Мотиви към Решение   40/22.01.201бг., постановено по НОХД 47/2016г. по описа на Разградския районен съд .

Разградска районна прокуратура е внесла обвинителен акт срещу подсъдимия П.Г.В. от с. Гецово за това, че за времето от началото на месец декември 2015г. до 05.01.201бг. в с. Гецово, общ Разград, ул. ********** **, сам е осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа на "Енерго-Про Мрежи" АД - гр. Варна, РЦ -Разград, с което е създал условия за непълно отчитане на потребената от него електрическа енергия - престъпление по чл.234в, ал. 1 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа обвинението, повдигнато срещу подсъдимия.

Подсъдимият П.В., не дава обяснения, но заявява, че признава вината си.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Подсъдимият П.Г.В. е роден на ***г***. Същият е женен, не е осъждан.

Подсъдимият П. В. ***, но постоянният му адрес бил в с. Гецово, ул. **** №**. В същата къща живеели родителите му, а титуляр на партидата за предоставяната ел. енергия бил баща му Г. В.. Последният бил инвалидизиран и от години на легло. В началото на м. декември 2015г. подсъдимият П. В., поради финансови проблеми решил да намали разходите за ток на къщата, като присъединил ел. инсталацията на къщата към мрежата на "Енерго-Про Мрежи" по начин, по който потребената ел. енергия не се отчитала от електромера. Електрическото табло, в което се намирал електромера, било закачено на външната стена на къщата към двора. Подсъдимият монтирал допълнително апартаментно ел. табло на вътрешната стена на стаята, точно на гърба на ел. таблото, който бил от външната част. Поставил там четири автоматични предпазители и прикачил един меден проводник ПВВМ мм.2 към увода на къщата преди електромера и го свързал с автоматичен предпазител в апартаментното табло. От там го прекарал в стената до бойлер, намиращ се в съседното помещение. Там го свързал с разклонителната кутия. От нея прекарал кабел и го свързал към тригнезден разклонител, от където вече с удължители можело да се захранва имота с ток. По този начин консумираната ел. енергия от бойлера и включените в тригнездовия разклонител ел. уреди не се измервала и отчитала от електромера в ел. таблото. Вътрешното табло подсъдимият прикрил с дървена етажерка.

На 05.01.2016г. свидетелите Б. Х. и К. К. - служители на "Енерго-Про Мрежи" АД - гр. Варна извършвали проверки на ел. таблата в имотите на абонатите в с. Гецово. Посетили и имота на подсъдимия, където св. П. В., майка на подсъдимия ги поканила в двора. При отваряне на ел. таблото те изключили ел. захранването. Свидетелката ги пуснала и в къщата и проверяващите установили, че въпреки изключеното захранване вътре работела вентилаторна печка. Разбрали, че има неправомерно свързване и се обадили на тел. 112 за съдействие. На мястото пристигнал св. И. С. - служител на РУ на МВР - Разград. Проверяващите съставили констативен протокол в който описали установените обстоятелства.

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства - показанията на свидетелите, писмените доказателствени материали, както и от признанията на подсъдимия. Всъщност по делото няма спорни обстоятелства, поради което и изложените фактически положения очевидно отразяват обективната фактическа обстановка по случая.

Изложените фактически обстоятелства налагат следните правни изводи: Със своето деяние подсъдимият В. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.234в, ал.1 от НК, тъй като за времето от началото на месец декември 2015г. до 05.01.201бг. в с. Гецово, общ Разград, ул. ****** №**, сам е осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа на "Енерго-Про Мрежи" АД - гр. Варна, РЦ -Разград, с което е създал условия за непълно отчитане на потребената от него електрическа енергия.    Извършеното присъединяване е

1


неправомерно, тъй  като прикачения  проводник, свързан  към увода на електромера, осуетявал правилното отчитане на потребената ел. енергия.

Съставът на разглежданото престъпление е осъществен от подсъдимия и от субективна страна. Подсъдимият е действал при пряк умисъл, съзнавайки всички елементи на обективния състав на деянието, съзнавайки неговия общественоопасен характер и въпреки това го е извършил.

При определяне на наказанието на подсъдимия В. съдът отчита като смекчаващи обстоятелства чистото му съдебно минало и направените признания, а също така и изразеното съжаление. Затова и намира, че в случая са налице многобройни смекчаващи обстоятелства, което налага наказанието на подсъдимия да се определи при приложение на чл.55, ал.1, т.2, б. "б" от НК като предвиденото наказание лишаване от свобода бъде заменено с Пробация, включваща следните мерки и за следните срокове: Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца, с периодичност на изпълнение два пъти седмично и Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца. На основание чл.55, ал.З от НК съдът намира, че не следва да се налага по-лекото кумулативно предвидено наказание, а именно глоба.

Вещественото доказателство 1 бр. меден гумиран кабел на основание чл.53, ал.1, б. "а" от НК следва да се отнеме в полза на държавата, като вещ принадлежаща на дееца и послужила за извършване на деянието.

 

Мотивиран така съдът постанови решението си.

РАЙОНЕН СЪДИЯ: