Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   73                                           09.03.2016 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На девети февруари                                                      две хиляди и шестнадесета  година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Д.Д.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         796                                           по описа за  2015 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

          

 

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от М.Ш.И. *** против наказателно постановление № 15-1075-000920/03.11.2015г.  на  Началник сектор към ОД на МВР Разград, с което за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП на основание чл.175, ал.1, т.1, пр.1  от ЗДвП са му наложени административни наказания „глоба“ в размер на 100 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 3 месеца.   Жалбоподателят моли наказателното постановление, като незаконосъобразно да бъде отменено изцяло.

           В съдебното заседание на РРС жалбоподателят поддържа жалбата си лично и  чрез повереника си.

           Наказващия орган не изпраща представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

                Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е основателна.

 С обжалваното Наказателно постановление № 15-1075-000920/03.11.2015г.  на  Началник сектор към ОД на МВР Разград за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП на основание чл.175, ал.1, т.1, пр.1  от ЗДвП на жалбоподателя М. И. са му наложени административни наказания „глоба“ в размер на 100 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 3 месеца. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Г98776/23.10.2015г.,  съставен  от мл. автоконтрольор  при ОД на МВР гр. Разград на жалбоподателя, като в акта, а впоследствие и в наказателното постановление е отразено от фактическа страна, че жалбоподателят на 23.10.2015г. около 14,45 часа «...В гр. Разград до сградата на РУ на МВР пред Хале Регистрация, управлява л.а.Пежо 307 без регистрационни табели, представен за регистрация, като при извършената проверка се установи, че водача И. управлява МПС след като е лишен от това си право по административен ред. Посочено е, че е извършил: «1.Управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред., с което виновно нарушил чл.140, ал.1 от ЗДвП.»

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителя – полицейския служител А. З., който  в показанията си сочи, че всъщност не той е констатирал нарушението, а негов колега и фактически не е в състояние да потвърди отразените в акта констатации. Не е спорно, че автомобилът, управляван от жалбоподателя нямал регистрация и съответно не е имал регистрационни табели.

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

                    Наказателното постановление е незаконосъобразно, тъй като при очертаване на фактическата обстановка обстоятелствата по случая не са отразени ясно и недвусмислено, по начин, че да е ясно какво се вменява на жалбоподателя. В описателната част се сочи, че управлявал автомобила без регистрационни табели и след като е лишен от право да управлява МПС по административен ред, като това са състави на различни нарушения. При правната квалификация вече е изписано че «1.Управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред., с което виновно нарушил чл.140, ал.1 от ЗДвП.». Това е вече трети визиран състав на нарушение. Така жалбоподателят е санкциониран за това, че управлява нерегистрирано МПС, но в описателната част такова нарушение не е описано. При това съдът намира, че наказателното постановление съдържа противоречия и визираното нарушение не е описано по начина, изискуем по чл.57, ал.1, т.5 от ЗДвП. Това при всички случаи осуетява възможността на жалбоподателя да разбере какво му се вменява като нарушение и този порок от формална стряна прави НП незаконосъобразно и налага отмяната му. 

          Водим от горното съдът

                                                    Р     Е     Ш     И :

           ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  № 15-1075-000920/03.11.2015г.  на  Началник сектор към ОД на МВР Разград, с което  за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП на основание чл.175, ал.1, т.1, пр.1  от ЗДвП на жалбоподателя М.Ш.И. *** са му наложени административни наказания „глоба“ в размер на 100 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 3 месеца.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: