П Р И С Ъ Д А

 

                                2016 година                                        град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                            наказателен състав

На двадесет и трети февруари                                             2016 година        

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: К.С.

                                                                        С.С.

 

Секретар:  П.Т.

Прокурора: ИВА РАНГЕЛОВА

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №  257  по описа за 2015 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия И.Т.П. – роден на *** ***, български гражданин, висше образование, женен, работи, неосъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че за времето от началото на м. октомври 2011 г. до края на м. август 2012 г. в гр. Варна и в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал у Р.А.К., ЕГН ********** ***, заблуждение, че представлява “Домостроене Инженеринг” АД гр. Варна и “Елпринт 96” ООД за покупко – продажба на недвижими имоти и в това качество ще му съдейства за закупуване на изгодна цена на недвижим имот – апартамент с площ 83,92 кв.м., находящ се в гр. Варна, бул. “Сливница” № ***, Общежитие ***, вх. ***, ет.***, ап.***, като за целта е необходимо да му преведе по банковата сметка сумата от 10 000 евро като капаро и 10 000 евро поради напреднали преговори и предстоящо окончателно сключване на сделка, и с това му е причинил имотна вреда в размер на 20 000 евро, с левова равностойност 39 116,60 лв., като измамата извършил в качеството си на пълномощник, съгласно нотариално заверено пълномощно от 14.12.2011 г., в кръга на неговото пълномощие и причинената вреда е в големи размери – престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 3, пр. 2 и т. 5 във вр. с чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл.  54 и чл. 36 от НК  му НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА, което да изтърпи при първоначален ОБЩ режим в затворническо общежитие от открит тип.

ОСЪЖДА подсъдимия И.Т.П., ЕГН ********** да заплати на Р.А.К., ЕГН ********** *** сумата от 10002.00 (десет хиляди и две) евро, представляваща обезщетение за причинените от престъплението по чл. 210, ал. 1, т. 3, пр. 2 и т. 5 във вр. с чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК имуществени вреди, ведно със законната лихва върху тази сума от датата на деликта 14.12.2011 г. до окончателното изплащане, както и сумата от 2000.00 (две хиляди) лева, представляваща разноски по водене на делото за адвокатско възнаграждение.

ОТХВЪРЛЯ предявеният от Р.А.К., ЕГН ********** граждански иск против подсъдимия И.Т.П., ЕГН ********** за горницата над 10002.00 евро, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимия И.Т.П., ЕГН ********** да заплати по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата 335.18 лева (триста тридесет и пет лв. и осемнадесет ст.) разноски в съдебното производство, както и сумата 782.49 лв. (седемстотин осемдесет и два лв. и четиридесет и девет стотинки), представляваща държавна такса върху уважената част от гражданския иск.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.                                    2.