Р Е Ш Е Н И Е

 

No  399          19.11.2015 г.      гр. Разград 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, в публично заседание на 12.11.2015 г., в състав:

 

районен съдия:  Атанас Христов

 

при секретаря Д.Д., като разгледа докладваното от съдията гр.д. Nо 1645 по описа за 2015г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е с правно основание чл.19, ал.1 ЗГР.

Депозирана е молба от С.Р.Р., ЕГН ********** и П.А.Б., ЕГН ********** и двамата със съдебен адрес ***, действащи в качеството си на родители и законни представители на малолетната А.М.П.Б., ЕГН **********, с която молят съда да допусне промяна в собственото й име от „А. – М.”, на „А.”.

Сочи, че важни обстоятелства налагат това, съгл. чл. 19 ЗГР. Излагат се подробни съображения. Името било избрано с цел подобряване на отношенията между бабата и дядото на детето по бащина линия, които живеят разделени. Бабата се казвала Мария  а дядото Анчо. Те обаче отреагирали остро на това име, поради което молителите започнали да наричат детето „А.”. В открито съдебно заседание при редовност в призоваването се явява молителя С.Р.Р.. Явява се и пълномощника на двамата молители адвокат Младен Енчев от АК – Разград, който поддържа молбата и излага подробни съображения.

Община Разград депозира отговор на ИМ. Намира молбата за допустима, а по същество - основателна. В съдебно заседание при редовност в призоваването не изпраща представител.

РРП не депозира отговор. В съдебно заседание при редовност в призоваването не изпраща представител.

 

Съдът, след съвкупна преценка на събраните по делото доказателства и по вътрешно убеждение, по реда на чл.235 от ГПК, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Молителите С.Р.Р. и П.А.Б. са родители на детето А.М.П.Б., ЕГН **********, род. на ***г. /л.5/, за което е съставен акт за раждане № 0587 от 14.09.2015г. /л.12/.

Бабата и дядото на детето по бащина линия са с имена М. и А., като живеят разделени в с. Побит камък, общ. Разград, обл. Разград. С цел да се подобрят отношенията им, молителите решили да ги изненадат като избрали името на детето си „*********”. Това име те съобщили писмено на длъжностното лице по гражданското състояние при съставяне на акта за раждане на детето.

Дядото и бабата обаче отреагирали остро. Не били съгласни детето да носи имената и на двамата. Из село с. Побит камък започнало да се говори, че имената на детето са избрани с цел сдобряването на двамата.

За това молителите решили собственото име на детето да бъде вече „*****”. Така започнали да  се обръщат към него с името „*****”.

Горната фактическа обстановка е безспорна, а и се установява от събрания по делото доказателствен материал.

Предвид така установеното от фактическа страна, съдът формулира следните изводи от правна страна:

Името е един от основните и трайни индивидуализиращи белези на всяко физическо лице. Гаранция за обществените и лични интереси е промяна на името да се извършва само по съдебен ред и само при наличие на определени в закона предпоставки. С разпоредбата на чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация /ЗГР/, са предвидени общи предпоставки, при наличие на които законодателят е уредил възможността съдът да допуска промяна на елементите на името – собствено, бащино или фамилно, а именно: когато името или отделен негов елемент е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това. В закона не е дадено определение кои обстоятелства са важни по смисъла на чл. 19, ал. 1 ЗГР. Обстоятелствата следва да са с обективен характер, а доколко са важни законодателят е предоставил преценката на съда с оглед особеностите на всеки конкретен случай. Изхождайки от основните принципи на гражданското общество и обществения морал важни обстоятелства по смисъла на чл. 19 ЗГР ще са такива обстоятелства, които са направили лично или обществено неудобно и неподходящо за молителя носенето на име, за което се иска да бъде променено.

Конкретният случай не е такъв.

При образуването на собственото име на молителя са спазени правилата на чл. 12 ЗГР и към настоящия момент са съответни на законоустановените правила.

Молбата за промяна на имената се явява допустима, но неоснователна и  недоказана и като такава не следва да бъде уважена, на основание чл. 19, ал. 1, предл. последно от ЗГР.

Мотивиран от така изложените съображения, съдът,

 

Р Е Ш И :

 

ОТХВЪРЛЯ молбата на С.Р.Р., ЕГН ********** и П.А.Б., ЕГН ********** и двамата със съдебен адрес ***, действащи в качеството си на родители и законни представители на малолетната А.М.П.Б., ЕГН **********, с която се моли съда да допусне промяна в собственото й име от „*******”, на „*******”, като неоснователна и недоказана.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Разградски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

   

 

                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: