Р Е Ш Е Н И Е

 

 

 

Номер 16           12.02.2016 г.      гр.Разград

 

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

Разградският районен съд на 21.01.2016 г. в публично заседание в състав:

Председател: Атанас Христов

Секретар:  Г.А.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 1391 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                                  

 

Р  Е  Ш  И

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между М.И.П., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, със съдебен адрес ***  и М.П. /M. P./, роден на ***г. /с фамилно име от преди брака – Г./, гражданин на Р. Сърбия, със статут на продължително пребиваващ чужденец в Р. България, с разрешен срок до ****г., с адресна регистрация на територията на Р. България  обл. Р., общ. Р., с. Т., ул. *****, с акт за граждански брак № ** от ****г. в гр. Разград, поради ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО, на осн. чл. 49  от СК.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права спрямо роденото от брака дете И. М. П., ЕГН **********, род. на ***г., на майката М.И.П., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***.

ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на детето И. М. П., ЕГН **********, род. на ***г. при майка му М.И.П., ЕГН **********.

 

 

 

 

ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на бащата М.П. /M. P./, роден на ***г. /с фамилно име от преди брака – Г./, гражданин на Р. Сърбия, със статут на продължително пребиваващ чужденец в Р. България, с разрешен срок до ****г., с адресна регистрация на територията на Р. България  обл. Р., общ. Р., с. Т., ул. *****, с детето И. М. П., ЕГН **********, род. на ***г., както следва: да  го  вижда и  взема  при  себе си с преспиване всяка първа и трета седмица от месеца от 9,00 часа в събота до 19,00 часа в неделя и един месец през лятото по време, несъвпадащо с платения годишен отпуск на майката, като вземането и връщането на детето става от и в дома на майката.

ОСЪЖДА М.П. /M. P./, роден на ***г. /с фамилно име от преди брака – Г./, гражданин на Р. Сърбия, със статут на продължително пребиваващ чужденец в Р. България, с разрешен срок до ***г., с адресна регистрация на територията на Р. България  обл. Р., общ. Р., с. Т., ул. *****, ДА ЗАПЛАЩА на детето си И. М. П., ЕГН **********, род. на ***г., действащо чрез своята майка и законен представител  М.И.П., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, със съдебен адрес *** месечна издръжка в размер на 120 (сто и двадесет) лева, считано от 27.10.2015 г. до настъпване на основание за изменение или за прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, на осн. чл. 143 СК.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката, на осн. чл. 242, ал.1 ГПК.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ като процесуално недопустим иска на М.И.П., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** против М.П. /M. P./, роден на ***г. /с фамилно име от преди брака – Г./, гражданин на Р. Сърбия, със статут на продължително пребиваващ чужденец в Р. България, с разрешен срок до ***г., с адресна регистрация на територията на Р. България  обл. Р., общ. Р., с. Т., ул. *****, след прекратяване на брака ответника да възстанови фамилното си име от преди този брак – Г., на осн. чл. 53 СК.

ОСЪЖДА М.И.П., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, със съдебен адрес ***  ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Разград:

-                сумата от 25 лв. /двадесет и пет лева/, представляваща окончателна държавна такса за решаване на делото,

-                сумата от 15 лв. /петнадесет лева/, представляваща държавна такса за предявения иск промяна на фамилното име на ответника.

ОСЪЖДА М.П. /M. P./, роден на ***г. /с фамилно име от преди брака – Г./, гражданин на Р. Сърбия, със статут на продължително пребиваващ чужденец в Р. България, с разрешен срок до *****г., с адресна регистрация на територията на Р. България  обл. Р., общ. Р., с. Т., ул. ***** ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Разград сумата от:

- 25.00 лв. /двадесет и пет лева/ представляваща окончателна държавна такса за решаване на делото за прекратяването на брака,

- 172.80 лева /сто седемдесет и два лева и осемдесет стотинки/, представляваща държавна такса върху уважения размер на иска за издръжка за бъдеще време.

- 600.00 лева /шестотин лева/, представляващи направени разноски от бюджета на съда за заплащане на възнаграждение на назначения му особен представител.

След влизане на Решението в сила, да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, на осн. чл. 107, ал.1 от Правилника за администрацията в съдилищата.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.  

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: