Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                       № 460, 21.12.2015г., гр.Разград

 

                                    В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                       състав

На осемнадесети декември                                       две хиляди и петнадесета година

В публично съдебно заседание, в състав:

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар П.Т.

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 857 по описа за 2015г. на РРС

 

           Предявен е иск по чл.422 във вр. с чл.415във вр. с чл.124 ГПК.

            Депозирана е искова молба от “Топлофикация Разград“ЕАД, с която молят съда да приеме за установено по отношение на ответника, че е налице вземане в размер на 927.62 лв.-главница за периода 05.07.11г.-31.03.12г. за ползвана топлинна енергия за обект, находящ се на ул.Тимок №*** и 166.57лв. обезщетение за забава за периода 05.08.11г.-24.02.2015г., ведно със законната лихва от 06.03.15г. и сумата от 25лв. разноски. Претендират се и разноските по делото. Представя ОУ. Има искане за назначаване на ССЕ и прилагане на ч.гр.д.№470/15г. на РРС.

           Ответникът П.Н.И. е призована при условията на чл.47 ал.6 ГПК. Назначеният й особен представител счита исковете за неоснователни, тъй като ответницата не е била ползвател на предоставяната от ищеца услуга.

          Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: На посочения обект-гр.Разград ул.Тимок №*** има изградена абонатна станция № ***., която захранва жилищни имоти с обем 7473куб.м., а процесният имот с абонатен №12735 е 132куб.м. По делото е назначена ССЕ според която за отоплителни сезони 2011/2012, 2012/2013 и 2013/2014г. титуляр на партидата е била А. П. М., а пред отоплителния сезон 2014/2015г. титуляр на партидата е било лицето Д. П. И., като абонат с имената П.Н.И. никога не е имало на този адрес.

            Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира иска  за допустим. Разгледан по същество същият се явява неоснователен.

            Разпоредбата на §1 т.42 от ДР на ЗЕ дава общо определение, според което по смисъла на този закон потребител на енергия за битови нужди е физическо лице - собственик или ползвател на имот, което ползва топлинна енергия с носител гореща вода или пара за отопление, климатизация и горещо водоснабдяване, а според чл.153 ал.1 ЗЕ, всички собственици и титуляри на вещно право на ползване в сграда - етажна собственост, присъединени към абонатна станция или нейно самостоятелно отклонение са потребители на топлинна енергия и са длъжни да монтират средства за дялово разпределение на отоплителните тела в имотите си и да заплащат цена за топлинната енергия.

             По делото безспорно се установи, че ответницата не е нито собственик, нито ползвател на имот в сграда, присъединена към абонатна станция, поради което няма качеството на ползвател на топлинна енергия. Твърдяната нейна  договорна отговорност не може да бъде ангажирана.

            Воден от гореизложеното, съдът

 

                                                       Р    Е    Ш    И :

           

            ОТХВЪРЛЯ предявеният от „Топлофикация- Разград“ ЕАД, ЕИК 116019472 против П.Н.И. ***, ЕГН ********** установителен иск по чл.422 ГПК КАТО НЕОСНОВАТЕЛЕН.

            Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: