Р Е Ш Е Н И Е

 

 

 

Номер 20           29.01.2016 г.      гр.Разград

 

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

Разградският районен съд на 21.01.2016 г. в публично заседание в състав:

Председател: Атанас Христов

Секретар:  Г.А.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 2020 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                                  

Производството е с правно основание чл. 49 от СК.

 

 

Р  Е  Ш  И

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между К.Р.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***  и С.А.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, с акт за граждански брак № 9 от 30.07.2010г. в гр. София, кв. ****, район ****, поради ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО, на осн. чл. 49  от СК.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права спрямо роденото от брака дете М. С.С., ЕГН **********, род. на ***г., на майката К.Р.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***.

ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на детето М. С.С., ЕГН **********, род. на ***г. при майка му К.Р.С., ЕГН **********.

 

 

 

 

ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на бащата С.А.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, с детето М. С.С., ЕГН **********, род. на ***г., както следва: да  го  вижда и  взема  при  себе си с преспиване всяка първа и трета седмица от месеца от 9,00 часа в събота до 19,00 часа в неделя и един месец през лятото по време, несъвпадащо с платения годишен отпуск на майката, като вземането и връщането на детето става от и в дома на майката.

ПОСТАНОВЯВА, че след прекратяване на брака, съпругата К.Р.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, ще ВЪЗСТАНОВИ фамилното си име от преди този брак – Г., на осн. чл. 53 СК.

ОСЪЖДА С.А.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, със съдебен адрес *** и ул.******, ДА ЗАПЛАЩА на детето си М. С.С., ЕГН **********, род. на ***г., действащо чрез своята майка и законен представител  К.Р.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** и съдебен адрес *** месечна издръжка в размер на 105 (сто и пет) лева, считано от 17.11.2015 г. до настъпване на основание за изменение или за прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, като отхвърля иска за разликата до претендирания размер от 150 лв., като неоснователен и недоказан, на осн. чл. 143 СК.

ОСЪЖДА С.А.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, със съдебен адрес *** и ул.*****, ДА ЗАПЛАТИ на детето си М. С.С., ЕГН **********, род. на ***г., действащо чрез своята майка и законен представител  К.Р.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** и съдебен адрес ***  сумата от 1 140 лв. /хиляда сто и четиридесет лева/, представляваща дължима издръжка за периода от 17.11.2014г. до 17.11.2015г., ведно със законната лихва, считано от 17.11.2015г., до окончателното й изплащане, като отхвърля иска за разлика до претендирания размер от 1 800 лв., като неоснователен и недоказан, на осн. чл. 149 СК.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката, на осн. чл. 242, ал.1 ГПК.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ иска по чл. 149 СК в частта му с която се претендира С.А.С., ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТИ на детето си М. С.С., ЕГН **********, род. на ***г., действащо чрез своята майка и законен представител  К.Р.С., ЕГН **********, сумата от 150 лв. представляваща издръжка за периода от 17.10.2014г. до 17.11.2014г., и прекратява производството по делото в тази му част, като процесуално недопустимо.

ОСЪЖДА К.Р.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** и съдебен адрес *** ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Разград:

-                 сумата от 25 лв. /двадесет и пет лева/, представляваща окончателна държавна такса за решаване на делото,

-                 сумата от 15 лв. /петнадесет лева/, представляваща държавна такса за предявения иск промяна на фамилното й име.

ОСЪЖДА С.А.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, със съдебен адрес *** и ул. ***** ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Разград сумата от:

- 25.00 лв. /двадесет и пет лева/ представляваща окончателна държавна такса за решаване на делото за прекратяването на брака,

- 50.00 лева /петдесет лева/, представляваща дължима държавна такса върху уважения размер на иска за издръжка за минало време,

- 151.20 лева /сто петдесет и един лева и двадесет стотинки/, представляваща държавна такса върху уважения размер на иска за издръжка за бъдеще време.

ОТХВЪРЛЯ искането за присъждане на разноски на К.Р.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, като неоснователно, на осн. чл. 329, ал.1 ГПК.

След влизане на Решението в сила, да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, а относно допусната промяна на име – и на съответното бюро за съдимост, на осн. чл. 107, ал.1 от Правилника за администрацията в съдилищата.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.  

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: