Р Е Ш Е Н И Е  -  І

                                28.12.2015г.,гр.Разград

 

                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                    състав

на четвърти декември                               две хиляди и петнадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

 

Секретар Ж.Р.

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1446 по описа на РРС за 2015г:

 

Делба І фаза.

Депозирана е искова молба от М.П.С. против Й.П.А., с която моли съда да допусне до делба дворно място с площ от 1220кв.м. съставляващо поземлен имот №943 по кадастралния план на с.Ос., а по нотариален акт дворно място от 1270кв.м., за което е отреден парцел VII-178 в кв.21 по плана на с.Ос., ведно с находящата се в него второстепенна постройка, при права: 1/6ид.ч. за ищцата и 5/6ич. за ответницата. Твърди, че съсобствеността е възникнала от смесен фактически състав: ДИГ и наследяване. Ищцата и ответницата са сестри. Техният баща е прехвърлил на ответницата, след смъртта на тяхната майка собствените си 4/6ид.ч. от процесното място, като останалите 2/6ид.ч. са сънаследствени. Представя нотариални актове, скица , удост.за наследници, дан.оценка.

Ответницата Й. П. А. счита иска за основателен. Също желае делбата при посочените права.

Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Страните са сестри и дъщери на П. Р. Р., починал на ******г. и П. Я. Р., починала на ****г. От представените по делото нотариални актове се установява, че съпрузите са притежавали имот с площ от 2688кв.м. за който са отредени два парцела: VI-178 и VII-178 в кв.21. Съпрузите са продали първия имот на дъщеря си Й.А., като към момента на смъртта си наследодателите са имали един недвижим имот- VII-178 в кв.21. След смъртта на съпругата си,  наследодателя Русев прехвърлил собствените си права /4/6ид.ч./ върху имота на дъщеря си Й.А., срещу задължението за неговата издръжка и гледане.

Въз основа изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искът за делба е основателен и доказан. Предмет на делбата е поземлен имот, за който е отреден парцел VII-178, който е бил в режим на СИО, прекратена със смъртта на съпругата П. Р. Съсобствеността е възникнала следователно от наследството, останало от наследодателката П. Р. и договора за издръжка и гледане. 

Наследодателката П. Р. е притежавала 1/2ид.ч. от процесния имот, която след смъртта й е разпределена поравно между преживелия съпруг и двете им деца. Правата на наследниците към 1995г. са били 4/6ид.ч. за преживелия съпруг /1/2ид.ч.+1/3ид.ч./ и по 1/6 ид.ч. за всяка от дъщерите. Впоследствие П. Р. е прехвърлил собствените си 4/6ид.ч. от имота, на един от съсобствениците, като е напуснал съсобствеността. Правата на един от съсобствениците- Й.А. са се увеличили от 1/6ид.ч. на 5/6ид.ч., а правата на другият съсобственик- М.С. са останали същите- 1/6ид.ч.   

По изложените съображения съдът

 

                                 Р         Е          Ш          И         :

 

ДОПУСКА ДО СЪДЕБНА ДЕЛБА  между  М.П.С. ***, ЕГН ********** и  Й.П. ***, ЕГН ********** на дворно място с площ от 1220кв.м. съставляващо поземлен имот №943 по кадастралния план на с.Ос., а по нотариален акт дворно място от 1270кв.м., за което е отреден парцел VII-178 в кв.21 по плана на с.Ос., ведно с находящата се в него стопанска сграда /плевня и дам/ със застроена площ от 80кв.м., при граници на имота: улица, имот 936, КВС, имот VI-178 ПРИ ПРАВА: 1/6 ид.ч. за М.П.С. и 5/6ид.ч. за Й.П.А..

Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: