Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

400, 16.10.2015 г., град Разград

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД в публично заседание на 12.10.2015 г. в следния състав:

                                         председател:  Атанас Христов            

 Секретар:  Д.Д.

 Прокурор: 

 като разгледа докладваното от председателя

 гр.дело № 1804 по описа за 2015г.

 

Производството е по реда на чл.28 и на чл.26 от Закона за закрила на детето.

Постъпила е молба от Дирекция “Социално подпомагане” - гр. Разград за прекратяване мярката за закрила по отношение на децата А. А.Д., ЕГН ********** и Н. А.Д., ЕГН ********** – предоставяне на услуга от резидентен тип – настаняване в Център за настаняване от семеен тип за деца – гр.Разград за срок от две години, считано от влизане в сила на съдебното решение или до промяна на ситуацията.

Моли се да бъде определена нова мярка за закрила, а именно: настаняване в професионално приемно семейство, в семейството на Н.С.А., ЕГН ********** и М.А.А., ЕГН  ********** и двамата с постоянен и настоящ адрес:***, за срок: три години от влизане в сила на съдебно решение, с което са определени новите мерки за закрила или до промяна в обстоятелствата, при които са настанени децата в професионалното семейство.

Моли се, на осн. чл. 20 НУРКПУПСНД и във вр. с § 1, т.9 от ДР на ППЗЗД да се постанови решение, с което да бъде определена възможност на децата, да ползват „Заместваща грижа” за осигуряване на отдих или при заболяване на приемния родител, когато друг член на семейството не може да осигури адекватни грижи.

В с.з. при редовност в призоваването, молителят не изпраща представител.

Заинтересованата страна С. М. К. /родител на детето/ в открито съдебно заседание изразява съгласие с молбата, като сочи, че ще подобри условията си и за в бъдеще ще поиска мярката за закрила да бъде прекратена и децата да й бъдат върнати.

Заинтересованите страни  А.М.Д. /родител на детето/, в открито съдебно заседание, също изразява съгласие с молбата като изрично сочи, че срока за мярката за закрила не следва да бъде повече от 3 години.

Заинтересованите страни Н.С.А. и М.А.А., при редовност в призоваването не се явяват, не изпращат представител и не вземат становище.

Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното:

Видно от представеното удостоверение за раждане майка на децата е С. М. К.,  а бащата е А.М.Д. /л.4-5/.

Със Решение № 16 от 26.01.2015 г. по гражданско дело № 2060/2014 г. по описа на Районен съд – Разград, влязло в сила на 11.02.2015г. /л.19/, е определена мярка за закрила по отношение на децата А. А.Д., ЕГН ********** и Н. А.Д., ЕГН ********** – предоставяне на услуга от резидентен тип – настаняване в Център за настаняване от семеен тип за деца – гр.Разград за срок от две години, считано от влизане в сила на съдебното решение или до промяна на ситуацията.

Със заповед № ЗД-РД01/0144/10.09.2015г. на Директора на ДСП – Разград, временно е прекратено настаняването на децата в Център за настаняване от семеен тип за деца – гр.Разград /л.12/.

Със заповед № ЗД-РД01/0145/10.09.2015г. на Директора на ДСП – Разград, децата временно са настанени в семейството на лицата, при което се иска процесното настаняване /л.13/.

Видно от доклада на ДСП-Разград /л.6-11/, е че родителите на децата няма условия за отглеждането му.

Видно от Справка за съдимост, е че бащата А.Д. изтърпява наказание лишаване от свобода за срок от 4 години /л.64-65/.

При така установената фактическа обстановка съдът намира следното от правна страна:

Законът за закрила на детето отдава приоритет на това едно дете да бъде отгледано в неговата семейна среда, като в изключителни случаи то може да бъде настанено извън семейството, ако важни причини налагат това и такива причини закона изрично е уредил в хипотезата на чл.25 от същия.

От доказателствата по делото се установи, че спрямо децата е била предприета мярка за закрила “настаняване в Център за настаняване от семеен тип за деца – гр.Разград”. 

Извършеното социално проучване /социален доклад/ установява, че  родителите на децата се намират в трайна невъзможност да ги отглеждат.

По делото е установено, че в дома на приемното семейство, в което детето е настанено по административен ред, има добри условия за правилното му развитие и отглеждане. Тъй като от доказателствата по делото се установява, че по отношение на детето не е налице кръг от роднини, при които да бъде настанено, то мярката „настаняване в семейството на близки и роднини” е неадекватна. Настаняването в „приемно семейство” е подходяща мярка, в случай, че са налице условия за реализирането й. С тази мярка се дава пълна възможност детето да бъде отглеждано в близка до семейната среда и да му бъдат осигурени необходимите грижи.  Доказателствата по делото установяват, че е налице приемно семейство, което отговаря на условията на Наредба за условията и реда за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях, както и на реда на Закона за закрила на дедето.  Семейството е одобрено за «приемно семейство» и с него е сключен договор по реда на горецитираната Наредба. Социално проучване от своя страна е установило, че детето е добре адаптирано в посоченото приемно  семейство. Предвид изложеното настаняването на детето в приемното семейство, е подходяща мярка за закрила. Затова и молбата на Директора на Дирекция «СП» гр. Разград се явява основателна следва са се уважи като такава. Срока за настаняване, поискан в молбата, е адекватен на търсената закрила на детето, поради което и съда намира, че следва да го настани в посоченото приемно семейство за искания срок.

Съдът намира, че с оглед охраняване интереса на детето следва на основание чл. 20, ал. 4, т. 3 във вр. с § 1, т.9 от ДР на ППЗЗД и чл.20 от Наредбата за условията и реда за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях, детето да ползва „заместваща приемна грижа”, съгласно Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето.    

Воден от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА МЯРКАТА ЗА ЗАКРИЛА относно децата А. А.Д., ЕГН ********** и Н. А.Д., ЕГН **********– предоставяне на услуга от резидентен тип – настаняване в Център за настаняване от семеен тип за деца – гр.Разград за срок от две години, считано от влизане в сила на съдебното решение или до промяна на ситуацията, определена с Решение № 16 от 26.01.2015 г. по гражданско дело № 2060/2014 г. по описа на Районен съд – Разград, влязло в сила на 11.02.2015г.

РЕШЕНИЕТО за прекратяване на постановената мярка за закрила, подлежи на изпълнение по административен ред, на основание чл.30, ал.4 от ЗЗДт.

ОПРЕДЕЛЯ МЯРКА ЗА ЗАКРИЛА, КАТО НАСТАНЯВА децата А. А.Д., ЕГН ********** и Н.А.Д., ЕГН **********, в професионално приемно семейство, а именно в семейството на Н.С.А., ЕГН ********** и М.А.А., ЕГН  ********** и двамата с постоянен и настоящ адрес:***, за срок: три години от влизане в сила на съдебно решение, с което са определени новите мерки за закрила или до промяна в обстоятелствата, при които са настанени децата в професионалното семейство, на основание 28, ал.1, вр. чл.25, т.3 от Закона за закрила на детето.

РЕШЕНИЕТО за настаняване на детето в професионално приемно семейство, подлежи на незабавно изпълнение на основание чл.28 ал.4 от ЗЗДт.

ПОСТАНОВЯВА, на основание на основание чл. 20, ал. 4, т. 3 във вр. с § 1, т.9 от ДР на ППЗЗД и чл.20 от Наредбата за условията и реда за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях, при установена нужда от Отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” гр. Разград, децата А. А.Д., ЕГН ********** и Н. А.Д., ЕГН **********, ДА ПОЛЗВАТ „заместваща приемна грижа”, съгласно Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски окръжен съд в 7 - дневен срок от връчването му на страните, на основание чл.30, ал.3 във вр. с чл.28, ал.6 от ЗЗДт.

След влизане в сила на настоящето решение, заверен препис от него да се изпрати на Дирекция „Социално подпомагане” - гр. Разград.

 

 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :