РЕШЕНИЕ

 

580                                   08.01.2016г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на осми декември                                   две хиляди и петнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №500 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от В.Н.Р. ***, срещу Наказателно постановление  14-1075-000734  от 17.09.2014г. на Началник сектор към ОД  на МВР Разград, сектор «Пътна полиция», с което на жалбоподателя на основание чл.185 за нарушение на чл.70, ал.3   от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 20 лв, на основание чл.175, ал.1, т.4  от ЗДвП  за нарушение на чл.103    от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 200 лв и лишаване от право да управляма МПС за срок от шест месеца, на основание чл.174, ал.3  от ЗДвП  за нарушение на същия текст     е наложено наказание глоба в размер на 2000 лв и лишаване от право да управляма МПС за срок от двадесет и четири месеца, на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1  от ЗДвП  за нарушение на чл.5, ал.3, т.2 от ЗДвП     е наложено наказание глоба в размер на 250 лв и на основание чл.183, ал.1, т.1 пр.2  от ЗДвП  за нарушение на чл.100, ал.1, т.1  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 10 лв.  В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност на НП и се моли за отмяната му.

Жалбоподателят не се явява в заседанието по даване ход по същество на делото. 

        За наказващия орган Областна Дирекция на МВР -гр. Разград не се явява представител.

                  За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление 14-1075-000734  от 17.09.2014г. на Началник сектор към ОД  на МВР Разград, сектор «Пътна полиция» на жалбоподателя  В.Р. на основание чл.185 за нарушение на чл.70, ал.3   от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 20 лв, на основание чл.175, ал.1, т.4  от ЗДвП  за нарушение на чл.103    от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 200 лв и лишаване от право да управляма МПС за срок от шест месеца, на основание чл.174, ал.3  от ЗДвП  за нарушение на същия текст     е наложено наказание глоба в размер на 2000 лв и лишаване от право да управляма МПС за срок от двадесет и четири месеца, на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1  от ЗДвП  за нарушение на чл.5, ал.3, т.2 от ЗДвП     е наложено наказание глоба в размер на 250 лв и на основание чл.183, ал.1, т.1 пр.2  от ЗДвП  за нарушение на чл.100, ал.1, т.1  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 10 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Т642810/06.09.2014г.  съставен от младши автоконтрольор  към ОД на МВР гр. Разград на жалбоподателя. В акта и НП се сочи, че на 06.09.2014г. около 14.15 часа в Община Разград  на път първи клас №Е-70 до бензиностанция «Петрол»  до км 72+600м. жалбоподателят е управлявал товарен автомобил «Форд Транзит» с рег. №*********, собственост на Н. Р. ***, без да използва задължителни къси светлини за движение през деня.  След ясно подаден сигнал с полицейска стоп палка по образец да спре в дясно, водачът Р. не спира, ускорява скоростта в посока с. Пороище, където е застигнат до кариера Боаза. Водачът отказал да бъде изпробван за употреба на алкохол с техническо средство «Алкотест Дрегер 7510+С, както и да даде кръв за медицинско изследване с талон №041261. Р. силно лъхал на алкохол. След справка било установено, че управляваното от него МПС е спряно от движение на 27.11.2013г. Водачът не носил контролния талон към Свидетелството си за управление на МПС. Прието е, че жалбоподателят на първо място е нарушил чл. 70, ал.3 от ЗДвП, тъй като се движил без задължително включени  светлини на автомобила. На второ място е прието, че е нарушен чл.103 от ЗДвП /второ нарушение/ понеже жалбоподателят не спрял при подадения му сигнал от контролен орган. На трето място е прието, че е нарушен чл.174, ал.3 /трето нарушение/, поради отказа на жалбоподателя да бъде тестван за употреба на алкохол  и не изпълнението на предписанията за медицинско изследване в тази връзка. На четвърто място е прието, че е нарушен чл.5, ал.3, т.2 от ЗДвП /четвърто нарушение/, понеже управляваният от жалбоподателя автомобил бил спрян от движение. На пето място е прието, че жалбоподателят е нарушил чл.100, ал.1, т.1  от ЗДвП /пето нарушение/, понеже не носил талон към свидетелство за управление на МПС.  

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителя А. З., който потвърждава отразените в акта и НП обстоятелства. Сочи, че понеже видял, че управляваният от жалбоподателя товарен автомобил се движел без включени светлини, решил да го спре за проверка и му подал сигнал със стоп палка. Водачът обаче не спрял, а ускорил скоростта си, отдалечавайки се от полицейските служители. Бил застигнат със служебния полицейски  автомобил и спрян за проверка. Извършена била справка и се установило, че автомобилът на жалбоподателя е спрян от движение. Последното обстоятелство не е спорно. Жалбоподателят бил отведен в КАТ и понеже лъхал на алкохол полицейските служители поискали да го тестват с техническо средство, но жалбоподателят отказал. Не е спорно и че жалбоподателят не е носил контролния си талон към СУМПС. По делото е приложено копие от контролен талон за медизинско изледване от процесната дата, на който жалбоподателят е написал, че отказва да даде проба

Събразявайки всички доказателства съдът намира, че отразените ва акта и НП обстоятелства са доказани, като намира, че в този смисъл следва напълно да се кредитират показанията на актосъставителя. За фактическите си изводи съдът се основава и на доказателствената сила на съставения акт – чл.189, ал.2 от ЗДвП.

        Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: Наказателното постановление е законосъобразно. При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна съставите на вмененените му  нарушения. На първо място същият е управлявал автомобила през деня изобщо без включени светлини и така е нарушил чл.70, ал.3, изискващ моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини. Това нарушение е изворшено умишлено от жалбоподателя. При това жалбоподателят правилно е санкциониран на основание чл.185 от ЗДвП. Наложеното му наказание за това нарушение /глоба от 20 лв/ макар и в максимален размер, според съда е справедливо, с оглед многобройните  предишни нарушения на жалбоподателя по ЗДвП, видно от приложената справка. Освен това жалбоподателят е нарушил чл.103 от ЗДвП, тъй като не е спрял при подаден от контролните органи сигнал за спиране и законосъобразно е санкциониран на основание чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП, понеже е отказал да изпълни нареждане на органите за контрол. И относно това нарушение жалбоподателят е действал умишлено – напълно съзнателно е пренебрегнал отправеното му нареждане. Наложените му наказания в максимален размер според съда са справедливи, с оглед многобройните предишни нарушения на жалбоподателя. На трето място жалбоподателят е отказал да бъде тестван за употреба на алкохол с техническо средство и не е изпълнил дадените му указания за медицинско изследване – директно е посочил в издадения му талон, че отказва да бъде изследван. И относно това нарушение същият е действал умишлено. За това нарушение жалбоподателят законосъобразно е санкциониран на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП, като наложените му наказания са в абсолютния законов размер. Освен това жалбоподателят, явно умишлено /съзнателно/, е управлявал автомобил, който е бил спрян от движение и така е нарушил чл.5, ал.3, т.2 от ЗДвП, поради което и правилно е санкциониран на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1 от ЗДвП. Наложеното му наказание е в размер близък до максималния и съдът го намира за справедливо, с оглед многобройните предишни нарушения на жалбоподателя. Петото нарушение на жалбоподателя се изразява в това, че същият не е носил контролния си талон към СУМПС. Това нарушение според съда е извършено непредпазливо от жалбоподателя – явно същият не е проявил достатъчна загриженост. За това нарушение жалбоподателят правилно е санкциониран на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП, като наложеното му наказание е в абсолютния законов размер.  С оглед изложеното съдът намира, че НП е законосъобразно и следва да бъде потвърдено изцяло.

Водим от горното, съдът

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  14-1075-000734  от 17.09.2014г. на Началник сектор към ОД  на МВР Разград, сектор «Пътна полиция», с което на жалбоподателя В.Н.Р.  на основание чл.185 за нарушение на чл.70, ал.3   от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 20 лв, на основание чл.175, ал.1, т.4  от ЗДвП  за нарушение на чл.103    от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 200 лв и лишаване от право да управляма МПС за срок от шест месеца, на основание чл.174, ал.3  от ЗДвП  за нарушение на същия текст     е наложено наказание глоба в размер на 2000 лв и лишаване от право да управляма МПС за срок от двадесет и четири месеца, на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1  от ЗДвП  за нарушение на чл.5, ал.3, т.2 от ЗДвП     е наложено наказание глоба в размер на 250 лв и на основание чл.183, ал.1, т.1 пр.2  от ЗДвП  за нарушение на чл.100, ал.1, т.1  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 10 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: