Р Е Ш Е Н И Е  -  І

                                27.11.2015г.,гр.Разград

 

                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                  състав

на двадесет и седми ноември                две хиляди и петнадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

 

Секретар Г.А.

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1692 по описа на РРС за 2015г:

 

Делба І фаза.

Ищцата Р.И.Е., която твърди, че с ответницата са съсобственици/сънаследници  на поземлен имот, съставляващ УПИ VII-28 в кв.9 по плана на с.Езерче с площ от 780кв.м., ведно с построените в местото сгради-двуетажна полумасивна жилищна сграда с площ от 114кв.м. и селскостопанска постройка-сайвант с площ от 56кв.м. Имотът е останал в наследство от техния дядо А.И.А., респ. неговия син И.А.И..  Отправя претенция по сметките по чл.31 ал.2 ЗС за заплащане на обезщетение в размер на 50лв. месечно, за това, че е лишена от възможността да ползва собствената си половина, начиная от датата на исковата молба. Моли съда да допусне делба на имота при равни права.

Ответницата А.И.К. също желае делба на имота при равни права. Претенцията по сметки намира за неоснователна.

Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Страните са внуци, респ. наследници по закон на А.И.А., починал на 29.07.1981г., който е имал три деца: С., И. и Р. От тях починал е единствено неговия син И.А.И. /поч. на 11.05.1997г./. Съпругата на И. Ат.И.-П. е починала на 18.10.2005г.

Наследодателят А. А. е притежавал имот, съставляващ парцел V-228 в кв.23 по плана на с.Езерче с площ от 780кв.м., ведно с построената в местото къща и сайвант, от който на 06.02.1964г. е продал на сина си И.А.И. 2/3 ид.ч. /дворно място и постройки- жилищна и стопанска/.

Видно от удостоверение №22/17.02.1997г. на РРС Р. А. П. и С. А. Г. са се отказали от наследството на покойния си баща А.И.А..

Видно от представеното удостоверение от Община-Цар К. на настоящия УПИ VII-28 в кв.9 по плана на с.Езерче отговаря парцел V-228 в кв.23.  

Въз основа изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искът за делба е основателен и доказан.

Предмет на делбата е поземлен имот, при който съсобствеността е възникнала от наследството, останало от наследодателя А.А. и покупко-продажба, осъществена през време на брака на родителите на страните и впоследствие останала в наследство от тях. 

Досежно 1/3ид.ч. останала от наследството на А. А., призовани да наследяват са били неговите деца- Р., С. и И. Тъй като двете дъщери са се отказали от наследството, останало от техния баща, то призован да наследи тази 1/3ид.ч. е бил единствено И. И., а след неговата смърт- неговите дъщери.

Другите 2/3ид.ч. страните получават в наследство от родителите си И. и П. И.

Предвид на това, че страните са сестри, то техните наследствени права са равни.

По изложените съображения съдът

 

                                 Р         Е          Ш          И         :

 

ДОПУСКА ДО СЪДЕБНА ДЕЛБА  между  Р.И.Е. ***, ЕГН ********** и  А.И. ***, ЕГН ********** на поземлен имот, съставляващ УПИ VII-28 в кв.9 по плана на с.Езерче с площ от 780кв.м., ведно с построените в местото сгради-двуетажна полумасивна жилищна сграда с площ от 114кв.м. и селскостопанска постройка-сайвант с площ от 56кв.м., при граници на имота: улица, УПИ VIII-27, УПИ IV-30, УПИ V-29 и УПИ- VI  ПРИ РАВНИ ПРАВА.

Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: