Р Е Ш Е Н И Е

 

 436

 

гр. Разград, 04.01.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, в публично съдебно заседание на 03.12.2015 г., в състав:

                                                         Районен съдия: Атанас Христов

 

при участието на секретаря П.Т., сложи за разглеждане гр. дело № 1512 по описа за 2015 година, докладвано от съдията, и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 127, ал.2 СК.

Постъпила е искова молба от С.П.С., ЕГН   **********, с постоянен и настоящ адрес *** И насрещна искова молба от С.И.С., ЕГН **********,*** и настоящ адрес ***.

Всеки от молителите моли съда да му предостави упражняването на родителските права върху детето им П. С. П., ЕГН **********, род. на ***г., при него да бъде определено местоживеенето на детето, да се осъди насрещната страна да заплаща месечна издръжка на детето, както и да бъде определен РЛО между детето и насрещната страна.

В съдебно заседание С.П.С. се явява лично и с пълномощника си адвокат  И.И. ***. Подържат исковата си молба и излагат подробни съображения. Представят подробна писмена защита.

В съдебно заседание С.И.С. се явява лично и с пълномощника си адвокат М. М. /К./***. Подържат исковата си молба и излагат подробни съображения. Представят подробна писмена защита.

ДСП – Разград и ДСП – Попово представят социални доклади.

 

След поотделна и съвкупна преценка на събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Видно от Удостоверение за раждане /л.4/, е че Детето П. С. П. е родено на ***г. Негови родители са молителите С.С. и С.С..

Последните двама живеели на съпружески начала от 2012г. в гр. Разград – първоначално в дома на молителката, а впоследствие – в общинско жилище също в гр. Разград.

С.С. има и друго дете, за което се грижи – Н. П. П., ЕГН **********, род. на ***г. /л.37/.

През м. август 2015г., страните отишли на Шипка за да наблюдават възстановката от боевете, като детето П. оставили в дома на родителите на бащата в с. Садина, общ. Попово, обл. Търговище. След като отишли на Шипка между тях възникнал конфликт, поради което по нейно искане С.С. оставил С.С. в дома на сестра й в гр. Попово. Самият С. се прибрал след това в дома на родителите си в с. Садина, където било и детето П.

Към настоящия момент детето П. продължава да живее заедно със своя баща в дома на своите баба и дядо в с. Садина.

С.С. продължава и към момента да живее в гр. Разград със своето по-голямо детеН. П. П., ЕГН ***********, род на. 28.09.2007г. /л.61/.

Видно от Екпертно решение № 2426 от 158 от дата 05.12.2013г.  на Център за писхично здраве  - Русе  ЕООД / л.39/ С.С. е с 80 % ТНР, с водеща диагноза „Шизоафектно разстройства”, общо заболяване  „Депресивен тип”.

Видно от писмо с вх. № 10468 от 25.11.2015г. от МБАЛ „СВ. Иван Рилски” АД гр. Разград /л.119/, е че С.С. се води на диспансерен учет към Отделение по психиатрия при МБАЛ „СВ. Иван Рилски” АД гр. Разград с диагноза Параноидна шизофрения. Многократно е провеждала болнични лечения в същото отделение. Последната хоспитализация е от 10.07.2015г. до 31.07.2015г.

По делото е безспорно, а и се признава от С.С., че същият страда от Диабет и приема Инсулин.

Видно от писмо с вх. № 7670 от 07.09.2015г. от ДСП – Разград, /л. 20/, е че за детето П. от 01.11.2014г. се изплащат семейни помощи по реда на чл. 7 ЗСПД в размер на 50 лв. месечно.

И двамата родители работят в „Балканфарма Разград” АД, като бащата декларира годишен доход от 8 410.56 лв, а майката – 4 681.37 лв.

Майката има и друго дете под 18г. възраст за което се грижи – Н. П. П. Бащата няма други деца /л.7/ и лица които да издържа.

Не се спори, че майката учи висше образование във филиала на  Русенския университет – Разград.

 

Горните обстоятелства се безспорно се установяват от събраните по делото писмени и гласни доказателства.

 

Съгласно задължителните указания дадени по тълкуването и прилагането на Закона с  т. ІІ, б. „е” от Постановление № 1 от 12.XI.1974 г. по гр. д. № 3/74 г., Пленум на ВС: „Майката е по-пригодна от бащата да отглежда и възпитава децата от женски пол и наравно да отглежда и възпитава момчетата.”

Видно от събраните писмени и гласни доказателства, е че и двамата родители на детето притежават необходимите родителски и възпитателски качества, както и съответните материални условия да отглеждат и възпитават детето, както и подкрепа на своите близки /родители/.

Към момента детето се чувства добре по начина, по който е отглеждано след фактическата раздяла между родителите и нищо не налага този начин да бъде променен към момента.

С цел раздялата между родителите да се отрази във възможно най-малка степен на детето, то съдът намира, че следва да се запази утвърденото положение.  Вж. постановеното в производство по реда на чл. 290 ГПК Решение № 39 от 10.02.2014 год. по гр.д.№ 4927/2013 год. на ВКС, ІV г.о., ГК.

Ето защо, упражняването на родителските права по отношение на детето следва да бъде предоставено на бащата, при когото да бъде определено и местоживеенето му.

По режима на лични отношения.

Майката също притежава необходимите родителски и възпитателски качества и милее в същата степен за добруването на детето, но тя може да продължи да участва във възпитанието му чрез разширен режим на лични отношения с него. В този смисъл постановеното в производство по чл. 290 ГПК, Решение № 437 от 28.12.2012 г. на ВКС по гр. д. № 1145/2011 г., IV г. о., ГК.

Както е посочено и в Определение № 1072 от 23.09.2013 г. по гр. дело № 3809/2013 г. на ВКС, ІV г.о., според трайно установена съдебна практика мерките, с които се уреждат личните отношения между детето и родителя, който не упражнява родителските права, следва да благоприятстват съществуването на нормални отношения на детето с двамата родители. В интерес на детето е да му се осигури колкото е възможно по-широк контакт и с родителя, който не упражнява родителските права всекидневно, освен ако поведението на последния не е във вреда на детето.

Съгласно задължителните указания по тълкуване и прилагане на Закона, дадени в раздел ІV, т. 3 на Постановление № 1 от 12.XI.1974 г. по гр. д. № 3/74 г. на Пленум на ВС: „Поддържането на личните отношения между детето и родителя, на когото не е предоставено упражняването на родителските права, по начало трябва да става в неговото местожителство или местопребиваване в зависимост от това, къде живее родителят, който упражнява родителските права.”

 

По искането на бащата, режима на лични отношения между майката и детето да се осъщестява в негово присъствие:

 Детето не е в кърмаческа възраст, към момента на приключване на съдебното дирене пред настоящия състав, поради което не може да възникнат нужди, които родната му майка да не може да удовлетвори. При установените неприязнени отношения между родителите, задължителното присъствие на единия от родителите не би допринесло за установяването на пълноценни отношения на детето с другия родител. Така и постановеното в производство по реда на чл. 290 ГПК Решение № 802 от 23.02.2011 г. гр.д. № 1783/2009 г. на ВКС, ІVг.о.

 

Ето защо, съдът намира, че следва да определи следния режим на лични отношения между майката и детето:

Майката има право да вижда и взема детето от дома на бащата:

-              всяка първа и трета седмица от месеца от 19.00ч. в петък с приспиване и да го връща в дома на бащата в неделя в 19.00ч.,

-               един месец през лятото по време, когато не съвпада с платения годишен отпуск на бащата,

-              един ден, следващ празника Нова година от 10,00 часа до 17,00 часа,

-              на  рождения ден на детето от 10,00 часа до 17,00 часа;

-              по един ден от 10,00 часа до 17,00 часа от първия ден на религиозните християнски празници Коледа и Великден.

При осъществяване на режима на лични отношения, майката ще взема и връща детето от дома на баща му.

 

По отношение дължимата издръжка:

С оглед на това, че родителските права върху детето се предоставят на бащата, майката следва да бъде осъдена да заплаща месечна издръжка на детето, чрез неговия баща и законен представител.

Съдът с оглед събраните по делото доказателства, като взе предвид нуждите на детето и възможностите на родителите, му определя месечна издръжка в размер на  210 лв. От тази издръжка майката следва да заплаща на детето, чрез неговия баща  и законен представител  105 лв., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска. Остатъка от 105 лв., следва да бъде поет от бащата на детето. Издръжката следва да бъде присъдена, считано от 31.08.2015 година, ведно със законната лихва върху сумата за всяка просрочена вноска до окончателното изплащане на сумата, платима до настъпване на законни основания за изменението или прекратяването на издръжката.

По държавната такса.

Майката следва да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на  Районен съд – Разград сумата от 151.20 лв. представляваща 4% върху сборът на платежите за три години относно заплащаната на детето издръжка, на осн. чл. 69, ал.1, т.7 ГПК. 

 

По разноските.

В постановеното по реда на чл. 274, ал. 3, т. 2 ГПК Определение № 385 от 25.08.2015 по дело №3423/2015 на ВКС, ГК, I г.о., е посочено че: Правилото за присъждане на разноски съобразно изхода на спора не може да намери приложение в делата по чл. 127, ал. 2 СК пред първата инстанция. Това разрешение следва от характера на производството на спорна съдебна администрация, приложима при спор относно родителските права в случаите, когато родителите не могат да постигнат извънсъдебно споразумение. За разлика от исковото производство, в него не се решава със сила на пресъдено нещо спор за съществуването или несъществуването на едно материално право, а само се оказва съдействие относно начина на упражняване на родителските права, признати и гарантирани от закона, така че липсва типичната за исковото производство квалификация на страните като ищец и ответник. Съдебното решение, което следва да изхожда от правилото за защита по най-добрия начин на интересите на малолетното или непълнолетното им дете, ползва и двамата родители и затова В ПЪРВОИНСТАНЦИОННОТО ПРОИЗВОДСТВО ВСЯКА СТРАНА СЛЕДВА ДА ПОНЕСЕ РАЗНОСКИТЕ, КОИТО Е НАПРАВИЛА, НЕЗАВИСИМО ОТ ИЗХОДА НА СПОРА.”

Вж. и постановеното по реда на чл. 290 ГПК Решение № 244
от 03.07. 2014 г. по гр. дело № 953/2014 г. на ВКС, ІV г.о., Определение № 9 от 16.12.2014 г. на ВКС по ч. гр. д. № 7223/2014 г., III г. о., ГК и постановеното по реда на чл. 274, ал. 3, т. 2 ГПК Определение № 456 от 2.10.2012 г. на ВКС по ч. гр. д. № 422/2012 г., II г. о., ГК.

Ето защо, исканията и на двете страни за присъждане на разноски следва да бъдат отхвърлени като неоснователни.

Водим от горното, съдът,

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето П. С. П., ЕГН **********, род. на ***г., на баща му С.П.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето П. С. П., ЕГН **********, род. на ***г., при баща му С.П.С., ЕГН   **********.

ОПРЕДЕЛЯ  РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на детето П. С. П., ЕГН **********, род. на ***г., с майка му С.И.С., ЕГН **********, като майката има право да вижда и взема детето от дома на бащата:

-              всяка първа и трета седмица от месеца от 19.00ч. в петък с приспиване и да го връща в дома на бащата в неделя в 19.00ч.,

-               един месец през лятото по време, когато не съвпада с платения годишен отпуск на бащата,

-              един ден, следващ празника Нова година от 10,00 часа до 17,00 часа,

-              на  рождения ден на детето от 10,00 часа до 17,00 часа;

-              по един ден от 10,00 часа до 17,00 часа от първия ден на религиозните християнски празници Коледа и Великден.

При осъществяване на режима на лични отношения, майката ще взема и връща детето от дома на баща му.

ОСЪЖДА С.И.С., ЕГН **********,*** и настоящ адрес *** ДА ЗАПЛАЩА  месечна издръжка на детето  П. С. П., ЕГН **********, род. на ***г., чрез неговия баща и законен представител С.П.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***,  в размер на  105 /сто и пет/ лева, считано от 31.08.2015 година, ведно със законната лихва върху сумата за всяка просрочена вноска до окончателното изплащане на сумата, платима до настъпване на законни основания за изменението или прекратяването на издръжката.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката, на основание чл.242, ал.1 ГПК.

ОСЪЖДА С.И.С., ЕГН **********,*** и настоящ адрес *** ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на  Районен съд – Разград сумата от 151.20  лв. /сто петдесет и един лева и 20 стотинки/ - държавна такса относно присъдената  издръжка.

ОТХВЪРЛЯ искането за присъждане на разноски на С.И.С., ЕГН **********,*** и настоящ адрес ***, като неоснователно.

ОТХВЪРЛЯ искането за присъждане на разноски на С.П.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, като неоснователно.

 

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжен съд Разград в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                    Районен съдия: