Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                                     № 99, 22.03.2015г., гр.Разград

            В ИМЕТО НА НАРОДА

         РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

         На двадесет и трети Февруари  2016 година,

         в публично заседание, в състав:

                                                                                             Председател: Николай Борисов

         Секретар: П.Т.,

         Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 839 по описа за 2015                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от Н.Ш.Р. ЕГН ********** ***, против  Наказателно постановление № ***г. на Директор на Регионална Дирекция по горите – Русе, с което за нарушение на чл.213, ал.1, т.1  от Закон за горите  е му наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 100.00 лева на основание чл.266, ал.1 от ЗГ.

Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно.

       За въззиваемата страна –  Регионална Дирекция по горите – Русе не се явява проц. представител.

       Контролираща страна РП – Разград, уведомени – не изпращат представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На 23.10.2015г. около 16,00ч. Директор на Горско стопанство – Разград по телефон подал сигнал на горските надзиратели – свидетелите Ат. Д. и Ст. Х.,  на пътя от с. Пороище към с. Каменар, до отдел 306 има закъсал автомобил, който превозва дърва. Двамата свидетели отишли на посоченото място, където заварили затънал в кълта автомобил, който бил натоварен с 0,3 пространствени кубика дърва за огрев от вида „джанка„. Същите установили самоличността на превозващия дървесината, който се оказал жалбоподателят. Превозваната дървесина не била маркирана с контролна горска марка. За констатираното нарушение св. Ат. Д. съставил АУАН бл. № ***, в присъствие на жалбоподателя, връчен му срещу подпис, без вписани възражения. Актосъставителят квалифицирал нарушението като такова по  чл.213, ал.1, т.1 от ЗГ.  По късно на 16.11.2015г. на база съставения АУАН било издадено и процесното НП, в което нарушението било описано по идентичен с АУАН начин, квалифицирано също по чл.213, ал.1,т.1 от ЗГ и адм. наказващият орган наложил административно наказание  “Глоба” в  размер на 100.00 лева на основание чл.266, ал.1 от ЗГ . По делото не е изяснено как НП е връчено на жалбоподателя, но предвид представеното известие за доставяне и поради липса на направено възражение в този смисъл, съдът намира, че то е връчено по пощата на 25.11.2015г. Жалбата срещу него пъстъпила при адм. наказващия орган на 01.12.2015г.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

Съдът констатира, че административно – наказателното производство е опорочено, още в неговата начална фаза – съставяне на акта. Порокът се дължи на непълнота в описание на извършеното адм. нарушение. Изпълнителното деяние в случая – транспортира, влече след себе си наличие на обстоятелство с какво превозно средство се извършва транспортирането. От свидетелските показания това обстоятелство също не се изяснява, доколкото единия свидетел твърди, че жалбоподателят е транспортира дървесината с микробус, а другия с товарен автомобил. По този начин е налице нарушение на чл.42, т.4 от ЗАНН в съставения АУАН, респективно на чл.57, ал.1,т.5 от ЗАНН в издаденото и обжалвано НП.

Констатираните по – горе нарушения на процесуалните правила, довели до неправилно приложение на материалния закон, са особено съществени и не могат да бъдат преодолени или поправени от съда. Това налага обжалваното наказателно постановление да се отмени изцяло, като незаконосъобразно и неправилно издадено, без да се разглежда спора по същество.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът   

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № ***г. на Директор на Регионална Дирекция по горите – Русе, с което за нарушение на чл.213, ал.1, т.1  от Закон за горите на Н.Ш.Р. ЕГН ********** *** е  наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 100.00 лева на основание чл.266, ал.1 от ЗГ, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                               

РАЙОНЕН СЪДИЯ: