Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер  447                            22.12.2015  г.               гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд на 10.12.2015 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар:     Г.А.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 1116 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Р  Е  Ш  И

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между Е.М.К., ЕГН **********,*** и настоящ адрес Р Турция и М.К. гражданин на Република Турция, роден на *** г. в Р България, гр. Разград, с адрес Република Турция, гр. Б***г. в Република Турция, за което е пресъставен акт за граждански брак № *** г. в гр. Цар Калоян, общ. Цар Калоян, обл. Разград, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ на осн. чл.50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

1. Упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете Х. Б. М.К., ЕГН **********, роден на *** г. в Р Турция, се предоставят на майката Е.М.К., ЕГН **********,***. Местоживеенето на роденото от брака дете Х. Б. М.К., ЕГН **********, роден на *** г. в Р Турция, се определя при  майката Е.М.К., ЕГН **********.

3. Определя се следния режим на лични отношения между бащата М.К., роден на *** г. в Р България, гр. Разград, гражданин на Р Турция, с адрес Р Турция, гр. Б** и детето Х. Б. М.К., ЕГН **********, роден на *** г. в Р Турция, като бащата ще може да се среща насаме с детето всяка събота и неделя от месеца, като тези срещи ще се извършват на територията на Р България. Бащата ще може да взема при себе си в Р Турция детето за срок от един месец през лятната ваканция, несъвпадащ с платеният годишен отпуск на майката, със задължението да го върне. Бащата ще може да взема при себе си, но на територията на Р България детето през целия срок на зимната ваканция на детето.  

4. Бащата М.К., роден на *** г. в Р България, гр. Разград, гражданин на Р Турция, с адрес Р Турция, гр. Б*** ще заплаща на детето Х. Б. М.К., ЕГН **********, роден на *** г. в Р Турция, чрез неговата майка и законен представител Е.М.К., ЕГН **********, ежемесечна издръжка в размер на 200 /двеста/ лева, считано от 29.06.2015г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до окончателното изплащане, до настъпване на обстоятелства водещи до прекратяване или изменение на издръжката.

5. Страните нямат семейно жилище.

6. След прекратяването на брака ищцата Е.М.К., ЕГН ********** ще възстанови фамилното си име от преди този брак – Т.

7. След прекратяването на гражданския брак страните няма да си дължат издръжка една на друга.

8. Разноските от страните направени по гр.д. № 1116/2015 г. по описа на Районен съд – Разград, остават за всяка една от страните, така както са направени. Определената от съда окончателна държавна такса за прекратяване на гражданския брак ще се разпредели по равно.

ОСЪЖДА Е.М.К., ЕГН **********,*** и настоящ адрес Р Турция, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград,  сумата:

-         20 лв. /двадесет лева/ представляваща окончателна държавна такса за прекратяването на брака,

-         15 лв. /петнадесет лева/ представляваща държавна такса за промяна на фамилното й име.

ОСЪЖДА М.К. гражданин на Р Турция роден на *** г. в Р България, гр. Разград, гражданин на Р Турция, с адрес Р Турция, гр. Б***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград, сумата:

-         20 лв. /двадесет лева/, представляваща окончателна държавна такса за прекратяването на брака,

-         144.00 лв. /сто четиридесет и четири лева/, представляваща държавна такса относно присъдената издръжка.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд –Разград само в частта за таксите и разноските в двуседмичен срок от връчването му на страните.

В останалата му част решението не подлежи на обжалване, на осн. чл. 330, ал. 5 ГПК.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: