Р Е Ш Е Н И Е

№ 28/24.02.2016 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на двадесет и пети януари, две хиляди и шестнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Г.А.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1040 по описа за 2015 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

                Искът е предявен на основание чл.288 ал.12 от Кодекса за застраховане.

            Ищецът моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да им заплати сумата 3 878,59 лева, представляваща изплатено обезщетение за имуществени вреди по лек автомобил „БМВ 320” с рег.№*****, собственост на Г. Д. от гр.Хале-Германия, причинени при ПТП, настъпило на 24.02.2010г. в гр.Бремен-Германия. Твърди, че виновен за катастрофата е ответникът, който е управлявал лек автомобил „Форд Екскорт” с рег.№***, собственост на С. О. Ищецът претендира и законна лихва върху исковата сума, считано от датата на постъпване на исковата молба в съда-17.06.2015г. до окончателното плащане и разноски по делото.

            Ответникът, редовно призован по реда на чл.47 от ГПК не се явява, не сочи представител и не заявява становище по иска. Назначеният му от съда особен представител депозира писмен отговор, оспорва иска и настоява за отхвърлянето му. Твърди, че вземането на ищеца е погасено по давност. Не оспорва представените с исковата молба писмени доказателства.

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Няма спор, че ищецът-Гаранционен фонд-София, е възстановил по щета №120100/09.09.2010г., изплатеното от Бюро Шмиц-Германия, чрез Националното Бюро на Българските Автомобилни Застрахователи, обезщетение за имуществени вреди в размер на 3 878,59 лева/равностойност на 1 983,09 евро-л.10 от делото/ за увредения вследствие на ПТП от 24.02.2010г. в гр.Бремен-Гемания лек автомобил „БМВ 320” с рег.№ ****, собственост на Г. Д. от гр.Хале- Германия. Съгласно представения по делото протокол/ уведомление/ за ПТП, заверени документи от оперативна и патрулна служба на Полиция Бремен, повдигнато обвинение от Прокуратурата в Бремен спрямо ответника, доказателство за наложената парична глоба за извършено административно нарушение, снимковия материал и заключение на техническата експертиза, виновен за катастрофата е ответникът, който е управлявал лек автомобил „Форд Ескорт”” с рег.№ ****, собственост на  С. О.- водачът се е движел с несъобразена с пътните условия скорост/сняг/ в зоната на завой се занася и удря паркирания лек автомобил на Г. Д.. Ответникът е управлявал автомобила без да има за него действаща към датата на ПТП задължителна застраховка”Гражданска отговорност”.

            Встъпвайки в правата на застрахования-увреденото лице, ищецът е предявил настоящия иск, като претендира и законна лихва от датата на постъпване на исковата молба в съда-17.06.2015г. до окончателното плащане.

            Пред вид изложеното съдът намира от правна страна следното: Съгласно чл.288 ал.12 от КЗ, “с плащане на застрахователното обезщетение затрахователят встъпва в правата на застрахования срещу причинителя на вредата-до размера на платеното обезщетение и разходите по ал.8”, а именно разходите за определяне и изплащане на обезщетението. А съгласно чл.31  ал.10 т.1 от ПУДГФ ликвидационните разноски по щетата са за сметка на виновния водач. Предявеният иск е основателен и доказан. Няма спор относно размера на платеното обезщетение, както и относно размера на разходите по щетата. Неоснователно назначеният на ответника процесуален представител, възразява, че вземането на ищеца е погасено по давност, имайки пред вид датата на настъпване на ПТП. В случая давността започва да тече от датата на извършеното плащане от страна на ищеца, а то е осъществено на 24.09.2010г. т.е. от датата когато вземането е станало изискуемо-чл.114 от ЗЗД. Исковата молба е подадена и постъпила в съда преди изтичане на петгодищната давност по чл.110 от ЗЗД.

            Пред вид разпоредбата на чл.78 от ГПК ответника дължи на ищеца и направените по делото разноски, които са в размер на 657,14 лева-155,14 лева платена държавна такса и 502 лева възнаграждение за назначения особен представител.

            Ето защо съдът

 

                                               Р  Е  Ш  И  :

 

            ОСЪЖДА М.С.Р. с ЕГН-********** с регистриран постоянен и настоящ адрес:*** заплати на ГАРАНЦИОНЕН ФОНД-гр.София, ул.”Граф Игнатиев” №2, ет.4, представляван от изп.директор Б. Ив. М. сумата от 3 878,59 лева/ три хиляди осемстотин седемдесет и осем лева и петдесет и девет стотинки/, представляваща изплатеното обезщетение и ликвидационни разноски по щета №120100/09.09.2010г., ведно със законна лихва, считано от 17.06.2015г. до окончателното плащане, както и 657,14 лева разноски по делото.

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ :