Мотиви към Решение №611/28.12.2015г. , постановено по НАХД №890/2015г. на РРС.

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от Ю.С.Х. ***, И.Х.Г. *** и Х.Ю.Д. *** проява на дребно хулиганство.

В съдебното заседание тримата нарушители не дават обяснения, но и тримата заявяват, че съжяляват за случилото се.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намери за установено от фактическа страна следното: На  26.12.2015г. около 02.15 ч. тримата нарушители били в дискотека “Пайнер” в гр. Разград. Нарушителите  И. Г. и Ю. Х. били в една компания заедно със свидетелката М. С. /приятелка на първия и дъщеря на втория/. В посочения час / около 02. 15ч./ Х.Д. и И.Г. се скарали пред дискотеката заради реплики отправени от първия към св. М. С.. Пререканието се задълбочило и накрая Х. Д., който държал чаша с уиски, излял течността върху И. Г. и го ударил с ръка в главата. Г. също започнал да го удря и го повалил на земята. В този момент в конфликта се включил и Ю. Х., като двамата с И. Г. нанасяли удари с ръце и крака по тялото на Д., като отправяли обиди и закани към него. Впоследствие били уведомени полицейските органи  и срещу тримата нарушители бил съставен Акт за констатиране на дребно хулиганство, в който е отразена изложената фактическа обстановка.

По изложената фактическа обстановка спор не съществува. Същата се доказва от писмените обяснения на тримата нарушители пред полицейските органи, писмените обяснения на свидетелите А. М. и М. С. Обстоятелствата  по делото са изяснени и с оглед всички доказателства  по несъмнен начин се установява, че и тримата нарушители са действали непристойно и взаимно са се обиждали и  са си нанесли удари.

При това съдът намира, че и тримата  нарушители с поведението си са нарушили  обществения ред и спокойствието на присъстващите и са предизвикали възмущението им. Проявите им, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явяват престъпления по чл.325 от НК, но се явяват нарушения – дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежат на санкция по чл.1 от същия нормативен акт.

 При определяне на наказанията на нарушителите съдът отчита като смекчаващи обстоятелства това, че в крайна и тримата нарушители изразяват съжаление за случилото се, и тримата са неосъждани. При това съдът намира, че административните  наказания на нарушителите следва да се определят по по - леката алтернатива на чл.1, ал.1 от УБДХ, при което и на тримата нарушители следва да бъдат наложени глоби. Като отчита, всички обстоятелства по случая и обстоятелството, че очевидно и тримата нарушители в еднаква степен са допринесли за възникналия скандал, съдът намира, че на всеки от нарушителите следва да се наложи административно наказание глоба в размер на по 400 лв за всеки от тях, който размер в случая се явява справедлив, с оглед тежестта на деянията им. Този по-висок размер на глобата в случая се налага, тъй като деянията на нарушителите са с по-висока тежест – проявена е агресивност и се е стигнало до сбиване. Тези размери на наказанията според съда ще осъществят необходимия ефект спрямо тримата нарушители и ще ги мотивират в бъдеще да се въздържат от подобни прояви.

В този смисъл съдът постанови решението си.

                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: