Р Е Ш Е Н И Е

№426/11.12.2015г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на двадесет и трети ноември, две хиляди и петнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : П.Т.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1286 по описа за 2015г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

                Искът е за разваляне на договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане и е предявен на основание чл.87 ал.3 от ЗЗД.

            Ищците молят съда да постанови решение,с което да развали изцяло, сключения с нот.акт №***, том ***, рег.№***, дело №***/13.08.2009г. на нотариус Б. К. с район на действие РРС, договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, поради неизпълнение от страна на ответниците.

            Ответниците не депозират писмен отговор, макар и редовно призовани не се явяват в съдебно заседание и не заявяват становище по иска.

             Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Ищците са прехвърлили на сина си- ответника Ш. И. Ш. с договор за издръжка и гледане, обективиран в нотариален акт №*** т.*** рег.№*** дело №*** от 13.08.2009г. на нотариус Б. К. с район на действие районен съд-гр.Разград, собствения си недвижим имот, находящ се в с.Бели Лом, община Лозница, обл.Разград, а именно: поземлен имот-дворно място с площ от 826 кв.метра, съставляващ имот №*** по кадастралната карта на селото на ул.”Българска роза” №***, заедно с построените в него: масивна двуетажна жилищна сграда от 92 кв.метра; масивна лятна кухня със застроена площ от 40 кв.метра; масивен гараж с площ от 31 кв.метра и масивен гараж със застроена площ от 25 кв.метра. По време на сключване на договора приобретателят е бил в брак с втората ответница-Б. М. Ш.. С договора първият ответник е поел задължение да гледат и издържа родителите си, като им осигури нормален и спокоен живот, докато са живи.

            Разпитаните по делото свидетели депозират показания, че страните по делото са живеели съвместно в прехвърления имот. След изповядване на сделката, обаче, между тях започнали дразги „за най дребни неща”. Ответницте заплашвали ищците, че нямат да ги гледат, че ще ги изхвърлят от къщата, тъй като вече нямат нищо. След скарване, на 17.06.2015г., когато първия ответник блъснал родителите си и те паднали на земята, синът и снахата събрали багаж и покъщнина и напуснали имота. Преместили се да живеят в друго населено място-с.Стражец, община Разград. От тогава не се обаждат на родителите си, не ги търсят и не проявяват никаква заинтересованост към тях.

            И двамата ищци са в напреднала възраст, трудно подвижни, мъжът е с кардиологично заболяване, нуждаят се от ежедневни грижи и внимание. Въпреки поетото договорно задължение ответниците  първоначално не им осигурявали, обещания нормален и спокоен живот, а от средата на лятото престанали изцяло да не изпълняват задължението си и за гледане и за издръжка. Въпреки дадената възможност, ответниците не посочиха и не представиха доказателства, оборващи твърденията на ищците и показанията на свидетелите.

            При това положение, пред вид изложеното съдът намира от правна страна следното: Приобретателите по договора за издръжка и гледане не са изпълнявалиа задълженията си спрямо прехвърлителите си, налице е пълно неизпълнение на поетото договорно задължение. Задълженията за гледане и издръжка трябва да бъдат изпълнявани ежедневно и непрекъснато, а такова изпълнение ответниците не са престирали. Явно е, че те са неизправна страна по договора и същият следва да се развали поради неизпълнение.

            Разноски по делото не са поискани и такива не следва да се присъждат.

            По изложените съображения съдът

 

                                                           Р   Е   Ш   И  :

 

            РАЗВАЛЯ  изцяло договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, сключен на 13.08.2009г. с нотариален акт №***, том ***, рег.№*** дело №***/2009г. на нотариус Б. К. с район на действие районен съд-Разград,  между И.Ш.Ю. с ЕГН-********** и С.Ш.Ю. с ЕГН-**********,***, от една страна и от друга, Ш.И.Ш. с ЕГН-**********, а по силата на брака и с Б.М.Ш. с ЕГН-**********,***, поради НЕИЗПЪЛНЕНИЕ,

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: