П Р И С Ъ Д А

 

                                            2015 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав На   седемнадесети декември                                                  2015  година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

                                   

Секретар: Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията

НЧХ   дело      190   по описа за 2015  година

 

П Р И С Ъ Д И:

        

ПРИЗНАВА подсъдимия Н.Х.Х., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, безработен, женен, осъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 14.06.2013 г. в гр. Разград, e причинил лека телесна повреда на С.К. ***, изразяваща се в прободно-порезна рана по дланта на лявата ръка проникваща в меките тъкани с оток и болезненост на същите, което увреждане е довело до временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия -  престъпление по чл. 130,  ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 78а от НК  го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на 1500 лева.

ПРИЗНАВА подсъдимият Н.Х.Х. за НЕВИНОВЕН в това да е извършил престъплението в съучастие по смисъла на чл. 20, ал. 2 от НК,  с Г.Н.М. *** и ГО ОПРАВДАВА в тази част на обвинението. 

ОСЪЖДА подсъдимия Н.Х.Х., със снета по – горе самоличност ДА ЗАПЛАТИ на пострадалия С.К.К., ЕГН ********** на основание чл. 45 от ЗЗД сумата 1 000 лв., представляваща обезщетение за причинените неимуществени вреди – болки и страдания, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на деликта – 14.06.2013 г. до окончателното й изплащане, като отхвърля гражданския иск за разликата до първоначално предявения размер от 5 000 лв.

ПРЕКРАТЯВА производството по предявения иск, с който се претендира подсъдимия Н.Х.Х. да заплати на тъжителя сумата 5 000 лв., представляваща обезщетение за причинените от престъплението имуществени вреди, ведно със зъконната лихва считано от датата на деликта – 14.06.2013 г. до окончателното й изплащане, поради недопустимост.

ОСЪЖДА подсъдимия Н.Х.Х., със снета по – горе самоличност ДА ЗАПЛАТИ на пострадалия С.К.К., ЕГН ********** сумата от 518,00 лева направени разноски по делото.                                                                                                              ОСЪЖДА подсъдимия Н.Х.Х., със снета по – горе самоличност ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС  сумата от 80,00 лева, представляващи деловодни разноски, както и сумата от 50,00 лева държавна такса върху уважената част на гражданският иск.

         ОСЪЖДА тъжителят С.К.К., ЕГН ********** да заплати по сметка на РРС сумата от 80,00 лв. за разноски във връзка с иска за имуществени вреди, по който делото е прекратено.

       ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: