РЕШЕНИЕ

 

10                                   16.02.2016г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  дванадесети януари                                       две хиляди и петнадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията  нахд №792 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от «ХЛЕБОЗАВОД ПРОГРЕС» ЕООД гр. Разград  срещу наказателно постановление №0000055 от 09.11.2015г. на Директора на Областна Дирекция по безопасност на храните гр. Разград,  с което на жалбоподателя на основание чл.48, ал.2 във вр. с ал.1  от Закона за храните за нарушение на чл.58, ал.1 от Наредба №5 за хигиената на храните /отм./ му е наложена имуществена санкция в размер на 1000 лв. В жалбата се излага становище, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде отменено.

В съдебното заседание на РРС  повереникът на жалбоподателя поддържа жалбата.

 Представителят на наказващия орган изразява становище за неоснователност на жалбата.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява  основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №0000055 от 09.11.2015г. на Директора на Областна Дирекция по безопасност на храните гр. Разград на жалбоподателя «ХЛЕБОЗАВОД ПРОГРЕС» ЕООД гр. Разград на основание чл.48, ал.2 във вр. с ал.1  от Закона за храните за нарушение на чл.58, ал.1 от Наредба №5 за хигиената на храните  му е наложена имуществена санкция в размер на 1000 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №0000399/26.10.2015г. съставен от гл. инспектор при Областна Дирекция за безопасност на храните. В акта и НП е отразено от фактическа страна, че при извършена проверка на 23.10.2015г. в хлебопекарна, намираща се в гр. Разград, ул. «Черна» №46, Западна промишлена зона, стопанисвана от «ХЛЕБОЗАВОД ПРОГРЕС» ЕООД е констатирано следното: Теч от таван в работно помещение и теч от таван в склад за брашно, директен теч върху суровини /чували с брашно/. Наличие на открити отровни точки в работните помещения. Не е осигурен термометър за контрол на температурата в склад за допълнителни суровини. Необезопасен срещу вредители отваряем прозорец в склад за съхранение на опаковки. Замърсени повърхности на мивки в помещение за измиване на транспортни каси. Непочистени повърхности за технологично оборудване – тестомесачка. Цитирано е, че съгласно чл.56 от Наредба №5/2006г. за хигиената на храните, издадена на основание чл.17, ал.2 от Закона за храните, на всички етапи на производство, преработка и дистрибуция на храни се осигуряват условия за : 1. съхранение на наличните суровини, хранителни съставки и храни по начин, който не допуска развалата им; 2. защита срещу замърсяването на храните, което може да ги направи негодни за човешка консумация или вредни за здравето на потребителя. Прието е, че с бездействието си обжалващото дружество не е изпълнило задължението си на всички етапи на производство, преработка и дистрибуция на храни да осигури условия за съхранение на наличните суровини, хранителни съставки и храни по начин, който не допуска развалата им, както и  защита срещу замърсяването на храните, което може да ги направи негодни за човешка консумация или вредни за здравето на потребителя.

Пред РРС е разпитана като свидетел Н. Й. /актосъставителя/, която в показанията си потвърждава обстоятелствата по АУАН и НП.  Сочи, че при извършването на проверката на процесната дата е констатиран  теч от тавана в помещение със суровини. Имало замърсени повърхности на мивки. Липсвал термометър в склад за допълнителни суровини, в който се съхранявал маргарин, която суровина изисквала конкретна температура. Имало необезопасени прозорци в склад за съхранение на опаковки. 

Понастоящем приложената Наредба №5/2006г. за хигиената на храните, действала към момента на проверката,  е отменена и действа нова такава.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на нарушението  и НП са допуснати процесуални нарушения и неправилно приложение на материалния закон, които опорочават НП и налагат отмяната му. От текста на НП не става ясно при какъв вид дейност   -  производство, преработка или  дистрибуция на храни е допуснато нарушението което се вменява на обжалващото дружество. Посочено е само, че жалбоподателят имал задължението да осигури определени условия при всички етапи на тези видове дейности  /като са посочени и трите вида дейности/, но не е уточнено при кой от тези видове  дейности в случая са констатирани конкретните нарушения. В този смисъл остава и неясно коя от тези видове дейност всъщност е конкретно проверявана при жалбоподателя. Отделно от това се цитират като нарушени двете точки на чл.58 от Наредба №5 за хигиената на храните. Всяка от тези две точки регламентира специфични изисквания и нарушаването на всяка от тези точки е отделен състав на нарушение. Ако наказващият орган е сметнал, че всяка от тези две точки е нарушена е следвало да се съобрази с правилото на чл.18 от ЗАНН и да наложи отделни наказания на обжалващото дружество за всяко нарушение. Несъобразяването с това изискване води до неправилно приложение на материалния закон и прави невъзможно да се прецени кое от двете визирани нарушения в случая е санкционирано. Следва да се посочи и това, че визирането като нарушени и на двете точки поставя въпроса и кои от очертаните фактически обстоятелства са преценени като нарушение на първата точка и кои като нарушение на втората. Такова уточнение в НП липсва, което също осуетява правата на санкционирания субект да разбере какво точно негово бездействие е преценено като осъществяващо състава на първата точка и кое поведение осъществява състава на втората точка. Всичко това е довело до незаконосъобразност на НП, което налага отмяната му на формално основание, без въпросът да се разглежда по същество. Водим от горното, съдът

                                                     

                                                       

                                                        Р Е Ш И:

 

 

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №0000055 от 09.11.2015г. на Директора на Областна Дирекция по безопасност на храните гр. Разград, с което  на «ХЛЕБОЗАВОД ПРОГРЕС» ЕООД гр. Разград на основание чл.48, ал.2 във вр. с ал.1  от Закона за храните за нарушение на чл.58, ал.1 от Наредба №5 за хигиената на храните /отм./  му е наложена имуществена санкция в размер на 1000 лв.   

Решението подлежи на обжалване пред РОС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: