Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   599                                     01.02.2016 година                               град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на двадесет и първи декември                                                  две хиляди и петнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

секретар Д.Д.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело                                               № 789                                                 по описа за  2015 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

           Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

           Постъпила е жалба от М.Н.М. против наказателно постановление № 15-1075-000856/19.10.2015 г.  на  началник сектор ПП към ОД на МВР Разград, с което за нарушение на чл. 6 т.1 от ЗДвП на осн. чл. 183 ал.3 т.5 от ЗДвП му е наложено наказание “глоба” в размер на 30 лв., за нарушение на чл. 47 от ЗДвП на основание чл. 179 ал.2 от ЗДвП му е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лв. и за нарушение на чл. 5 ал.1 т.1 от ЗДвП на осн. чл. 185 от ЗДвП му е наложено административно наказание “глоба” в размер на 20 лв.

           Жалбоподателят моли наказателнотопостановление да бъде отменено изцяло, като незаконосъобразно.

            Въззиваемият заявява становище, че жалбата е неоснователна, а наказателното постановление в атакуваната му част е  законосъобразна и моли за потвърждаването му.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

           На 29.09.2015 г.  в гр. Разград, по бул. “Априлско въстание”, жалбоподателят управлявал собствения си лек автомобил “Опел Астра”, с рег. № ****. На кръстовището с бул. «България», предприел маневра завиване на ляво от средна пътна лента, обозначена за движение направо, като по този начин отнел предимството на изчакващия в крайна лява лента л.а. «Опел» с рег. № *****. Посочените обстоятелства  били възприети от Ив. М. – мл. инспектор, при РУ на МВР Разград, за което той уведомил началника на РУ на МВР Разград с нарочно изготвена «докладна записка», заведена с вх. № 1873р-14114/01.10.2015 г. Въз основа на изложеното в нея, на 12.10.2015 г. от актосъставителят – св. З., в присъствието на М. – в качеството му на свидетел на присъствал при установяване на нарушението, бил съставен АУАН с бл. № 098350, в който били отразени посочените по-горе обстоятелства и за виновно нарушени били посочени разпоредбите на чл. 6 т.1, чл. 47 и чл.5 ал.1 т.1 от ЗДвП. Актът бил съставен, предявен и подписан от жалбоподателя с отбелязване, че няма възражения. Въз основа на акта на 19.10.2015 г., административнонаказващият орган издал атакуваното НП, в което описал поведението на жалбоподателя по начин идентичен с описанието дадено му в АУАН,  квалифицирал същото като осъществяващо съставите на чл. 6 т.1, чл. 47 и чл.5 ал.1 т.1 от ЗДвП и ангажирал административнонаказателната отговорност на последния,  съответно на основание чл. 183 ал.3 т.5 от ЗДвП с налагане на административно наказание “глоба” в размер на 30 лв., на основание чл.179 ал.2 от ЗДвП с налагане на административно наказание “глоба” в размер на 100 лв., и на основание чл. 185 от ЗДвП с налагане на административно наказание “глоба” в размер на 20 лв.

        В хода на производството, като свидетел е разпитан актосъставителя – св. З., който  с показанията си установява, че отразените в АУАН обстоятелства са били изяснени посредством изложението на същите от свидетеля по акта – М. и че самия жалбоподател при съставяне на акта, не е имал възражение досежно фактите отразени в предоставената му за запознаване “докладна записка”.

        Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

         Като подадена в срок, от надлежна страна, жалбата е допустима, а разгледана по същество е частично основателна, по следните съображения:

        На първо място следва да бъде отбелязано, че изтъкнатите от жалбоподателя аргументи за незаконосъобразност на НП се  неоснователни. Обстоятелството, че съставмерните за нарушението обстоятелства са отразени в “докладна записка” е ирелевантно за законосъобразността на производството  по установяване на административно нарушение. Свидетелят по акта – Ив. М., е могъл да сигнализира за нарушението и в личното си качество /писмено или устно/, в каквото той е възприел същото. Дали жалбоподателят е бил запознат със съдържанието на изготвената “докладна записка”, също е ирелевантно. Освен че последното твърдение се опровергава от свидетелските показания по делото, от значение в случая е дали актосъставителят е изяснил обстоятлствата касаещи нарушенията – нещо, което видно отново от показанията на последния, също е сторено.

        Атакуваното НП обаче, се явява незаконосъобразно от формална страна на различни от изтъкнатите от жалбоподателя основания.

          Безспорно описаното поведение на М., който е предприел маневра завиване в ляво от средна пътна лента, обозначена като такава за движение направо, представлява нарушение на чл. 6 ал.1 от ЗДвП. Този текст от закона задължава участниците в движението да съобразяват поведението си със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка. При наличие напътна маркировка, указваща посока на  движение различна от тази, която жалбоподателят е имал при предприетата маневра «завиване в ляво», то и действията му, осъществяват от обективна и субективна страна състава на посочената за виновно нарушена разпоредба на чл. 6 ал.1 от ЗДвП. Същевременно, неговата административнонаказателна отговорност е ангажирана на основание чл. 183 ал.3 т.5 от ЗДвП, гласящ:»Наказва се с глоба 30 лв. водач, който .. навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство, или се движи в забранената посока на еднопосочен път». Факти съответстващи на посочените за съставомерни в санкционната норма, в наказателното постановление не са отразени. Не се сочи в неговото съдържание наличие на знак забраняващ влизането на ППС, нито движение по еднопосочен път. Ето защо и при това положение, досежно първото от санкционираните нарушения, атакуваното НП се явява незаконосъобразно от формална страна, на което основание в тази му част, следва да бъде отменено.

                По отношение на второто от нарушенията. Според посочения за нарушен чл. 47 от ЗДвП: «Водач на пътно превозно средство, приближаващо се към кръстовище, трябва да се движи с такава скорост, че при необходимост да може да спре и да пропусне участниците в движението, които имат предимство.». В случая не се установява от изложеното в съдържанието на атакуваното НП описание на фактическите обстоятелства на нарушението, същото да се изразява в движение с несъобразена скорост. Описанието на фактите, съответства на съставомерно по смисъла на чл. 6 от ЗДвП нарушение – несъобразяване на поведението на жалбоподателя с пътната маркировка. При това положение, липсват и основания за ангажиране на административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за нарушение от посочения вид. Ето защо и в тази му част, като незаконосъобразно атакуваното НП следва да дъбе отменено.

        По отношение третото от санкционираните нарушения – това по чл. 5 ал.1 т.1 от ЗДвП.  Тази правна норма вменява в задължение на всеки участник в движението по пътищата с поведението си да не създава опасности и пречки за движението, да не поставя в опасност живота и здравето на хората и да не причинява имуществени вреди. Поведението на жалбоподателя, безспорно е създало опасност за останалите участници в движението, доколкото на кръстовището е имало и други МПС и доколкото то не е било съобразено с пътната маркировка. При това положение обаче, настоящия съдебен състав, намира че приложима е била специалната санкционната разпоредба на чл. 179 ал.1 т.5 от ЗДвП, а не общата разпоредба на чл. 185 от ЗДвП, на основание на която е ангажирана административната отговорност на жалбоподателя.

      Ето защо и по изложените съображения, намира че атакуваното НП се явява изцяло незаконосъобразно от формална страна, поради което и следва да бъде отменено.

                  Воден от изложеното до тук, на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

                                                   Р     Е     Ш     И :

        

       ОТМЕНЯ наказателно постановление № 15-1075-000856/19.10.2015 г.  на  началник сектор ПП към ОД на МВР Разград, с което за нарушение на чл. 6 т.1 от ЗДвП на осн. чл. 183 ал.3 т.5 от ЗДвП на  М.Н.М. е наложено наказание “глоба” в размер на 30 лв., за нарушение на чл. 47 от ЗДвП на основание чл. 179 ал.2 от ЗДвП му е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лв. и за нарушение на чл. 5 ал.1 т.1 от ЗДвП на осн. чл. 185 от ЗДвП му е наложено административно наказание “глоба” в размер на 20 лв.

 

 

       Решението подлежи на касационно обжалване пред АС Разград в 14 - дневен                                                                            срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: