Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

Номер      ,  21.12.2015 година,  Град  Разград

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

Разградският районен съд                                       

На деветнадесети Ноември, 2015година

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

Секретар: В.Д.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията административно наказателно дело 701 по описа за 2015година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от МБАЛ „ Свети Иван Рилски” ЕООД – Разград, ЕИК 116503980, със седалище и адрес на управление гр. Разград, ул. „ Коста Петров ” № 2, представлявано от Управител М. К., против  наказателно постановление № 17-000276/09.10.2015г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Разград, с което на основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.415, ал.1 от КТ, в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 2000,00 лв., за нарушение на чл.415, ал.1 от КТ, в която счита същото за незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на процесуалния закон, по същество отрича да е извършил процесното нарушение, моли съда да отмени обжалваното НП.

Въззиваемата страна – Дирекция “ИТ” гр.Разград, счита жалбата за неоснователна, а наказателното постановление за законосъобразно, поради което моли да бъде потвърдено.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 29.06.2015г. при проверка по работни места в МБАЛ „ Свети Иван Рилски” ЕООД – Разград, в присъствие на представляващия жалбоподателя, ст. Инспектор в ДИТ  Разград  – св. Ст. С. ***. С., констатирали, че не е изпълнено задължително предписание по Протокол № 011604/26.05.2015г., в който в предписание № т.2, било указано на работодателя, съгласно чл.141, ал.5 от КТ, да не възлага работа през две последователни смени на работещите, като медицински сестри в отделение „ Хирургия „ и съответно да не се полага труд от работещите през две последователни смени. Предписанието било дадено със краен срок на изпълнение 31.05.2015г. Въпреки това, от представените от работодателя документи – работни графици за м. Юни 2015г. на медицинските сестри, контролните органи констатирали, че на 16.06.2015г. мед. сестра И. Н. П. в отделение „ Хирургия” е възложена работа през последователни работни смени във „Вътрешно отделение”  от 07,30ч. до 13,30ч. и от 13,30ч. до 19,30ч., а от 19,30ч. до 07,30ч. на 17.06.2015г. същата по график е осъществявала трудови функции в отделение „ Хириругия”, като по този начин мед. сестра е работила последователно през три работни смени или общо 24 часа без почивка. Това обстоятелство било подкрепено и от писмена декларация от самата П.На 15.09.2015г. проверката по документи представени от жалбоподателя продължила в ДИТ  Разград, като приключила със съставянето на Протокол № 031178/15.09.2015г., в който в т.1 и т.2 в констативната част било описано нарушението, което се потвърждава и от приложената Справка за отработените часова от медицинските сестри. .

На основание констатираното св. Ст. С. съставил АУАН № 17-000276 в присъствие на представляващия жалбоподателя, описал нарушението по посочения начин, квалифицирал го като такова по чл.415, ал.1 от КТ и връчил съставеният АУАН на представителя на  работодателя срещу подпис. С входящ № 269624 от 16.09.2015г. пред адм. наказващия орган постъпили писмени възражения срещу съставения АУАН. На 09.10.2015г. на база съставеният АУАН, административно наказващият орган издал процесното НП, в което описал нарушението по идентичен с АУАН начин, също го квалифицирал кота такова по чл.415, ал.1 от КТ и на основание  чл.416, ал.5  във връзка с чл.415, ал.1 от КТ, наложил на нарушителя адм. наказание имуществена санкция в размер на 2000,00 лв. НП редовно връчено на дружеството с пощенско клеймо от 12.10.2015г. Жалбата срещу него постъпила при административнонаказващия орган на 14.10.2015г.

Жалбоподателят по същество не оспорва фактическите констатации така както са отразени в АУАН, респективно в обжалваното НП. Навежда доводи, за това, че срокът за изпълнение на процесното задължително предписание е недостатъчен, за да се поправи работния график за дежурствата на медицинските сестри в МБАЛ „ Свети Иван Рилски” ЕООД – Разград, съгласн предписаното.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН, жалбата е допустима.

Разгледана по същество, същата е неоснователна по следните съображения:

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. От изложеното, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират  административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Събраните в хода на адм.наказателното производство писмени и  гласни доказателства,  не налагат извод за фактическа обстановка, различна от възприетата такава от наказващия орган.

Относно възраженията на жалбоподателя, съдът счита, че същите са неоснователни. От събраните доказателства безспорно е установено, че към датата на проверката по работни места и по документи и съставянето на АУАН е налице нарушение съгласно чл.415, ал.1 от КТ, работодателят / качество, което не се оспорва от жалбоподателя/ не е изпълнил задължително предписание на контролен орган. Административно-наказващият орган правилно е квалифицирал деянието по  чл. 415, ал. 1 КТ, който визира неизпълнение на задължително предписание на контролен орган по трудовото законодателство. В конкретния случай, задължителното предписание е издадено от оправомощен орган, адресирано е до работодателя-търговско дружество. Влязло е в сила, т.е. жалбоподателят не се е възползвал от възможността да обжалва краткия срок, в който е следвало да изпълни предписанието. Поради това същото е следвало да бъде изпълнено до 31.05.2015г.  Към датата на съставяне на АУАН няма данни, че предписанието е изпълнено.

Съдът намира, че в случая е неприложима разпоредбата на чл.415в, ал.1 от КТ, защото нарушението с оглед настъплите вредни последици за мед. сестра Панкова с полагането на труд през три последователни работни смени за общо 24часа, без почивка, е недопустимо да бъде квалифицирано като маловажно.

В този смисъл съдът с оглед естеството на извършеното адм. нарушение намира за адекватно наложеното наказание. Наложеното наказание е към предвиденият минимум с оглед несъмненото извършване на нарушението, отчетени са неговата тежест, подбудите за извършването му и другите смекчаващи вината обстоятелства от административнонаказващия орган който правилно е определил наказанието на жалбоподателя.

По изложените съображения обжалваното НП се явява правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде потвърдено.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 17-000276/09.10.2015г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Разград, с което на основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.415, ал.1 от КТ, на МБАЛ „ Свети Иван Рилски” ЕООД – Разград, ЕИК 116503980, със седалище и адрес на управление гр. Разград, ул. „ Коста Петров ” № 2, представлявано от Управител М. К. в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 2000,00 лв., за нарушение на чл.415, ал.1 от КТ,като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

Районен съдия: