Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

№ 555                                                     04.01.2016 година                        град Разград

 

 

 

                                            В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                      ............... състав

на двадесет и пети ноември                                                                                        2015 година

В публичното заседание в следния състав:

                                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

 

секретар Д.Д.

прокурор .......................

като разгледа докладваното от съдията

АНДело                                                     № 700                                     по описа за 2015 година

 

 

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от МБАЛ “Св. Ив. Рилски – Разград” АД против наказателно постановление № 17-000277 от 09.10.2015 г. на  директора на Дирекция “Инспекция по труда” със седалище гр. Разград, с което за нарушение на чл.415 ал.1 от КТ на основание същия текст от закона, на жалбоподателя е наложено административно наказание "имуществена санкция" в размер на 2 000 лв. Жалбоподателят моли, като незаконосъобразно  наказателното постановление да бъде отменено изцяло.

            Въззиваемата страна – Д”ОИТ” гр. Разград, счита жалбата за неоснователна, а наказателното постановление за законосъобразно, поради което моли то да бъде потвърдено.

            Разградският районен съд, след като пр ецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

           На 29.06.2015 г. в МБАЛ “Св. Ив. Рилски – Разград” АД и по представена от жалбоподателя документация на 22.07.2015 г. в офиса на  дирекция “Инспекция по труда” гр. Разград, от котнролните органи по КТ извършили проверка, касаеща осъществяване на трудовите правоотношения с работещите в лечебното заведение лица.  При проверката, служителите на Д “ИТ”, констатирали неизпълнение на задължително предписание № 3 от Протокол № 011604/26.05.2015 г. за принудителни административни мерки, в която на жалбоподателя било указано да осигури непрекъсната междудневна почивка, която не може да бъде  по – малка от 12 часа, на работещите лекари и медицински сестри в отделение “Хирургия”, съгласно изискванията на чл. 152 от КТ. С протокола бил определен срок за изпълнение на предписанието – 31.05.2015 г. Актосъставителят – св. С., установил, че неизпълнението се отнася до Г.Н.К. – медицинска сестра в отделението, която е полагала труд в контролираното лечебно заведение, както следва: от 7,30 ч. до 13,30 ч. на 11.06.2015 г.; от 19,30 ч. на 11.06.2015 г. до 7,30 ч. на 12.06.2015 г. и от 7,30 ч. до 13,30 ч. на 12.06.2015 г. До извод за неизпълнение, проверяващият достигнал, въз основа съдържанието на предоставените за проверка работен график за м. юни 2015 г. и справка за отработените часове през м.юни 2015 г. от медицинските сестри в отделение “Хирургия” в МБАЛ “Св. Ив. Рилски – Разград” АД.  Ето защо, свидетелят С. съставил акт за установяване на административно нарушение по чл.415 ал.1 от КТ, с бл. № 17-000277/15.09.2015 г., в който описал констатираното нарушение и въз основа на което по – късно било издадено и атакуваното наказателно постановление. С последното е ангажирана административнонаказателната отговорност на жалбоподателя, като на основание чл. 415 ал.1 от КТ му е  наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 2000 лв. в качеството му на работодател за нарушение изразяващо се в неизпълнение на задължително предписание – да се осигури непрекъсната междудневна почивка не по – малка от 12 часа на работещите, като лекари и медицински сестри в отделение “Хирургия” на МБАЛ “Св. Ив. Рилски – Разград” АД, дадено с посочения по-горе протокол.

       В хода на производството, разпитания като свидетели актосъставител, установява с показанията си, идентични с отразените в акта и постановлението фактическо положения. Относими към съставомерността на нарушението обстоятелства се установяват и от  приложени и приети, като писмени доказателства по делото: протоколи № № 011604/26.05.2015 г. и 031178/15.09.2015 г., работен график на медицинските сестри от отделение по хирургия за м.юни 2015 г., заповед № 01140/03.06.2015 г. на изпълнителния директор на жалбоподателя, справка за отработени часове от мед. сестри в отделение “Хирургия” за м. юни 2015 г., декларация от Г. К.

       Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна, следното:

      Жалбата е допустима, като подадена от лице имащо право на жалба против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН и в сроковете предвидени в закона.

     Разгледана по същество се явява неоснователна, по следните съображения:

     Като издадено от компетентния за това орган, по реда и във формата изискуеми от закона, атакуваното наказателно постановление се явява законосъобразно от формална страна.

       Що се отнася до това, налице ли е административно нарушение и осъществено ли е то от жалбоподателя, съдът намира следното:

        Разпоредбата на чл.415 ал.1 от КТ, предвижда ангажирането на административно наказателната отговорност на лице, което не изпълни задължително предписание на контролен орган за спазване на трудовото законодателство. При предходната проверка осъществена от органите на Д “ОИТ” гр. Разград, на жалбоподателя в качеството му на работодател, е дадено такова задължително предписание – да се осигури непрекъсната междудневна почивка не по – малка от 12 часа на работещите, като лекари и медицински сестри в отделение “Хирургия” на МБАЛ “Св. Ив. Рилски – Разград” АД. Горното изискване е поставено с разпоредбата на чл. 152 от КТ. На жалбоподателя са дадени задължителни предписания в посочения смисъл от контролните органи по реда на чл.404 ал.1 т.1 от КТ за отстраняване на нарушението на трудовото законодателство, констатирано при предходна проверка, приключила с изготвянето на протокол № 011604/26.05.2015 г. Последният е имал задължение да ги изпълни в срока посочен в протокола – до 31.05.2015 г. Като не е сторил това, той е осъществил и състава на административното нарушение по чл.415 от КТ, за което е санкциониран. Твърденията на жалбоподателя, че този срок е изключително кратък, тъй като изготвянате на графиците изисква значителен период от време и се осъществява по прецедура предполагаща одобрението им от РЗОК, са неотносими към съставомерността на нарушението. При това в самата представена от жалбоподателя заповед №01140/03.06.2015 г. е предвиден реда за  промяна на вече утвърдените месечни работни графици. Още повече, че нарушението касае положен труд след 11.06.2015 г., до която дата жалбоподателят също е имал възможност да изпълни даденото му задължително предписание. Без значение за съставомерността на нарушението е и обстоятелството, кому е било възложено от работодателя да изготвя графиците, тъй като отговорността на последния, в качеството му на юридическо лице, е обективна и безвиновна.

     Ето защо и санкционираното нарушение се явява установено и съставомерно по посочения за нарушен от административнонаказващия орган текст на чл. 415 ал.1 от КТ. Досежно размера на наложеното административно наказание “имуществена санкция”.  Съдът намира, че той е определен без да са съобразени всички посочени в  чл. 27 от ЗАНН обстоятелства. В тази насока не е съобразена липсата на данни за други осъществени от жалбоподателя нарушения на трудовото законодателство и обстоятелството, че нарушението се изразява в неизпълнение на задължително предписание досежно само едно лице, работещо като медицинска сестра в отделение “Хирургия”. При това положение и съответният размер на следващата се имуществена санкция, съдът намира такъв на минимума предвиден в закона от 1 500 лв., в какъвто смисъл следва да бъде измененено и атакуваното наказателно постановление.

               Воден от изложеното до тук на осн. чл.63 ал.2 от ЗАНН, съдът

                                          

 

Р     Е     Ш     И :

             

                ИЗМЕНЯ наказателно постановление № 17-000277 от 09.10.2015 г. на  директора на Дирекция “Инспекция по труда” със седалище гр. Разград, с което за нарушение на чл.415 ал.1 от КТ на основание същия текст от закона, на МБАЛ “Св. Ив. Рилски – Разград” АД е наложено административно наказание "имуществена санкция" в размер на 2 000 лв., като НАМАЛЯВА размера на наложеното административно наказание от 2 000 лв. на 1 500 /хиляда и петстотин/ лв.

              Решението подлежи на обжалване в 14- дневен срок от осъобщаването му на страните пред АС Разград.         

                                                          

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: