П Р И С Ъ Д А

 

                                                   2016 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                    наказателен състав

На двадесет и седми януари                                                            2016 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

 

 

Секретар: Г.М.

Прокурор: ПАВЛИНА УЗУНОВА

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело № 817  по описа за 2015  година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия К.Б.И., роден на *** ***, бълг. гражданин, с основно образование, безработен, разведен, неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 29.04.2015 г. на път Е-70 /гр. Разград-гр. Шумен/,  км. 85+324 м, при управление на МПС – лек автомобил „Тойота РАВ 4“ с рег. № ******** е нарушил правилата за движение по пътищата: чл. 20, ал. 1 от ЗДвП „водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват“, чл. 25, ал. 1 от ЗДвП „водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност, за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение“, чл. 37, ал. 1 от ЗДвП „При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на релсовите пътни превозни средства“, чл. 84, ал. 2 от ППЗДвП „При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на релсовите пътни превозни средства“, като по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на повече от едно лице, а именно: на С.А.Н. ***, изразяваща се в трайно затруднение на движението на левия горен крайник, поради счупване на ладиевидната кост на лявата предмишница в областта на гривнената става, средна телесна повреда на С.Н.Н. ***, изразяваща се в разстройство на здравето с временна опасност за живота, поради тотален десностранен пневмоторакс /навлизане на въздух в гръдната кухина/; на К.Н.Н. ***, изразяваща се в трайно затруднение на движението на левия горен крайник, поради счупване на втора, трета, четвърта и пета дланни костици на лявата ръка и две средни телесни повреди на И. Мехмед С. от с. Бели лом, изразяващи се в разстройство на здравето с временна опасност за живота, поради мозъчно сътресение тежка степен – с изпадане в коматозно състояние за няколко дни, и трайно затруднение движението на шията, поради счупване на левия страничен израстък на седми шиен прешлен – престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „а“, пр. 2 /в редакцията до ДВ брой 74/15 г./, във вр. с чл. 343, ал. 1, б. „б“, пр. 2, във в с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което на основание чл. 78а от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му налага АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – ГЛОБА в РАЗМЕР на 2000.00 /две хиляди/ лева.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 78а, ал. 4, във вр. с чл. 343г, във вр. с чл. 343, ал. 3, б. „а“, пр. 2, във вр. с чл. 343, ал. 1, б. „б“, пр. 2, във в с чл. 342, ал. 1 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за СРОК от ЕДНА ГОДИНА.

          ОСЪЖДА подсъдимия К.Б.И., ЕГН **********,  да заплати по сметка на ОД на МВР гр. Разград сумата от 741,44 /седемстотин четиридесет и един лв. и четиридесет и четири ст./ лева, представляваща разноски на досъдебното производство.

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: