Мотиви към Решение  №608/23.12.2015г., постановено по НАХД №823/2015г. по описа на Разградския районен съд

                Разградска районна прокуратура е внесла постановление по реда на чл.375 от НПК срещу обвиняемия В.И.В. ***,  за това, че на 14.07.2015г., по път Н-49 (гр.Търговище-гр.Разград), на км.24+700 метра, при управлението на МПС - л.а."Алфа Ромео" с рег.№ *********, е нарушил правилата за движение по пътищата: чл.20, ал.1 от ЗДвП: “Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват”; чл.20, ал.2, изр.2 от ЗДвП: “Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението”, чл.15, ал.1 от ЗДвП: “На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента”; чл.67, ал.1 от ППЗвП: “Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи възможно най-вдясно на платното за движение, когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка -да използва най-дясната свободна лента”; чл.16, ал.1, т.1 от ЗДвП: “На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение, освен при изпреварване или заобикаляне” и чл.68, т.1 от ППЗДвП: “По пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение, освен при изпреварване или заобикаляне”, и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на П.И.С. от с.Гецово, общ.Разград, изразяваща се в натрупването на патологична колекция течност в дясна гръдна половина (плеврален излив), обусловило разстройство на здравето с временна опасност за живота - престъпление по чл.343, ал.1, б. “б” във вр.с чл.342, ал.1 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа съдържащото се в постановлението предложение  срещу  обвиняемия.

Обвинаемият В.В. не дава обяснения пред РРС. В последната си дума заявява, че съжалява за извършеното. Защитникът му моли за налагане на минимално наказание.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемият В.В. е роден на *** г. в гр. Видин. Същият е  със средно образование, неженен. Живее в с. Равно. Не е осъждан.

Обвиняемият В.В. е правоспособен водач на МПС категории В и М от 2014г.  Живеел в с.Равно, общ.Кубрат. На 14.07.2015г., сутринта обв.В., заедно с баща си тръгнали с лек автомобил “Алфа Ромео” с рег.№ ********* от с.Равно към гр.Търговище. Пристигайки в гр.Търговище обвиняемият оставил баща си там, тъй като последния имал работа, а той самият тръгнал да се прибира обратно с лекия автомобил към гр.Разград. Времето било облачно, а пътната настилка - мокра, тъй като сутринта бил валял дъжд. Около 10,35 часа, на същата дата /14.07.2015г./, движейки се по път И-49 /гр.Търговище-гр.Разград/, в посока от гр.Търговище към гр.Разград, на км.24+700м., в близост до заведение “Габъра”, в землището на гр.Разград, при преминаване на десен завой спрямо посоката му на движение,обв.В. за момент отклонил вниманието си от пътя, в резултат на което излизайки от десния завой, загубил контрол върху лекия автомобил “Алфа Ромео”,който управлявал и същият се завъртял по вертикалната си ос в посока, обратна на часовниковата стрелка, като навлязъл в насрещното платно за движение, при  което блъснал с дясната си странична част, предната част на лек автомобил “Опел Астра” с рег.№ *******, управляван от св. Пенчо Станев, който през това време се движел с автомобила си също в този участък от пътя, но в обратната посока -от гр.Разград към гр.Търговище. В резултат на пътното-транспортно произшествие, св.СТАНЕВ получил множество наранявания,   като   впоследствие  бил   откаран   с  автомобил   на спешна медицинска помощ в МБАЛ-гр.Разград, където му била оказана медицинска помощ. Обв.В. също бил откаран в МБАЛ-гр. Разград, тъй като и той получил наранявания от настъпилото ПТП.

В МБАЛ - гр.Разград, обвиняемият В.В. и св.П.С. дали кръвни проби за изследване, като не било установено наличие на алкохол в кръвта им.

От заключението по назначената на досъдебното производство съдебно­медицинска експертиза е видно, че в резултат на претърпяното транспортно произшествие на 14.07.2015г. пострадалият П. С. е получил:

1.Контузия на гръден кош: Счупване на 7-мо ребро вдясно по средна аксиларна линия и Плеврален излив в дясно; Кръвонасядане и палпаторна болка под най-външната част на лява ключица;

2.Контузия на главата: Клинични данни за сътресение на мозъка без обективно установена отпадна неврологична симптоматика; Кръвонасядания висока в лява теменна област на главата и над основата на носа; Драскотина през лява вежда; разклащане на трети зъб на горда редица от лявата страна, с последваща екстракция на парадонтозно увредения зъб (от консулт с лекар по дентална медицина);

3.Контузия на крайниците: Подкожен хематом в горна трета на лицева повърхност на дясна подбедрица; Охлузване на левия лакът; Пръснати охлузвания и драскотинки по външностранична повърхност на същата предмишница; Охлузвания по лицеви повърхности на двете подбедрици;

По своята медико-биологична характеристика натрупването на патологична колекция течност в дясна гръдна половина (плеврален излив) обуславя разстройство на здравето с временна опасност за живота на пострадалия П.С., което представлява средна телесна повреда по смисъла на чл.129, ал.2 от НК.

Останалите увреждания, в съвкупност са довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия, представляващо лека телесна повреда по смисъла на чл.130, ал.1 от НК.

В проучената история на заболяване № 9253-1272/2015г. на Хирургично отделение при МБАЛ-Разград не са намерени  данни за счупване на Vlll-мо ребро вдясно, както е описано в епикриза на история на заболяване като придружаващо заболяване и рентгенографска находка. Резултатът от образното изследване, амб.№ 4277/16.07.2015г. е: Гръден кош - не се вижда счупване.

Видимите травматични увреждания у пострадалия С. преимуществено са локализирани от лявата страна на тялото, което отговаря да са получени от вътрешни детайли на лявата страна на автомобила, след реализираното за него челно блъскане с другия автомобил.

Счупването на 7-мо дясно ребро по средна мишнична линия вероятно е получено от непряк механизъм - компресия на гръдния кош по широката му плоскост.

Видно от заключението на назначената на досъдебното производство СМЕ, в резултат на претърпяното ПТП на 14.07.2015г. В.В. е получил:

1.Травма на главата: Клинични данни за мозъчно сътресение, без обективно установена отпадна неврологична симптоматика; Кръвонасядане в дясна челна област; Червеникави охлузвания на кожата между веждите;

2.Травма на гръдния кош: Контузионен бял дроб; Счупване на VI ребро в дясно;

3.Травма на крайниците: Кръвонасядане в средна трета на въшностранична повърхност на дясна мишница; Преснати драскотинки и малки обловати охлузвания върху гърба на дланта ня дасна ръка и последните два пръста; Лек оток и бледосинкаво кръвонасядане в долната половина на гърба на дланта на лява ръка; Пръснати драскотини по лицева към вътрешностранична повърхност на лява подбедрица и Кръвонасядане над вътрешния глезен на същия крак; Разкъсно-контузни рани по вътрешната повърхност на върховата фаланта на палеца и под основния нокътен ръб на втори пръст на левия крак; Драскотини по вътрешностранична повърхност на дясна подбедрица; Кръвонасядане в задната част на вътрешностраничния кант на ходилото на десния крак.

По своята медико-биологична характеристика контузията на белия дроб обуславя разстройство на здравето с временна опасност за живота, а останалите увреждания, в съвкупност -временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалия.

Травматичните увреждания на В.В. са причинени по общия механизъм на удари с/върху твърд/и тип/и, тъпоръбест/и и с остър/режещ ръб предмети и в съвкупност могат да бъдат получени при ПТП - травма в купето на автомобила.

Възможно е счупването на 6-то ребро в дясно да е получено по пряк механизъм. Контузията на белия дроб вероятно е инерционна - закрита гръдна травма при рязката промяна в скоростта на движение на автомобила от сблъсъка с другия автомобил.

Видимите травматични увреждания търпят пълно обратно развитие за срок около 2 седмици, счупеното ребро консолидира физиологично за около 20 дена, а контузията на белия дроб е санирана в болнични условия.

От назначената по делото автотехническа експертиза е видно, че:

1.Разглежданото ПТП е възникнало по път П-49 от гр.Разград за гр.Търговище, при км.24+700, в местността “Вълчи ями”, като сблъсъкът между л.а. “Опел Астра” с рег.№ ****** и л.а. “Алфа Ромео” с рег.№ ********* е настъпил на около 97,5 м. след ориентир № 1 в дясната лента на път И-49, считано спрямо посоката гр. Разград-гр.Търговище.

2.Скоростта на л.а. “Опел Астра” с рег.№ ***** в момента на удара е била V1=61,7 км/ч. Възможно е към момента на възникване на опасността тя да е била по-голяма и да е намаляла вследствие на предприето спиране от страна на водача П. С.

Скоростта на л.а. “Алфа Ромео” с рег.№ ********* непосредствено преди ПТП е била 90,0 км/ч.

Скоростите и на двата автомобила нямат пряка причинна връзка с настъпване на разглежданото ПТП.

З.На 14.07.2015г., около 10,35ч., по път И-49 (гр.Разград-гр.Търговище), в местността “Габъра”, при км.24+700м., по посока от гр.Разград към гр.Търговище се е движил л.а. “Опел Астра” с рег.№ *****, управляван от П.И.С.. По същото време и по същия пътен участък, но в обратна посока се е движил л.а. “Алфа Ромео 155” с рег.№ *********, управляван от В.И.В.. Непосредствено след преминаване пред десен за него завой, водачът В. е загубил контрол върху управлението на л.а. “Алфа Ромео 155”, който се завърта около вертикалната си ос, обратно на часовата стрелка и едновременно с това се занася наляво, като навлиза в лентата за насрещно движещи се ППС. В резултат между двата автомобила настъпва сблъсък, който за л.а. “Опел Астра” с рег.№ ****** е челен, а за л.а. “Алфа Ромео 155” с рег.№ ********* - дясно-страничен. След удара процесиите МПС се установяват в спряно положение по начина указан в огледния протокол и скицата приложено към него.

4.Експертизата счита, че П. И. С. е имал правилно от техническа гледна точка поведение, след възникване на опасността от сблъсък между процесиите МПС. След като л.а. “Алфа Ромео 155” с рег.№ *********, се е насочил към неговата лента за движение, същият е предприел спиране и отклоняване на автомобила на дясно, което обаче се е оказало недостатъчно поради неконтролираното движение на л.а. “Алфа Ромео 155”. Или казано по друг начин, чрез предприетото спиране водачът Станев е изчерпал техническите си възможности за предотвратяване на ПТП.

Водачът В.И. М. е имал техническа възможност да предотврати автопроизшествието като управлява автомобила си по такъв начин, който да му позволява да контролира движението му в рамките на пътната лента, предназначена за ППС, движещи се по посока от гр.Търговище към гр. Разград.

5.Основната причина за настъпване на разглежданото ПТП е, че водачът В.И.В. е управлявал л.а. “Алфа Ромео 155” с рег.№ ********* с недостатъчно внимание и концентрация, поради което при преминаване през десен за него завой е изгубил контрол върху управлението на автомобила и той занасяйки се наляво е навлязъл в лентата за насрещно движещи се ППС, където се е блъснал с движещият се в обратна посока л.а.Опел Астра с рег.№ ********.

С протокол за оглед на пътно-транспортно произшествие от 14.07.2015г. са иззети - лек автомобил  “Опел Астра” с рег.№ ******* и лек автомобил “Алфа Ромео” с рег.№ *********.

          Изложената фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства – свидетелски показания, назначените експертизи, писмените доказателствени материали. Основно назначените медицински и автотехничаска експертизи  изясняват въпроса относно развитието на произшествието и последиците му. В крайна сметка всички данни по делото подкрепят обвинението категорично, поради което съдът приема изложената в постановлението на прокурора фактическа обстановка за доказана по несъмнен начин.

          Изложената фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства – свидетелски показания, назначените експертизи, писмените доказателствени материали. Основно назначените медицинска и автотехничаска експертизи  изясняват въпроса относно развитието на произшествието и последиците му. Обвиняемият също признава вината си. В крайна сметка всички данни по делото подкрепят обвинението категорично, поради което съдът приема изложената в постановлението на прокурора фактическа обстановка за доказана по несъмнен начин.

             Съдът направи следните правни изводи: С деянието си обвиняемият В.В. от  е осъществил състава на престъплението по  чл. 343, ал. 3, пр. 8, б. “а” във вр. с ал. 1, б. “б”, пр. 2 във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК, тъй като   на 14.07.2015г., по път Н-49 (гр.Търговище-гр.Разград), на км.24+700 метра, при управлението на МПС - л.а."Алфа Ромео" с рег.№ *********, е нарушил правилата за движение по пътищата: чл.20, ал.1 от ЗДвП: “Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват”; чл.20, ал.2, изр.2 от ЗДвП: “Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението”, чл.15, ал.1 от ЗДвП: “На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента”; чл.67, ал.1 от ППЗвП: “Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи възможно най-вдясно на платното за движение, когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка -да използва най-дясната свободна лента”; чл.16, ал.1, т.1 от ЗДвП: “На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение, освен при изпреварване или заобикаляне” и чл.68, т.1 от ППЗДвП: “По пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение, освен при изпреварване или заобикаляне”, и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на П.И.С. от с.Гецово, общ.Разград, изразяваща се в натрупването на патологична колекция течност в дясна гръдна половина (плеврален излив), обусловило разстройство на здравето с временна опасност за живота.  Обвиняемият е нарушил изброените правила за движение, поради което е предизвикал и разглежданото автопроизшествие, при което на пострадалия са причинени посочените увреждания. От субективна страна обвиняемият е дествал непредпазливо – не е предвиждал последиците от невнимателното си поведение, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди.                  

При определяне на наказанието  на обвинаемия В.В. съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването му  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното от него умишлено престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или пробация, обвиняемият  не е осъждан  и не е освобождаван от наказателна отговорност по този ред, извършеното престъпление не включва в състава си съставомерни имуществени вреди. Чл.78а, ал.1  от НК  в настоящата му редакция предвижда административно наказание глоба от 1000 до 5000 лв. Съдът отчита, че обвиняемият   не е лице с висока  обществена опасност, а също така и  изразеното от него съжаление. Като отекчаващо обстоюятелство се отчита, че на пострадалия са причинени  множество телесни увреждания, обуславящи крайната квалификация “средна телесна повреда”. При това съдът намира, че размерът на глобата в случая следва да е близък до минималния размер по чл.78, ал.1 от НК, но и леко следва да го надхвърля, при което съдът намира, че наказанието следва да бъде глоба  в размер на  1300 лв, като  този размер на санкцията в случая е достатъчен за поправянето му.   Разпоредбата на чл.78а, ал.4 от НК предоставя на преценката на съда и възможността за налагане на наказание лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност. Съдът намира, че в случая, с оглед тежестта на причинените вредни последици,  на  основание чл.343г. във вр. с чл.343 от НК  във вр. с чл.78а, ал.4 от НК на обвиняемия следва да се наложи и наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца. 

С оглед изхода на делото обвиняемият следва да бъде осъден да заплати и разноските по същото.

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                  

                                                        

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: