Р Е Ш Е Н И Е  

Номер 89                                            09.03.2016 г.                                       гр.Разград                              

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На първи март                                               две хиляди и шестнадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

 

секретар   Дринка Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№892 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК във вр. с чл.34 от ЗС.

            Депозирана е молба от А.Н.М. и Н.А.М., които твърдят, че с ответницата Ю.Н.М. са съсобственици на следния недвижим имот: Дворно място находящо се в с.Г., ул. В. Л. №**, община Л., с площ 970 кв.м. съгл. н.а. 61 том 2 рег. №**** дело ***5г., а по скица 309/16.05.2015г. с площ 911кв.м., съставляващ имот с планоснимачен №56  парцел ХІV-56 от квартал 6, по плана на с.Г., заедно построените в него: 1. Полумасивна жилищна сграда с площ 59кв.м., 2. Паянтова жилищна сграда – лятна кухня с площ 27кв.м., 3. Второстепенна селскостопанска сграда с площ 40кв.м., 4. Второстепенна селскостопанска сграда с площ 44 кв.м., при граници: имот 354-улица на Община Л., имот 57 собственост на Я. А. А. и имот 55 собственост на Б. М. В.. С влязло в сила на 04.11.2015г. решение на РРС е допуснат до делба процесния недвижим имот при права за А.Н.М., ЕГН********** – 3/6 идеални части, за Н.А.М., ЕГН********** - 2/6 идеална част за Ю.Н.М., ЕГН********** - 1/6 идеални части

В първото с.з. след допускане на делбата първият ищец е направил искане за предоставяне реален дял - възлагане на имота по реда на чл.349 ал.2 от ГПК, което е допустимо, извършено в законния срок. Във връзка с това е разпитана като свидетел Ф.Х.. С., която сочи, че страните живеят в с.Г., А. и жена му живеят при майка си и баща си. Майката на А. починала, баща му бил жив. Те нямали къща, От 5-6 години живеели в къщата на баща му и го гледали. Друга къща А. нямал.

От приложеното удостоверение по декларирани данни, първият ищеца няма декларирани данни като собственик или ползвател.

            Според заключението на назначената по делото експертиза – имотът не е реално поделяем съобразно правата на страните – дворното място не може да се раздели, не е налице възможност за обособяване на самостоятелни обекти и по отношение на сградите. Пазарната цена имота е в размер на 5562лв.

По отношение на искането за възлагане на имота по реда на чл.349 ал.2 от ГПК заявено от първия ищец съдът намира за неоснователно. Същото е възможно само при съсобственост възникнала от наследяване, а не т.нар. смесена съсобственост – в резултат на повече от един юридически факта. В случая първият ищец е съсобственик въз основа на наследствено правоприемство и прехвърлителна сделка, втория ищец – от същата прехвърлителна сделка в режим на СИО. Т.е. съсобствеността е в резултат не само по наследство, а по отношение на първия и втория ищеца е налице и друг способ на придобиване на дял в съсобствеността. Правото на възлагане обаче може да има лице придобило идеална част по наследство и то единствено при условие, че съсобствеността между съделителите е възникнала от наследяване, ако съсобствеността е възникнала в резултат на повече от един юридически факт е налице смесена съсобственост и възлагането по реда на чл.349 ал.2 от ГПК е недопустимо -  в този смисъл т.8 от ТР №1/19.05.2004г. ОСГК на ВКС.

Предвид обстоятелството, че допуснатата до делба недвижима вещ е една и същата не е реално поделяема, както и с оглед неоснователността на възлагателното искане и невъзможността между страните да бъде постигната спогодба, извършването на делбата следва да стане по реда на чл.348 от ГПК, като получената при публичната продан цена да бъде разпределена между съсобствениците съобразно правата им.

По делата за делба разноските остават за страните така, както са ги направили съобразно дела си в съсобствеността.

Всеки от съделителите следва да внесе д.т. 4% върху стойността на своя дял, която за страните е в размер на: 111,24лв. за първия ищец, 74,16лв. за втория ищец и 37,08лв. за ответника.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

             ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния недвижим имот:

Дворно място находящо се в с.Г., община Л., ул. В. Л. №**, с площ 970 кв.м./деветстотин и седемдесет квадратни метра/ съгл. н.а. 61 том 2 рег. №**** дело ****5г., а по скица 309/16.05.2015г. с площ 911кв.м., съставляващ имот с планоснимачен №56/петдесет и шест/ в квартал 6/шест/ по плана на с.Г., заедно построените в него: 1. Полумасивна жилищна сграда с площ 59кв.м., 2. Паянтова жилищна сграда – лятна кухня с площ 27кв.м., 3. Второстепенна селскостопанска сграда с площ 40кв.м., 4 Второстепенна селскостопанска сграда с площ 44 кв.м., при граници:  Имот 354-улица на Община Л., имот 57 собственост на Я. А. А. и имот 55 собственост на Б. М. В.. Като получената при публичната продан цена следва да се разпредели между А.Н.М., ЕГН********** – с права 3/6 идеални части, Н.А.М., ЕГН********** , с права 2/6 идеална част и Ю.Н.М., ЕГН**********  с права 1/6 идеални части.

          Пазарната стойност на имота е 5562лв.    

          ОСЪЖДА А.Н.М., ЕГН********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС сумата 111,24 лв. /сто и единадесет лева и двадесет и четири стотинки/ д.т. върху стойността на дела си.

ОСЪЖДА Н.А.М., ЕГН********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС 74,16 лв. /седемдесет и четири лева и шестнадесет стотинки/ д.т. върху стойността на дела си.

ОСЪЖДА Ю.Н.М., ЕГН********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС 37,08 лв. /тридесет и седем лева и осем стотинки/ д.т. върху стойността на дела си.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в  двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: