РЕШЕНИЕ

 

454,  20.11.2015г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На тринадесети Октомври 2015 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                        Председател: Николай Борисов  

Секретар: П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 541 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Джамал М.К. ЕГН ********** *** против НП № 15-1075-000517/22.07.2015г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на чл.20, ал.2 от ЗДвП е наложено адм. наказание « глоба « в размер на 200,00лв. на аснование чл.179, ал.2 от ЗДвП, а за нарушение на чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 800,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 9 месеца,  на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП, или общо « глоба « в размер на 1000,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 9 месеца.

Жалбоподателят по същество не оспорва фактическите констатации отразени в АУАН, респективно в НП, отправя възражение за явна несправедливост на наложените адм. наказания и от това навежда твърдение за нарушение на процесуалния закон при издаване на обжалваното НП. Моли съда да измени адм. наказания, като ги редуцира към минималния посочен в закона размер.

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят  се явява лично, поддържа молбата по изложените в нея доводи.

Административнонаказващия орган, при редовно призоваване  не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 11.07.2015г. около 23,00ч. свидетелите Д. В. и Х. Х. – служители в Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, по сигнал за ПТП, в гр. Разград по ул. « Л. Каравелов «, установили л.а. « Фолксваген Голф « с рег. № ********, който бил излязъл от пътното платно в дясно по посока на движението си, след което се блъснал в бетонна отводнителна канавка. На място установили и водача – жалбоподателя Д. М.К.. Същият бил изпробван за употреба на алкохол с техн. Средство « Алкотест дрегер 7510 « с № ARDN 0060, ел. скала, на който отчела наличие на 0,96промила алкохол в издишания въздух. На нарушителя бил издаден талон за медицинско изследване бл. № 0412210. Същият се явил в МБАЛ – Разград и предоставил кръв за изследване. От извършената химическа експертиза се установява наличие на алкохол в кръвта на жалбоподателя – 0,88промила. За констатираните нарушения, св. Д. В. съставил на жалбоподателя АУАН бл. № 098205, в която описал нарушенията по следния начин „...като водач на МПС, управлява с несъобразена скорост, като на кръстовището с ул. „ Хъшове „ предприема маневра завиване на ляво, губи контрол над автомобила и се блъска в отводнителна канавка в дясно от пътното платно, настъпва ПТП. Водача е изпробван за употреба на алкохол с техн. средство Средство « Алкотест дрегер 7510 « с № ARDN 0060, ел. скала, на който отчела наличие на 0,96промила. На водача е издаден талон за кръвна проба № 0412210...”, квалифицирал нарушенията като такива по чл. 20, ал.2 и чл.5, ал.3,т.1 от ЗДвП. АУАН бил съставен в присъствие на нарушителя, връчен му срещу подпис, без да впише възражения.

На база съставеният АУАН на 22.07.2015г. е издадено процесното НП, в което фактическата обстановка е описана по идентичен с АУАН начин, като е добавен резултата от химическото изследване на кръвта, адм. наказващият орган, също квалифицирал нарушенията като такива по чл. 20, ал.2 и чл.5, ал.3,т.1 от ЗДвП  и наложил съответно наказания за нарушение на чл. 20, ал.2 от ЗДвП « глоба « в размер на 200,00лв. на аснование чл.179, ал.2 от ЗДвП, а за нарушение на чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП административно наказание « Глоба « в размер на 800,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 9 месеца,  на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП, или общо « глоба « в размер на 1000,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 9 месеца.

НП връчено редовно на 31.07.2015г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на дата 06.08.2015г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е неоснователна.

От процесуална страна - Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатите от жалбоподателя административни нарушения, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираните от проверяващия орган административни нарушения са надлежно индивидуализирани,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушенията от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с всяко от деянията и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя.

По същество безспорно, както от писмените, така и от гласните доказателства събрани в хода на съдебното следствие безспорно се установява, че на процесната дата жалбоподателят е управлявал л.а. « Фолксваген Голф « с рег. № ***********, като е допуснал процесните адм. нарушения – факт, който не е спорен по делото.

Относно възраженията на жалбоподателя за несъразмерност на наказанията със степента на обществената опасност както на нарушенията, така и на личността на нарушителя, съдът намира същите за неоснователни. Безспорно липсата на констатирани предишни нарушения на ЗДвП и съответно наложени адм. наказания за тях е  единственото смекчаващо отговорността обстоятелство. В противовес обаче : видно от справка за нарушител/водач на името на жалбоподателя се установява, че същият е придобил правоспособност да управлява МПС на 17.04.2015г., съответно издадено е и свидетелство за това на 28.04.2015г. След по-малко от 3 месеца жалбоподателят си е позволил, съзнавайки твърде малкия си стаж като водач на МПС и въпреки това да употреби алкохол „две бири”/според Протокол за медицинско изследване – по негови данни/ и да седне зад волана на процесното МПС. Този факт само по себе си  е твърде показателен за отношението на жалбоподателя към забранителните норми на ЗДвП. Същият демонстрира явно незачитане на правовия ред и чувство за превъзходство над закона, което говори за една по –висока степен на обществена опасност на личността на дееца. От друга страна налице е и по-висока степен на обществена опасност на деянията, от една страна заради предвидените строги санкции, а от друга, обстоятелството, че сядайки зад волана на процесното МПС с концентрация на алкохол в издишвания въздух на границата да извърши престъпление, жалбоподателят сериозно е застрашил здравето и живота на мнозина, включително и собствените си. Съдът констатира, че размерите на наложените наказания са ориентирани към средните посочени в съответните разпоредби на ЗДвП, поради което същите се явяват справедливи и съответни на степента на обществена опасност на извършените нарушения и степента на обществена опасност на личността на нарушителя и са годни да осъществят целите си по чл.12 от ЗАНН.

Поради изложеното, съдът намира, че обжалваното НП следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.   

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                  Р  Е  Ш  И :

 

   

ПОТВЪРЖДАВА НП № 15-1075-000517/22.07.2015г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на Д. М.К. ЕГН ********** ***, за нарушение на чл.20, ал.2 от ЗДвП е наложено адм. наказание « глоба « в размер на 200,00лв. на аснование чл.179, ал.2 от ЗДвП, а за нарушение на чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 800,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 9 месеца,  на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП, или общо « глоба « в размер на 1000,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 9 месеца, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: