П Р И С Ъ Д А

 

                                                   2016 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                    наказателен състав

На осемнадесети февруари                                                             2016 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Н. БОРИСОВ

 

Секретар: Ганка Атанасова

Прокурор: Веселин Якимов

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело № 584  по описа за 2015  година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Ц.И.Ц., роден на *** ***, бълг. гражданин, със средно образование, неженен, осъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 04.02.2015 г. в землището на гр. Разград, по път RAZ-1113 /гр. Разград-с. Дянково/, при управление на моторно превозно средство – товарен автомобил марка „МАН“ с рег. № *** е нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в: чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДвП: Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди; чл. 16, ал. 1, т. 1 от ЗДвП  „На пътното платно с двупосочно движение на водача на пътното превозно средство е забранено: когато платното за движение има две пътни ленти – да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение...”, и по непредпазливост е причинил значителни имуществени вреди на обща стойност 29 681,50 лв. на товарен автомобил марка „МАН“ с рег. № ***, и товарен автомобил марка „МАН“ с рег. № **** и двата собственост на „Строймонтаж“ ЕАД гр. Разград, представлявано от Г. П. И. от с. П., обл. Р. – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „а“, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК /като са нарушени чл. 5, ал. 1, т. 1  и чл. 16, ал. 1, т. 1от ЗДвП / , поради което и на основание чл. 54 и чл. 36 от НК му налага наказание ПРОБАЦИЯ, включваща следните пробационни мерки:

А/ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА;

Б/ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ периодични срещи с пробационен служител за срок  от ШЕСТ МЕСЕЦА;

НА ОСНОВАНИЕ        чл. 343г от НК му налага наказание “Лишаване от право да управлява МПС” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

ОПРАВДАВА подсъдимия Ц.И.Ц., ЕГН ********** да е извършил деянието  като е нарушил чл. 44, ал. 1 от ЗДвП и чл. 92, ал. 2 от ППЗДвП.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 45 от ЗЗД осъжда подсъдимия Ц.И.Ц., ЕГН ********** да заплати на „СТРОЙМОНТАЖ” ЕАД, ЕИК 116042078, със седалище и адрес ***, представляван от изп. директор Г. П. И., ЕГН **********, сумата от 29 681,50 лв., представляваща обезщетение за причинените от престъплението   по чл. 343, ал. 1, б. „а“, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК имуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от датата на деликта – 04.02.2015 година, до окончателното им изплащане.

          ОСЪЖДА подсъдимия Ц.И.Ц., ЕГН **********,  да заплати по сметка на ОДМВР – Разград сумата 686.92 /шестстотин осемдесет и шест лева и деветдесет и две ст./ лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд град Разград, сумата от 2020,46 /две хиляди и двадесет лева и 46 ст. / лева разноски в съдебното производство, от които 1187,26 лева държавна такса върху уважения граждански иск.

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: