Р Е Ш Е Н И Е  

Номер І                                               01.12.2015 г.                                       гр.Разград                              

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На четвърти ноември                                   две хиляди и  петнадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар   Г.М.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№102 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК във вр. с чл.34 от ЗС.

                Депозирана е молба от Е.Г.Ц., Д.Д.Ц. и И.Д.Ц. срещу Х.Ц.И. за делба на дворно място в гр.Ц. К. УПИ *** с площ 1 275 кв.м. без постройките в него. Твърди, че съсобствеността между ищците е възникнала в резултат на наследяване по закон, а съсобствеността с ответницата – в резултат на кадастрален план. Счита, че правата, при които следва да бъде допусната делбата са 252,5/935 за първия ищец, по 126,25/935 за втория и третия ищец и 430/935 за ответницата. Във фазата по извършване на делбата искат двата новообразувани имота да се възложат съответно единият на ищците, другият на ответницата при съобразяване на обстоятелството, че сградите, находящи се в имота са индивидуална собственост на първия ищец.

            Ответницата счита иска за допустим и основателен. Не е съгласна с разделянето на имота по този начин, като счита, че делбата следва да бъде извършена чрез реално обособяване на дялове, но парцелът, който й бъде предоставен да има излаз и на другата улица.

След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства:  С решение от 17.07.2014 г., влязло в сила на 08.08.2014 г. съдът е допуснал до делба поземлен имот – дворно място, находящо се в гр.Ц. К., Община Ц. К., област Разград, с административен адрес бул.****”, №**, пл.№933 в кв.55 по кадастралния план на гр.Ц. К. с площ 897 кв.м. и граници от двете страни улици, имот пл.№932 и имот пл.№934 по кадастралния план на гр.Ц. К. между следните лица при следните права: за Е.Г.Ц., ЕГН ********** *** – 252,5/935  идеални части, за Д.Д.Ц., ЕГН ********** *** – 126,25/935 идеални части, за И.Д.Ц., ЕГН ********** *** – 126,5/935 идеални части и за Х.Ц.И., ЕГН ********** *** – 430/935 идеални части.

В първото по делото с.з. ищците са заявили, че желаят да получат в дял общ парцел, ако е възможно реалното обособяване на два имота от допуснатия до делба.

По делото е изготвена съдебно-техническа експертиза, вещото лице по която е дало заключение, в което е посочило, че имотът е поделяем в съответствие с квотите на страните, като е взело предвид сбора от квотите на ищците – 484,48 кв.м. за ищците и 412,52 кв.м. за ответницата. Пазарната стойност на целия имот според заключението е 8150 лв., а на новообразуваните имоти – съответно 4 850 лв. и 3 300 лв. Към заключението е представена и примерна скица за възможното разделяне, като се предлага в единият парцел да останат сградите и той да има лице на две улици, а другият празен парцел да има лице само на едната от улиците. Заключението не е оспорено от страните.

Със заповед №229/03.08.2015 г. кмета на община Ц. К. е одобрил проект за изменение на подробен устройствен план – План за регулация и застрояване на имот 933 от квартал 55 по ПР на гр.Ц. К. от 1992 г., с който е отреден УПИ ***, кв.55, а с проекта се предвижда създаването на два нови УПИ с №ХVІ-933 с площ 484 кв.м. и ХV-933 с площ 413 кв.м. Тази заповед е отразена графично в плана и въз основа на него е издадена скица, в която са посочени границите на двата парцела. От тази скица е видно, че всички сгради в имота попадат в новообразувания парцел ***.

            При така установените фактически обстоятелства съдът счита, че следва да извърши делбата в съответствие с разпоредбата на чл.353 от ГПК като разпредели наследствените имоти между съделителите, без да тегли жребие, тъй като тегленето на жребие се оказва невъзможно предвид различните квоти на страните в съсобствеността и обстоятелството, че сградите, построени в имота са изключителна собственост на съделителя Ц. според представените по делото нотариални актове за собственост на недвижим имот и за покупко-продажба.

            Така в общ дял на ищците с оглед изрично заявеното от тях желание в този смисъл следва да се постави УПИ *** с площ 484 кв.м., а в дял на ответницата УПИ ХV-933. Предвид формата на съсобствения парцел и разположението на сградите в него не е възможно същият да бъде разделен по начин, че ответницата да има излаз на улицата, разположена североизточно от него. Освен това изменението на плана съответства и на заключението на вещото лице, което не е оспорено от ответницата и е прието от съда.

            Предвид разликата в стойността на двата образувани парцела и частите на съделителите, следва да бъдат присъдени суми за уравнение на дяловете. Делбата е допусната със знаменател 935. Следователно при дадената от вещото лице цена на общия парцел от 8 150 лв. цената на един от тези 935 дяла е 8,7165 лв. Така цената на частта на ищците е съответно 2 200,936 лв., 1100,468 лв. и 1100,468 лв., а цената на частта на ответницата е 3748,13 лв. Сборът на цените на двата новообразувани парцела точно съвпада с пазарната стойност на целия и е съответно 4 850 лв. за парцела, в който се намират сградите, собственост на първия ищец и 3 300 лв. за другия парцел. Следователно ответницата следва да получи за уравнение на дяловете сумата 448,13 лв.

            В съответствие с чл.8 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по реда на ГПК всеки от съделителите дължи заплащане на държавна такса в размер на 4% от стойността на дела си. Така ищецът Е.Ц. следва да заплати д.т. 88,04 лв., ищците Д.Ц. и И.Ц. – по 44,02 лв., а ответницата – д.т. 149,93 лв.

            Ответницата следва да заплати и своята част от сумата 360 лв., платени от съделителя Е.Ц. за проекта за ПУП, а именно 165,56 лв.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.353 ОТ ГПК ПРЕДОСТАВЯ В ОБЩ ДЯЛ на Е.Г.Ц., ЕГН ********** ***, Д.Д.Ц., ЕГН ********** *** и И.Д.Ц., ЕГН ********** *** следния недвижим имот:

          Урегулиран поземлен имот *** / четиринадесет римско, деветстотин тридесет и три арабско/ в квартал 55 /петдесет и пет/ по плана на гр.Ц. К., област Разград, одобрен със заповед №534/1992 г., изменен със заповед №229/2015 г. с площ 484 кв.м. /четиристотин осемдесет и четири квадратни метра/ при граници: УПИ ХІІІ-932, от две страни улици и УПИ ХV-933 с пазарна цена 4 850 лв.

НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.353 ОТ ГПК ПРЕДОСТАВЯ В ДЯЛ на Х.Ц.И., ЕГН ********** *** следния недвижим имот:

          Урегулиран поземлен имот ХV-933 / петнадесет римско, деветстотин тридесет и три арабско/ в квартал 55 /петдесет и пет/ по плана на гр.Ц. К., област Разград, одобрен със заповед №534/1992 г., изменен със заповед №229/2015 г. с площ 413 кв.м. /четиристотин  и тринадесет квадратни метра/ при граници: УПИ ХІІІ-932, УПИ ***, улица и имот пл.№934 с пазарна цена 3 300 лв.

          Недвижимите имоти, предоставени в дял на съделителите са образувани от поземлен имот – дворно място, находящо се в гр.Ц. К., Община Ц. К., област Рзаград, с административен адрес бул.”***”, №**, пл.№933 в кв.55 по кадастралния план на гр.Ц. К. с площ 897 кв.м. и граници от двете страни улици, имот пл.№932 и имот пл.№934 по кадастралния план на гр.Ц. К..

          ОСЪЖДА   Е.Г.Ц., ЕГН ********** ***, Д.Д.Ц., ЕГН ********** *** и И.Д.Ц., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТЯТ на Х.Ц.И., ЕГН ********** *** сумата 448,13 лв. /четиристотин четиридесет и осем лева и тринадесет стотинки/ за уравнение на дяловете.

          ОСЪЖДА Х.Ц.И., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Е.Г.Ц., ЕГН ********** ***5,56 лв. /сто шестдесет и пет лева и петдесет и шест стотинки/ за разноски по делото съразмерно на нейния дял.

          ОСЪЖДА Е.Г.Ц., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд Разград държавна такса 88,04 лв. /осемдесет и осем лева и четири стотинки/ на основание чл.8 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

          ОСЪЖДА Д.Д.Ц., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд Разград държавна такса 44,02 лв. /четиридесет и четири лева и две стотинки/ на основание чл.8 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА И.Д.Ц., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд Разград държавна такса 44,02 лв. /четиридесет и четири лева и две стотинки/ на основание чл.8 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

ОСЪЖДА Х.Ц.И., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд Разград държавна такса  149,93 лв. /сто четиридесет и девет лева и деветдесет и три стотинки/ на основание чл.8 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: