РЕШЕНИЕ

 

457,  16.11.2015г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На тринадесети Октомври 2015 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                        Председател: Николай Борисов  

Секретар: П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 571 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Г.Г.К. ЕГН ********** *** против НП № 15-1075-000580/13.08.2015г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 25, ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв.,  на основание чл.179, ал.2 вр. ал.1,т.5 от ЗДвП; за нарушение на чл. 123, ал.1, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месеца,  на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП, за нарушение на чл. 123, ал.1,т.3 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месеца, на основание чл.175, ал.1,т.5 от ЗДвП и за нарушение на чл.123, ал.1,т.3 от ЗДвП е наложено наказание « глоба « в размер на 50,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месеца, на основание чл. 175, ал.1,т.5 от ЗДвП, или общо « глоба « в размер на 250,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 3 месеца.

В жалбоподателят по същество оспорва фактическите констатации отразени в АУАН, респективно в НП, отправя възражение по всички пунктове, по които е административно наказан. Моли обжалваното НП да бъде изцяло отменено.

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят не се явява, за него упълномощен повереник, поддържа молбата по изложените в нея доводи.

Административнонаказващия орган, при редовно призоваване не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 06.08.2015г. около 18,20ч. деж. В ОДЧ на ОДП – Разград, изпратил наряд от „ПП – КАТ” – Разград  в състав св. Ал. З. и Б. Б. по сигнал за възникнало ПТП  на  ул. „ Априлско въстание „ в гр. Разград до фирма „ Златекс „ в посока „ Биовет „. Когато полицейските служители отишли на място, заварили водач на л.а. „ Сеат Ибиза „ с рег. №  *********, който им обяснил, че л.а. „ Фолксваген Голф „ с рег. № *********, който го изпреварвал от дясната страна, навлязъл в неговата лента на движение и със задната си лява част ударил неговия автомобил в предна дясна част, след което без да спира продължил по посока на „ Биовет „. Тъй като водачът не бил сигурен в последните букви на рег. номер на другото МПС, полицейските служители прегледали записите от видеокамерите в бензиностанциите наблизо „ Лукойл „ и „ Шел „, при оето установили, че в часа на ПТП по пътя преминава л.а. „ Фолксваген Голф „ с рег. № ********. След извършена справка в информационните масиви на КАТ – Разград бил установен и собственика на автомобила – жалбоподателят. На следващият ден 07.08.2015г. той бил поканен в КАТ – Разград, където при разговор със св. А. З., заявил, че действително е участвал в процесното ПТП, като се е движел в крайната дясна лента на пътното платно по посока на „ Биовет „, а в лявата лента, въпросния автомобил „ Сеат Ибиза „, като в момента, в който е го е задминавал, видял, че пред него в лентата му за движение има паркирал трети автомобил и за да избегне сблъсък, навлязъл в лявата линта и при разминаване с другия автомобил в момента на задминаването, със задната си лява част го ударил в неговата предна дясна част, но понеже бързал работа не спрял, а продължил движението си.

С оглед на изложеното Б. Б., в присъствие на жалбоподателя и свидетеля А. З., съставил АУАН на жалбоподателя, в който при посочената фактическа обстановка, описал три нарушения :

1.  „...От крайна дясна лента за движение извършва маневра завиване на ляво с цел движение в съседна лява лента ...” – предприемайки маневра, създава опасност за участниците в движението, без да се съобразява с тях, ПТП - нарушение на чл.25, ал.1 от ЗДвП. 

2.  „...След настъпило ПТП, К. не спира за установяване на последиците от произшествието...” -  нарушение на чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП.

3.  „... напускайки местото, не оказва съдействие за установяване на вредите...” – нарушение на чл.123, ал.1,т.3,б.а от ЗДвП.

4.  „...Не уведомява съответната служба за контрол на МВР...” – нарушение на  чл.123, ал.1,т.3,б.в от ЗДвП.

АУАН е съставен в присъствие на жалбоподателя, запознат с неговото съдържание, вписал „... закъснявах за работа ...”, връчен му срещу подпис.

На база съставеният АУАН на 13.08.2015г. е издадено процесното НП, в което фактическата обстановка е описана по идентичен с АУАН начин, но адм. наказващият орган, преценил, че следва да бъде допълнено нарушението по пункт 4, като вписал  – „… при наличие на разногласия относно обстоятелствата за ПТП го напуска и не увадомява службата за контрол, както и не изпълнява указанията й...”  – нарушение на чл.123, ал.1, т.3 от ЗДвП.

Адм. наказващия орган наложил съответно административни наказания - за нарушение на чл. 25, ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв.,  на основание чл.179, ал.2 вр. ал.1,т.5 от ЗДвП; за нарушение на чл. 123, ал.1, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месеца,  на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП, за нарушение на чл. 123, ал.1,т.3 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месеца, на основание чл.175, ал.1,т.5 от ЗДвП и за нарушение на чл.123, ал.1,т.3 от ЗДвП е наложено наказание « глоба « в размер на 50,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месеца, на основание чл. 175, ал.1,т.5 от ЗДвП, или общо « глоба « в размер на 250,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 3 месеца.

НП връчено редовно на 26.08.2015г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на същата дата 26.08.2015г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е частично основателна.

Относно нарушението   на чл.25, ал.1 от ЗДвП – законът вменява задължение, водачът на МПС преди предприемане на каквато и да е маневра да се съобрази с “ …участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него…”. От тази гледна точка, от възприетата фактическа обстановка, съдът намира, че жалбоподателят с бездействие е осъществил това нарушение, като действително управлявайки собственото си МПС, не е съобразил движението си с другия л.а. „ Сеат Ибиза „ с рег. №  ********** и навлизайки в неговата лента за движение е причинил ПТП. В тази връзка и по възраженията на повереника, не е спорно по делото, че са причинени вреди.

Относно нарушенията на чл.123, ал.1,т.3 от ЗДвП - Не оказва съдействие за установяване на вредите от ПТП и Не уведомява съответната служба за контрол на МВР / както общо са квалифицирани в обжалваното НП, а съгласно  ЗДвП са съответно чл.123, ал.1,т.3,б.а и чл.123, ал.1,т.3, б.в/,  то и при двете нарушения, за да са осъществени от обективна страна, предполагат наличието на предшестващо активно поведение от другия участник в настъпилото ПТП, каквото в случая не е налице. Никой не е поискал съдействие от жалбоподателя за установяване на вредите от ПТП и не са били налице разногласия относно обстоятелствата за настъпилото ПТП. Поради изложеното и в тези две части по пункт 3 и пункт 4 обжалваното НП следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

Относно нарушението на чл.123, ал.1,т.1 от ЗДвП –  и в тази част, от събраните в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства, съдът намира обжалваното НП за правилно и законосъобразно. Безспорно се установи, че жалбоподателят е нарушил административното си задължение, като участник в ПТП „… да спре, за да установи какви са последиците от произшествието…”. Наказателното постановление в тази част и по пункт 1, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с деянието и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. От изложеното, съдът намира, че с процесното НП в тази част отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Наказанията по пунк 1 и пункт 2, наложени на жалбоподателя, съдът намира за съответни на извършените нарушения, като адм. наказващия орган е взел предвид мотивите и подбудите при извършване на нарушенията и са в минимален размер.

Поради изложеното, съдът намира, че в тази част обжалваното НП следва да бъде потвърдено.   

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                  Р  Е  Ш  И :

 

    ОТМЕНЯВА НП № 15-1075-000580/13.08.2015г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на Г.Г.К. ЕГН ********** ***, в частта, с която за нарушение на чл. 123, ал.1,т.3 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месеца, на основание чл.175, ал.1,т.5 от ЗДвП и за нарушение на чл.123, ал.1,т.3 от ЗДвП е наложено наказание « глоба « в размер на 50,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 месеца, на основание чл. 175, ал.1,т.5 от ЗДвП, като незаконосъобразно.

ПОТВЪРЖДАВА  НП НП № 15-1075-000580/13.08.2015г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград в останалата част, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: