. 73 ал.1 от ЗДДФЛ в законоустановения срок по чл. 73 ал.4 от ЗДДФЛ, който е 30.04.2015 г. в ТД на НАП Варна, офис Разград, като справката е подадена на 13.05.2015 г. За виновно нарушени са посочени разпоредбите на чл. 73 ал.1 във вр. с чл. 73 ал.4 от ЗДДФЛ. Посочено е, че през обхванатия от справката период “ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР” гр. Разград  е изплатил доход  на 58 физически лица по авторски и лицензионни възнаграждения и на 38 физически лица доход от посреднически услуги и дестрибуция на стоки или общо на 96 лица, като всяко едно от посочените 96 физически лица е индивидуализирано с трите му имена и ЕГН, като са посочени и изплатените суми и вида доход, който представляват. Въз основа на акта, на 22.07.2015 г. е издадено атакуваното НП, в което нарушението е описано по начин идентичен с даденото му в акта описание, за виновно нарушени са посочени разпоредбите на чл. 73 ал.1 вр. с ал.4 от ЗДДФЛ и отговорността на жалбоподателя е ангажирана с налагане на 96 броя административни наказания “имуществена санкция” в размер на 20 лв., всяко от тях.   

         В хода на съдебното производство, отразените в АУАН факти се установяват от разпита на актосъставителя - св. А. С., приложените към административнонаказателната преписка и представените в съдебно заседание писмени доказателства. Разпитана е и свидетелката Р. Р., работеща като счетоводител при обжалващата страна. От нейните показания се установява, че тя опитала да подаде справката по електронен път още преди изтичането на срока на 30.04.2015г., но не могла понеже нямала достъп до системата за подаване на такава справка. В следващите работни дни отишла в офиса на ТДД Варна в гр. Разград и поискала да подаде справка на хартиен носител, но приемането и било отказано поради липса на нотариално пълномощно за това. Последното се установява и от показанията на актосъставителя.  По същото време директорът на “ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР” гр. Разград бил в отпуск по болест, но в крайна сметка било оформено нотариално пълномощно и на 13.05.2015г. справката била подадена в офиса на НАП.  Тези обстоятелства не са спорни.

        Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

         Като подадена в срок, от надлежна страна, жалбата е допустима, а разгледана по същество е основателна, по следните съображения:

 Наистина  в случая санкционираното юридическо лице, като задължено лице по ЗДДФЛ, е следвало да подаде Спарвка по образец за данъчната 2014г. Справката обаче е подадена с тринадесет дни закъснение – на 13.05.2015г. При това от формална страна действително е осъществен съставът на административното нарушение по чл.82, ал.2 от ЗДДФЛ. Съдът обаче намира, че разглежданият случай се явява маловажен по смисъла на чл.28 от ЗАНН, поради което обжалващото юридическо лице  не е следвало да бъде санкционирано. Действително в случая от формална страна става дума за 96 отделни нарушения, но фактически те са предмет на една обща забава.  Преценка за маловажност следва да се прави дори в случаи като настоящия, визиращи нарушение на просто извършване. А маловажността в случая се обуславя от редица обстоятелства. На първо място самото закъснение е минимално –тринадесет дни. При това е очевидно, че краткото закъснение, което е допуснато не води до някакви реални неблагоприятни последици. Отделно от това обжалващото дружество явно не е наказвано до сега за нарушения на данъчното законодателство /данни в обратен смисъл няма. Данните по делото показват, че от страна на обжалващата страна са превени опити за подаване на процесната справка в срок, но това не се е получило.  При това е явно, че  санкционираното лице е опитало да изпълни добросъвестно задълженията си, но поради явно недостатъчно прецизна организация на дейността си е допуснало забавяне. Това не  дерогира противоправността на забявянето, но сочи на една крайно ника обществена опасност на това забавяне в конкретната ситуация. Общо казано случаят се изразява в това, че е направен един пропуск за подаване на декларация в срок, който пропуск обаче бързо е поправен. При това положение очевидно е неуместно точно в случай като този да бъде ангажирана административнонаказателна отговорност. Случаят очевидно е маловажен /с оглед критериите на чл. 93, т.9 от НК/, което наказващият орган е следвало да прецени и след като не го е направил е издал едно незаконосъобразно Наказателно постановление, което по тази причина следва да бъде отменено.

 

 

                          Воден от изложеното до тук, на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

                                                   Р     Е     Ш     И :

            

                   ОТМЕНЯ  наказателно постановление № 157332 – F162664/22.07.2015г.  на  Зам. Директор на  ТД на НАП – гр. Варна, с което за нарушение на чл. 73, ал.1 вр.  ал.4 от ЗДДФЛ, на основание чл. 82 ал.1 от ЗДДФЛ  на “ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР” гр. Разград са му  наложени 96 бр. административни наказания “имуществена санкция” в размер на 20 лв., всяко от тях.

                  Решението подлежи на касационно обжалване пред АС Разград в 14 - дневен                                                                            срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: