МОТИВИ  към решение № 549 постановено по АНД № 720/ 2015г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, в което се сочи че производството е водено по чл.343в, ал.2 вр. ал.1 от НК срещу С.И.Х.  ЕГН ********** за това, че на 05.04.2015 г. в гр. Разград в едногодишния срок от наказанието му по административен ред с НП № 14-1873-000288/28.11.2014 г.  на Началника на РУ на МВР гр. Разград, влязло в сила на 25.03.2015 г., за управление на моторно превозно средство без съответното свидетелство за управление на моторно превозно средство, е извършил такова деяние -  управлявал МПС – лек автомобил “Форд Пума” с рег. № ******,  без да притежава  съответно свидетелство за управление  на моторно превозно  средство.

Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з. нарушителят Х., редовно призован не се явява, за него упълномощен защитник, който не оспорва фактическите обстоятелства по делото, моли за определяне на админстративно наказание „глоба” в по – нисък размер.

За РП Разград  в с.з.  участва представител – Прокурор Петрова, която поддържа предложението, като моли съда да определи адм. наказание „ глоба” в минимален размер.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият С.И.Х. е роден на *** ***, бълг. гражданин, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан,  ЕГН **********, същият е правоспособен водач и  притежава свидетелство за управление на МПС с придобити категории „ В „ и „ М „.

С наказателно постановление  14-1075-000733/17.09.2014г. на Началник Сектор „ ПП – Кат „ при ОД МВР Разград, влязло в сила на 07.10.2014г., обв. Х. бил наказан по административен ред, като му било наложено наказание „ Лишаване от право да управлява МПС „ за срок от шест месеца, а притежаваното от него СУМПС му било отнето.

С НП № 14-1873-000288/28.11.2015г. на Началник РУ на МВР – Разград, влязло в сила на 25.03.2015г. за извършени нарушения на ЗДвП, на обв. Х. било наложено наказание „ Лишаване от право да управлява МПС „ за срок от 1месец.

Свидетелите Д. В. и Св. Ц. – служители на сектор ПП към ОДМВР- Разград, на 05.04.2015г., около 04,30ч.  в гр.Разград на бул. „ Априлско въстания „ в близост до спортна зала „ Лудогорец”, спрели за проверка лек автомобил “Форд Пума” с рег. № *****. Установили, че  автомобила се управлявал от обв. Х.. Същият изпробван с техн. Средство за употреба на алкохол, което показало 0,68промила. След справка в дежурната част на РУМВР- Разград, свидетелите установили, че обв. Х. е лишен от право да управлява МПС към момента на проверката. За констатираните нарушения св. Д. В. съставил АУАН с бл. № 704614/05.04.2015г.  

 Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на нарушителя е съставомерно по чл.343в, ал.2 вр. ал.1 от НК. На инкриминираната дата нарушителят умишлено е управлявал моторно превозно средство – л. а.  “Форд Пума” с рег. № ******, без да притежава свидетелство за управление на МПС, след като е бил наказван по административен ред за същото такова нарушение с НП № 14-1873-000288/28.11.2014 г.  на Началника на РУ на МВР гр. Разград, влязло в сила на 25.03.2015 г., за управление на моторно превозно средство  без съответното свидетелство за управление на моторно превозно средство. По този начин същият е осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото - показанията на свидетелите,  приложените в материалите по досъдебното производство НП, писмени доказателства и доказателствени средства.

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на нарушителя и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и обв. Х. следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно- глоба. Отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства –самопризнанието изразено в досъдебното производство, както и отекчаващите отговорността обстоятелства -  наказанията му по административен ред, съдът определи глобата към минималния й размер -  1000 лв. 

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: