П Р И С Ъ Д А

 

                                                   2016 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                    наказателен състав

На     дванадесети януари                                                                 2016 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

 

Секретар: П.Т.

Прокурор: СЕВЕРИНА МОНЕВА

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело № 703  по описа за 2015  година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Н.М.А., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, женен, пенсионер, неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 24.01.2015 г. в землището на гр. Разград, в зоната на кръстовището на път І-2 „гр. Шумен-гр. Разград-гр. Русе“ с път ІІІ-205 „гр. Разград-гр. Исперих“, при управление на моторно превозно средство – товарен автомобил марка „Форд“, модел „Транзит“ с рег. № *** е нарушил правилата за движение по пътищата визирани в: - чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДвП „всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди.“ И чл. 3, т. 1, 3 и 4 от Правилника за прилагане на ЗДвП /ППЗДвП/: „Участниците в движението са длъжни: т. 1 да спазват правилата за движение; т. 3 да не създават опасности или пречки за движението, и т. 4 да не причиняват имуществени щети“ – чл. 6, т. 1 от ЗДвП: „Участниците в движението съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка“, във вр. с чл. 38, т. 2, б. „а“ от ППЗДвП: „Пътните знаци са с предписания за участниците в движението група „Б“ – относно предимството“, във вр. с чл. 45, ал. 2 от ППЗДвП: „Пътните знаци относно предимството имат следните изображения и наименования:… Б2 „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!“… във вр. с чл. 46, ал. 2 от ППЗДвП:  „Пътен знак Б2 указва на водачите на пътни превозни средства, че са длъжни да спрат на „стоп-линията“, очертана с пътна маркировка, или ако няма такава – на линията, на която е поставен знакът. Преди да потеглят отново, водачите са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които имат предимство.“ – чл. 50, ал. 1 от ЗДвП и чл. 104, ал. 1 от ППЗДвП „На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.“, и по непредпазливост е причинил значителни имуществени вреди на лек автомобил марка „Ауди А8“ с рег. № ***, собственост на Д.Ж.Т. ***, на обща стойност 10 193,45 лв. – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „а“, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК /като са нарушени чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, чл. 3, т. 1, 3 и 4 от ППЗДвП, чл. 6, т. 1 от ЗДвП, във вр. с чл. 38, т. 2, б. „а“ от ППЗДвП, във вр. с чл. 45, ал. 2 от ППЗДвП, във вр. с чл. 46, ал. 2 от ППЗДвП, чл. 50, ал. 1 от ЗДвП и чл. 104, ал. 1 от ППЗДвП/, поради което и на основание чл. 54 от НК МУ НАЛАГА наказание ПРОБАЦИЯ, включваща следните мерки:

А/ Задължителна регистрация по настоящ адрес на подсъдимия за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, с периодичност на изпълнение два пъти седмично.

Б/ Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

НА основание чл. 343г във връзка с чл. 343 НК НАЛАГА на подсъдимия Н.М.А. наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ПЕТ МЕСЕЦА.

          ОСЪЖДА подсъдимия Н.М.А., ЕГН **********,  да заплати в полза на Държавата по сметка на ОД МВР гр. Разград сумата 1216,82 (хиляда двеста и шестнадесет лв. и осемдесет и две ст.), представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд град Разград, сумата 647.40 (сто четиридесет и седем лв. и 47 ст.) разноски в съдебното производство.

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: