Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

                   567                                                      30.12.2015 година                                        град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на тридесети ноември                                                         две хиляди и петнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

секретар В.Д.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело                                                      № 749                                           по описа за  2015 г.

                             

 

                              За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила жалба от Й.П.Г. против електронен фиш сер. К  № 0685595, издаден от ОД на МВР Разград, с което за нарушение на чл. 21 ал.1 от ЗДвП на основание чл. 189 ал.4 вр. с чл. 182, ал.2 т.3 от ЗДвП на жалбоподателя е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100,00 лв.

            Жалбоподателят моли електронният фиш да бъде отменено изцяло, оспорвайки авторството на санкционираното  нарушение.

           Административнонаказващият орган не изпраща представител и не заявява становище по жалбата.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

           С атакувания електронен фиш сер. К  № 0685595 е ангажирана отговорността на жалбоподателя, в качеството му на собственик на МПС – л.а. “Фолксваген голф 1.6” с рег. № *** за извършено на 07.08.2013 г., нарушение на чл. 21 ал.1 от ЗДвП. Електронният фиш е връчен на жалбоподателя по реда на чл. 189 ал.5 от ЗДвП /с препоръчано писмо с обратна разписка/ на жалбоподателя на 12.09.2013 г. Не се сочи от жалбоподателя, а към приложената преписка представена от административнонаказващят орган не са приложени доказателства в този смисъл, той да е депозирал писмено възражение пред директора на съответната структура на МВР, по което да е постановяван отказ за анулиране на фиша по реда на чл. 189 ал.6 от ЗДвП. При това положение, срокът за обжалване на атакувания електронен фиш е започнал да тече на посочената дата – 12.09.2013 г. и е изтекъл на 26.09.2013 г. В този смисъл е разпоредбата на чл. 189 ал.8 от ЗДвП, съгласно която:»Електронният фиш подлежи на обжалване по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Жалбата срещу електронния фиш се подава в 14-дневен срок от получаването му, а когато е направено възражение по ал. 6 - в 14-дневен срок от съобщаването на отказа за анулиране на фиша...» Жалбата въз основа на която е образувано настоящото производство по АНД № 749/2015 г. по описа на РРС е депозирана пред административнонаказващият орган на 14.10.2015 г. – т.е. близо две години, след изтичане на законоустановения срок за обжалване на електронния фиш. Съгласно чл. 189 ал.10 т.2 от ЗДвП, електронните фишове, които не са обжалвани в срока по ал.8 влизат в сила. Следователно към момента на депозиране на жалбата, въз основа на която е образувано настощото дело, атакувания електронен фиш е бил влязъл в сила, поради което  производството по същото следва да бъде прекратено.

        Отделен от изложеното остава въпросът, дали не са налице предпоставките за възобновяване на административнонаказателното производство, инициирането на което производство обаче е от компетентността на Окръжния прокурор на ОП Разград.

          Воден от изложеното и на основание чл. 63 ал.2 от ЗАНН, съдът

                                                           Р  Е  Ш  И     :

             

             ПРЕКРАТЯВА производството по АНД № 749/2015 г. по описа на РРС, образувано по жалба на Й.П.Г. против електронен фиш сер. К  № 0685595, издаден от ОД на МВР Разград, с което за нарушение на чл. 21 ал.1 от ЗДвП на основание чл. 189 ал.4 вр. с чл. 182, ал.2 т.3 от ЗДвП на жалбоподателя е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100,00 лв., поради недопустимост на жалбата.

        Решението подлежи на касационно обжалване пред АС Разград в 14 - дневен  срок от съобщаването му на страните.

 

 

          

                                                                         

                                                                                       

                                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: