МОТИВИ  към Решение № 511/10.11.2015г.  по анд № 713/ 2015г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, с което се предлага обвиняемият   И.О.И.  ЕГН  **********  да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на адм. наказание по реда на чл.78а от НК за това, че на 03.06.2014г. в гр. Разград без надлежно разрешително е придобил и държал 1.93 грама високорискови наркотични вещества  на стойност 34.74 лева – престъпление по чл. 354а ал.5 във вр. с ал.3 предл.1 и 2 т.1  от НК.

В с.з. обвиняемият, нередовно призован  не се явява. За него назначен служебен защитник, който не оспорва фактическата обстановка, така както е описана в обстоятелствената част на постановлението, моли за минимално наказание.  

За РП Разград  в с.з.  учавства представител – Прокурор Николов, който поддържа предложението, моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид разпоредбата на чл. 78а, ал.5 от НК.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:  

На 03.06.2014г., непосредствено след получаване на пратка по „ Еконт експрес „ от офис в гр. Разград, бул. „ Бели Лом” № 21 от страна на обв. И.,  св. Ст. Б. - служител на ОДМВР-Разград, след постъпила информация, че същият се занимава с придобиването на наркотици, извършил личен обиск, при което открил и иззел получената от обвиняемия плюшена играчка – заек, във вътрешността на която открил 2бр. Прозрачни полиетиленови пликове с намираща се в тях суха зелена растителна маса. При порведен наркополеви тест на двата плика, растителната маса реагирала на съдаржание на амфетамин. Пликовете били претеглени в присъствие на свидетел, при което се установило общото им тегло – 5,2гр.

От заключението на вещото лице по назначената и извършена на досъдебното производство Физикохимична експертиза се установява, че представените за зследване обекти № 1 – тъмнозелена разтителна маса, съдържаща се в полиетиленово пликче с шлиц  и № 2 – тъмнозелена растителна маса, съдържаща се в полиетиленово пликче с шлиц, се доказва наличие на 5-флуоро-АКВ48, който е халогенно производно на АКВ48. Нето теглото на обектите № 1 – 1,06гр. И № 2 – 0,87гр. АКВ48 е включен /ДВ. Бр. 97 от 08.11.2013г./ в Списък І – „ Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната медицина” от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата, като наркотични, приета на основание чл.3, ал.2 и 3 от ЗКНВП.

От заключението на вещите лица по назначената и извършена на досъдебното призводство кмплексна химична и оценъчна експретиза се установява, че не може да бъде определена пазарна стойност на прцесното вещество, доколкото същото е иновативно, произвежда се и се разпространява по нелегален начин, поради което няма легален пазар. В същото време е определена цена за грам 18,00лв. На база цени на улицата. По този начин е оперделена и общата стойност – 34,74лв.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: 5-флуоро-АКВ48, който е халогенно производно на АКВ48 е включен /ДВ. Бр. 97 от 08.11.2013г./ в Списък І – „ Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната медицина” от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата, като наркотични, приета на основание чл.3, ал.2 и 3 от ЗКНВП.

Съгласно чл.4, ал.2 от ЗКНВП за препаратите се прилагат същите мерки за контрол, както за наркотичните вещества.

Деянието на обвиняемия И. И. е съставомерно по чл. 354а, ал.5 във вр. с ал.3, предл.1 и 2, т.1 от НК. На инкриминираната дата И. е осъществил изпълнителното деяние на посоченото престъпление под формата на държане без надлежно разрешително на високорискови наркотични вещества1.93 грама 5-флуоро-АКВ48, който е халогенно производно на АКВ48  на стойност 34.74 лева, заключаващо се в осъществяване на фактическа власт върху тях. АКВ48 е включен /ДВ. Бр. 97 от 08.11.2013г./ в Списък І – „ Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната медицина” от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата, като наркотични, приета на основание чл.3, ал.2 и 3 от ЗКНВП.

С оглед на количеството, стойността и вида на държаните наркотични вещества, както и личността на дееца, който е с добри характеристични данни и не е осъждан, следва да се приеме, че обществената опасност на инкриминираното деяние е по-ниска в сравнение с типичното отрицателно въздействие, което оказват по принцип деянията от този вид. Всичко това характеризира извършеното като маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК и води до правна квалификация на деянието по ал. 5 на чл. 354а от НК.

От субективна страна обв. И. И. А. е действал при пряк умисъл, съзнавайки общественоопасния характер на извършеното и неговите последици, чието настъпване пряко е целял.

В покрепа на този извод на съда са събраните в хода на съдебното следствие доказателства от ДП – Протоколза обиск и изземване, показанията на св. С. К., св. А. Д., св. Г. И., св. Хр. Х., Физикохимическа експертиза, Комплексна химическа и оценителна експертиза, Справка за съдимост, Характеристика, Декларация.

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на обвиняемия и възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и                           обв. И. И., следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно- глоба. На основание чл.78а, ал.5 от НК, доколкото предвиденото наказание е само глоба в размер на 1000,00лв. то съдът наложи на  обвиняемия глоба в размер на 1000,00лв.  

Съдът осъди обвиняемия да заплати по сметка на републиканския бюджет сумата от 194.11 лева, представляваща разноски на досъдебното производство.

 Съдът определи  веществените доказателства по делото описани в приемо предавателен протокол № 32957 от 29.07.2014г. по описа на Централно митническо управление, Отдел «НОТ» София  след влизане в сила на решението да бъдат унищожени по надлежния ред.

По изложените съображения съдът постанови Решението си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: