Мотиви към Решение № 89/18.02.2016г. по чнд № 131/2016г. по описа на РС – Разград.

Производството е по чл. 24 а от ЗБППМН.

В Районен съд – Разград е изпратена преписка38/2015 год. на Местната комисия за БППМН – гр.Разград, приключила с Решение  38 от 02.02.2016 год., с което се предлага на непълнолетната Н.В.И. ЕГН ********** да бъде наложена възпитателна мярка "Настаняване във ВУИ" на основание чл. 13, ал.1, т.13 от ЗБППМН.

Родителите на Н., считат, че решението на комисията следва да се уважи. Същото становище изказват и Председателят на Комисията, взела Решението, представителят на РРП, Представителят на Д „ СП „ – Разград, Отдел „ Закрила на детето „.

Непълнолетната не е съгласна с предложената мярка -Настаняване във възпитателно училище – интернат.

Съдът, като взе предвид събраните и приложени към преписката доказателства: Решение  38 от 02.02.2016 год., Педагогическа характеристика, Сведение от ЦНСТ – Разград, Докладна записка от специалист социални дейности, Доклад от обществени възпитатели, Доклад по ВД № 38/2015г. на МКБППМН – Разград, Социален доклад, Заповед № ЗД – РД01/0006/08.01.2016г. на Директор на ДСП - Разград, Протокол от проведена екипна среща на 21.01.2016г., Становище от ДПС и изслуша в съдебно заседание непълнолетната, нейните родители, инсп. ДПС, социален работник, Председателя на Комисията, представителя на РРП, намира предложението за налагане на мярка "Настаняване във ВУИ" за обосновано и законосъобразно по следните съображения:

От събраните материали по ЧНД № 131/2016 по описа на РРС се установи следната фактическа обстановка: Н.В.И. ЕГН **********, за периода от 20.09.205г. до 19.10.2015г. е била настанена в детска психиатрия на УМБАЛ „Света Марина „ АД – Варна с диагноза „други смесени разстройства в поведението и емециите. Хоспитализирането й било наложено следствие поведението й през предходната година, през която заедно със сестра си са били настанени в приемно семейство, поради неразбирателство с родителите си, след което по тяхно желание отново са върнати в семейството, но от 03.11.2014 г. до 16.07.2015г. Н. отново е била изведена от семейната среда и настанена в кризисен център за деца в с. Бълван.

 На 16.09.2015г., прибирайки се от училище на път за в къщи Н. припада, откарана е в СПО на МБАЛ – Разград, където установяват, че припадъка е следствие на поети медикаменти. Седмица по – късно майката С. Д., установява, че от дома им липсват 50,00лв., при което Н. признава, че ги е взела и похарчила за цигари и хапче. За случката е уведомен инсп. ДПС.

На 03.12.2015 г. бащата В. Д. подава молба в РУОДМВР – Разград за обявяване за издирване на Н., тъй като същата вечерта не се е прибрала от училище. Същата вечер около 23,30 ч. Н. е установена от служители на РУМВР – Разград в близост до училището си СОУ „ Христо Ботев „ – Разград и предадена на баща си. На следващият ден в МКБППМН постъпва молба от майката, в която заявява, че няма родителски капацитет да се справи с възпитанието на Н. и  желае тя да бъде изведена от семейната среда. Провеждат се няколко безрезултатни срещи. На 08.01.2016 г. Н. със Заповед на Директор ДСП – Разград е настанена в ЦНСТ – Разград. По време на престоя си там, Н. започва да краде дребни суми от персонала и другите настанени. Същото се повтаря и в Училището, в което учи, когато пожелае да отиде, което става рядко. Напротив често бяга от училище и скита из града. Повторно е обявена за издирване от РУМВР-Разград и отново установена от полицейски служители, скитаща се с лица от криминалния контингент. По делото присъстват данни, че Н. употребява психоактивни вещества. При бягствата си от дома си  и от ЦНСТ често осъществява полови контакти с придружаващите я лица, включително и със значително по-възрастни от нея мъжа. Две седмици преди датата на съдебното заседание Н. е преместена в ЦНСТ – Пловдив, с цел да бъде откъсната от окръжаващата я в гр. Разград среда. Престоява там обаче само четири дни, след което отново бяга. Обявена за издирване и установена на територията на кв. „Столипиново„ заживяла в дома на „М.„ – лице от криминалния контингент, занимаващ се със сводничество и според думите на Н. / при изслушването й от съда / единствен приятел на когото има доверие и желае да се върне при него. 

Налагани са нееднократно възпитателни мерки по ЗБППМН, които не постигнали желания ефект.

Във връзка с процесното възпитателно дело, на основание чл. 16, ал.4, т.2 от ЗБППМН бил изготвен доклад, съдържащ данни за семейната и приятелска среда на непълнолетната, личностни характеристики и психически статус, оценки и препоръки за възпитателни мерки.

Съдът намира за безспорно установено, че на Н. са налагани множество мерки, градирани по тежест, по ЗБППМН за извършените деяния – кражби, бягства от дома и училището, употреба на психоактивни вещества. За безспорно установено е и обстоятелството, че нито една от тях не е изпълнила своето предназначение. Непълнолетната не посещава редовно училище, същата е вече на 16 години. Родителите й отказват да се грижат за нея. В приятелската среда на непълнолетната има лица с криминални прояви. Средата дава отражение върху нея, като неглижира извършените от нея противообществените прояви. От изложеното съдът намира, че непълнолетната Н. е дете по отношение, на което съществува реален  риск да стане жертва на трафик, включително международен с цел сексуална експлоатация.

Съдът намира, че предложената мярка по чл. 13, ал.1, т.13/ Настаняване във Възпитателно училище интернат/ от Комисията е обоснована и оправдана. В последното непълнолетната ще бъде отклонена от криминогенната среда, в която се движи към настоящия момент. От друга страна правилата във ВУИ ще препятстват извършването на бягства, като едновременно с това ще й бъде дадена възможност за образование, ще бъде поставена в прилични битови условия, осигурена с ежедневна храна.

По изложените съображения, съдът постанови Решението си.

 

 

 

 

 

 

                                                      Районен съдия :