Мотиви към решение   576 от 07.12.2015 г.,

постановено по AНД №  847/2015 г. по описа на Районен съд - Разград

 

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт по УБДХ срещу:

А.А.Л.,  роден на ***г***, ЕГН  **********,***,  тел. ****, бълг. гражданин, осъждан, женен, регистриран като земеделски производител, със средно образование

И

М.С.П., роден на ***г. в Р Турция, ЕГН  **********,***, тел. ****,  с двойно гражданство- българско и турско, неженен, осъждан - реабилитиран, със средно образование, студент 1-ви курс специалност борба в НСА.

Районна прокуратура - Разград, редовно призована по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК и съгласно чл. 5, ал. 2 от УБДХ, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

ОДМВР Разград, редовно призовано по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

РУП – Разград , редовно призовано по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

 

В с.з. и двамата нарушители не се признават за виновни. Поддържат обясненията си от досъдебното производство, като всеки сочи че е бил нападнат от другия безпричинно, като отрича самият той да е бил нападател.

 

След преценка поотделно и в съвкупност на събрания по делото доказателствен материал, доводите и становищата на нарушителя, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

На 05.12.2015г. около 02.00 часа и двамата нарушители се намирали в дискотека „Планета Пайнер” гр. Разград. Между тях възникнал скандал, след което двамата си разменили удари.

Горната фактическа обстановка се подкрепя частично от обясненията на нарушителите, както и от обясненията на свидетеля В. Д.

При така изяснената фактическа обстановка, съдът от ПРАВНА СТРАНА намира, че нарушителите на горепосочената дата са извършили непристойна проява в резултат на което са нарушили обществения ред и спокойствие. Поради своята по-ниска степен на обществена опасност, деянието им не представлява престъпление по чл. 325 от НК, а съдът го квалифицира като проява на дребно хулиганство, по смисъла на чл. 1, ал. 2 от УБДХ. Деянието е консумирано виновно от лицата посочени в акта като нарушители и е налице  умисъл при осъществяването му от дейците.

 При индивидуализиране на наказанието, съдът отчете участието на нарушителите в инцидента, степента на обществена опасност на деянието и извършителите му.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство спрямо нарушителите, съдът отчете и липсата на критичност към извършеното – така и Решение № 128 от 28.03.2011г. на ВКС, II н. о. по н. д. № 11/2011г., както и Решение № 94 от 19.09.2012г. по ВНОХД № 123/2012г. на ОКРЪЖЕН СЪД РАЗГРАД.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство съдът намира, че следва да се отчете и високата динамика, значителния ръст, многократността и ежедневната повторяемост на този вид нарушения /в този смисъл вж. Решение № 272 от 17.07.2009 г. на ВКС по н. д. № 276/2009 г., III н. о., НК, Решение №№ 500 от 14.05.2012 г. по н. д. № 2393/2011 г. на ВКС ІІ н.о., НК, Решение № 76 от 08.05.2012 год. по КНОХД № 6/2012г. на ВКС, ІІІ н.о, НК/.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство относно А.Л., съдът отчете обремененото му съдебно минало, както и предходните му наказания по УБДХ, с които му са налагани глоби в по-нисък размер, но очевидно не са постигнали индивидуалната превенция.

Относно нарушителя М.П. съдът отчете като отегчаващо отговорността обстоятелство осъждането му – за същото е настъпила реабилитация, но следва изрично да се отбележи, че реабилитацията заличава факта на самото осъждане и отменя за в бъдеще последиците, които законите свързват с него; тя обаче не може да заличи факта на престъплението и на наказанието, на значението, което те, в своето разнообразие, имат за преценките при индивидуализацията на актуалната наказателна отговорност /така и Решение № 430 от 7.10.1996 г. по н. д. № 468/1995 г., Съдебна практика, Бюлетин на ВКС и ВАС на РБ, кн. 1 - 2/1997 г., стр. 4 и    Решение № 611 от 29.12.2008 г. на ВКС по н. д. № 651/2008 г., I н. о., НК, докладчик съдията Румен Ненков/.

С оглед обществената опасност на деянието и дейците, както и смекчаващите и отегчаващи отговорността обстоятелства, съдът намери, че на нарушителите следва да бъде наложено по-лекото от двете алтернативни наказания, а именно – Глоба. Досежно размера й, съдът намира че следва да бъде в размер на 500 лв.

Съдът намери, че едно по - ниско наказание не би могло да постигне целите на индивидуалната и генералната превенция

В този смисъл съдът постанови решението си.

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                                                           /А. Христов/