МОТИВИ към Решение №521/16.11.2015г. по АНД №7802 по описа за 2015г. на Разградски районен съд.

 

             Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

             Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от И.С.И. *** в магазин Хармония, находящ се на ул.В. №30а непристойна проява, нарушаваща обществения ред и демонстрираща явно неуважение към обществото, изразяваща се в нанасяне на удари в главата на Ц. Д. А., използвайки обидни думи /“гадно копеле“/ спрямо него.

             Нарушителят дава обяснения, признава стореното, като съжалява за постъпката си, но твърди, че е той и семейството му са били системно тормозени психически от А. Твърди, че е кротък човек, като афекта е взел връх през този ден.

             Съдът, като прецени събраните по делото доказателства намери за установено от фактическа страна следното: Съпругата на И. и А. имали връзка, която приключила преди месеци. Оттогава А. постоянно преследвал жена му, звънял й по телефона, като се опитвал да й влияе да се разведе и да продаде семейното жилище. След намесата му двамата винаги се карали, като съпругата му отивала при родителите си. На 14.11.15г. нарушителят отишъл да говори със съпругата си, в дома на нейните родители. На излизане видял, че пострадалия е на 20м. от блока, като се придвижвал в негова посока. И. искал да говори с него, да остави жена му. А. влязъл в магазина, а И. след него. Тогава „му причерняло“, нервите му не издържали и започнал да удря А. и да му вика, че ще го убие. Съборил няколко стелажа. В магазина освен продавачката имало още двама-грима клиенти. Един от клиентите ги разтървал. След побоя магазинерката попитала кой ще плати щетите, като И. отговорил, че той ще ги заплати. Оставил си личната карта и отишъл вкъщи за пари. Пил кафе и взел нож. Върнал се в магазина, който през това време бил затворен от полицията. Почукал на вратата, за да си „оправи сметките“ в магазина. А. бил там с полицаите. Като го видял И. започнал отново да му вика, че ще го убие. Като се успокоил доброволно предал оръжието /ножовете/ на полицията, след което ги закарали в полицията за обяснения.

            Горната фактическа обстановка съдът намира за доказана от обясненията на нарушителя и събраните доказателства. Безспорно се установи, че И. е нанесъл удари в главата на А. и го е обиждал и заплашвал. Налице са е доказателства, че това негово противоправно поведение е предизвикано от пострадалия.  

            Така с деянието си- нанасяне на удари в главата на А., отправяйки обиди и закани, И. е нарушил обществения ред, държал се възмутително и непристойно. Проявата му, поради по-ниската степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 НК, но се явява нарушение- дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежи на санкция по чл.1 от същия нормативен акт.

            При определяне размера на наказанието съдът отчете освен тежестта на самото деяние, и наличието на превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, а именно, че И. не отрича да е удрял пострадалия, поведението на пострадалия, чистото съдебно минало. Поради това съдът намира, че наказанието следва да е по по-леката алтернатива, а именно „глоба“ към  максималния законово определен размер, но без да стига до него, а именно- 400лв. С това по вид и размер наказание, целите на наказанието биха се изпълнили.       

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: