П Р И С Ъ Д А

 

              29               2016 година                                        град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                            наказателен състав

На               петнадесети януари                                              2016 година     

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

                                            

 

Секретар: П.Т.

Прокурора: ВЕСЕЛИН ЯКИМОВ

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №  115    по описа за 2014 година

 

 

П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимия М.С., роден на *** г. в Р Турция, турски гражданин, продължително пребиваващ в Р България чужденец, живущ ***, с висше образование, неженен, неосъждан, ЛНЧ ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 01.05.2013 г. на кръстовище между главен път І – 2 (Е-70 гр. Русе – гр. Варна) и на път ІІІ – 250 (гр. Разград – гр. Исперих), в землището на гр. Разград при управление на МПС – лек автомобил “Хюндай Елантра” с рег. № *** е нарушил правилата за движение по пътищата – не е спрял на пътен знак Б2 “Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство” и не е осигурил предимство на движещия се по път І – 2 лек автомобил “БМВ” с румънски рег. № ***, с което е нарушил чл.6, т. 1 от ЗДВП: “Участниците в движението съобразяват своето поведение с пътните знаци и пътната маркировка” чл.46, ал.2 от ППЗДВП: Пътен знак Б2 указва на водачите на пътни превозни средства, че са длъжни да спрат на “стоп – линията”, очертана с пътна маркировка, или ако няма такава – на линията, на която е поставен знакът. Преди да потеглят отново, водачите са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство”, чл.50, ал. 1 от ЗДВП и чл.104, ал.1 от ППЗДВП “На кръстовище, на което единия от пътищата е сигнализиран с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство”, като по непредпазливост е причинил значителни имуществени вреди на лек автомобил “БВМ” с румънски рег. № ***, собственост на Д.К. от Румъния, в размер на 17 764.62 лв. и на лек автомобил “Хюндай Елантра” с рег. № ***, собственост на “Мобикс” ЕООД- София, в размер на 6 670.00 лв., общо вреди в размер на 24 434.62 лв. – престъпление по чл.343, ал.1, б. “а” във вр. с чл.342, ал.1 от НК, като на основание чл. 54 от НК МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, изпълнението на което на основание чл.66 ал.1 от НК ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

ОСЪЖДА подсъдимия М.С., със снета по делото самоличност да заплати на пострадалия Д.К. на основание чл. 45 от ЗЗД сумата 17 764.62 лв., представляваща обезщетение за причинените от престъплението имуществени вреди и на основание чл. 189 ал.3 от НПК сумата 2 000 лв., представляваща адвокатско възнаграждение.

ОСЪЖДА подсъдимия М.С., със снета по делото самоличност, да заплати в полза на Държавата по сметка на ОД МВР гр. Разград сумата 998.00 (деветстотин деветдесет и осем) лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата 641,90 лева - разноски в хода на съдебното производство и сумата 710,58 лв. – държавна такса, върху уважената част от предявения граждански иск.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: