РЕШЕНИЕ

 

604,  13.01.2016г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и първи Декември 2015 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 714 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Т.Б.Ф. ЕГН ********** *** против НП № 15-1075-000757/30.09.2015г. на Началник Сектор « Пътна полоция» към ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на  чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 800,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 9 месеца,  на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП.

Жалбоподателят по същество не оспорва фактическите констатации отразени в АУАН, респективно в НП, отправя възражение за явна несправедливост на наложените адм. наказания и от това навежда твърдение за нарушение на процесуалния закон при издаване на обжалваното НП. Моли съда да измени адм. наказания, като ги редуцира към минималния посочен в закона размер.

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят  не се явява, за него редовно упълномощен повереник, който поддържа  молбата за намаляване размера на административното наказание, не оспорва фактическите констатации, така както са отразенви в АУАН, респективно в НП.

Административнонаказващия орган, при редовно призоваване  не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 12.09.2015г. около 00,14ч., жалбоподателят управдлявайки л.а. „ Опел – Астра „ с рег. № ***, бил спрян за проверка от полицейските служители Св. Ц. и Н. Н.. Същият бил изпробван за наличие на алкохол в издишвания от него въздух с техническо средство „ Алкотест Дрегер 7510 „ с фабр. № ARDN 0060, ел. скала, на който отчела 0,82 промила. На нарушителя бил издаден талон за медицинско изследване бл. № 0347559. Същият не се явил в МБАЛ – Разград и не предоставил кръв за изследване. За констатираното нарушение, св. Св. Ц. съставил на жалбоподателя АУАН бл. № 098487, квалифицирал нарушението като такова по чл.5, ал.3 от ЗДвП. АУАН бил съставен в присъствие на нарушителя, връчен му срещу подпис, без да впише възражения.

На база съставеният АУАН на 30.09.2015г. е издадено процесното НП, в което фактическата обстановка е описана по идентичен с АУАН начин, адм. наказващият орган, също квалифицирал нарушението като такива по чл.5, ал.3,т.1 от ЗДвП  и наложил административно наказание « Глоба « в размер на 800,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 9 месеца,  на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП.

НП връчено редовно на 13.10.2015г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на дата 15.10.2015г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е частично основателна.

От процесуална страна - Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с деянието и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя.

По същество безспорно, както от писмените, така и от гласните доказателства събрани в хода на съдебното следствие безспорно се установява, че на процесната дата жалбоподателят е управлявал „ Опел – Астра „ с рег. № ****, като е допуснал процесното адм. нарушение – факт, който не е спорен по делото.

Относно възраженията на жалбоподателя за несъразмерност на наказанието със степента на обществената опасност както на нарушението, така и на личността на нарушителя, съдът намира същите за частичнооснователни. Безспорно от приложената по делто Справка за нарушител водач за региона се установява, че жалбоподателят е извършил процесното нарушение за първи път от момента, в което е придобил право да управлява МПС. От друга страна обаче, съдът намира  характера на осъщественото адм. нарушение за тежък сам по себе си, което е  твърде показателно за отношението на жалбоподателя към забранителните норми на ЗДвП. Същият демонстрира явно незачитане на правовия ред и чувство за превъзходство над закона, което говори за една по –висока степен на обществена опасност на личността на дееца. От друга страна налице е и по-висока степен на обществена опасност на деянието, от една страна заради предвидените строги санкции, а от друга, обстоятелството, че сядайки зад волана на процесното МПС с концентрация на алкохол в издишвания въздух, която се явява относително между горната и долна допустима за наказване по административен ред, жалбоподателят сериозно е застрашил здравето и живота на мнозина, включително и собствените си. Съдът констатира, обаче, че размерът на наказанието „ Лишаване от право да управлява МПС” не кореспондира с размера на наказанието „ Глоба”, поради което в тази част, обжалваното НП следва да бъде изменено, като бъде намалено на осем месеца „ лишаване от право да управлява МПС. Съдът намира, че така би се постигнал оптимален баланс на наложените наказания и същите са годни да осъществят целите си по чл.12 от ЗАНН.

Поради изложеното, съдът намира, че обжалваното НП следва да бъде изменено по посочения начин.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

   

ИЗМЕНЯВА НП № 15-1075-000757/30.09.2015г. на Началник Сектор « Пътна полоция» към ОДМВР – Разград, частта, с която на Т.Б.Ф. ЕГН ********** ***  за нарушение на  чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание лишаване от право да управлява МПС за 9 месеца,  на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП, като намалява наказанието « Лишаване от право да управлява МПС « от 9 месеца на 8 месеца.

ПОТВЪРЖДАВА НП № 15-1075-000757/30.09.2015г. на Началник Сектор « Пътна полоция» към ОДМВР – Разград в останалата част, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: