РЕШЕНИЕ

 

100,  23.03.2016г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и трети Февруари 2016 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Б.  

Секретар: П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 841 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Р.К.Т. ЕГН ********** ***« Освобождение » №***ап.*** против НП № 27-82/25.08.2015г. на Изп. Директор на ИА « Медицински одит « - София, с което на жалбоподателя за нарушение на т.2.6 от Раздел VІІІ от Медицински стандарт « Инфекциозни болести «, утвърден с Наредба № 21 от 24.06.2010г. на МЗ вр. чл. 6, ал.1 от ЗЛЗ е наложено адм. наказания «глоба» в размер на 1000,00лв. на основание чл.116, ал.1 от Закон за лечебните заведения.

Жалбоподателят по същество оспорва фактическите констатации отразени в АУАН, респективно в НП, отправя възражение по всичките пунктове относно адм. нарушение визирано в тях, респективно наложеното наказание, счита, че не е осъществил таково. Моли обжалваното НП да бъде отменено изцяло.

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят се явява лично и с упълномощен повереник, поддържа молбата по изложените в нея доводи.

Административнонаказващия орган, при редовно призоваване изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

На основание самосезиране, длъжностни лица от ИА „ Медицински одит „ – София – св. Вл. П. и св. Р. Б. извършили проверка в МБАЛ „ Свети Иван Рилски „ АД – Разград, за времето от 18.03.2015 г. до 20.03.2015 г., във връзка със смъртта на детето С. Х. Р.. Проверката извършили по документи представени от лечебното заведение, в конкретния случай ИЗ 3403/2015г., на името на  С. Х. Р. на възраст 4 месеца. След анализ на процеснните документи, проверяващите констатирали следното нарушение на жалбоподателя по т.2 от АУАН, респективно НП „... в качеството си на лекуващ лекар на детето С. Х. Р. на 4,5 от с. Лудогорци, обл. Разград в отделение по инфекциозни болести при МБАЛ – Разград, на 13.03.2015г. при изписване на детето от отделението с окончателна диагноза  „остър гастроентерит„, която диагноза не съвпада с паталогоанатомичната „асфиксия от аспирация в белите дробове на стомашно и фаренгиарно съдържимо, довела до циркулаторна хипоксемия с развитие на хеморагична диатеза, дихателна и сърдечно – съдова недостатъчност...”..

На база констатациите, жалбоподателят е поканен и в негово присъствие е съставен АУАН №  А 27-82/03.06.2015г., връчен му срещу подпис, в който не вписал възражения. Актосъставителят описал нарушението по посочения начин, квалифицирал го като такова по т.2.6 от Раздел VІІІ от Медицински стандарт «Инфекциозни болести«, утвърден с Наредба № 21 от 24.06.2010г. на МЗ вр. чл. 6, ал.1 от ЗЛЗ.

На база съставения АУАН на 25.08.2015г. било издадено и обжалваното НП, в което адм. наказващия орган по аналогичен с АУАН начин описал нарушението, също го квалифицирал като такова по т.2.6 от Раздел VІІІ от Медицински стандарт «Инфекциозни болести«, утвърден с Наредба № 21 от 24.06.2010г. на МЗ вр. чл. 6, ал.1 от ЗЛЗ и наложил адм. наказания «глоба» в размер на 1000,00лв. на основание чл.116, ал.1 от Закон за лечебните заведения.

НП връчено редовно на жалбоподателя на 28.08.2015г., жалбата срещу него постъпила при адм. Наказващия орган на 03.09.2015г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е основателна.

Съдът констатира, че административно – наказателното производство е опорочено, още в неговата начална фаза – съставяне на акта. Порокът се дължи на липса на описание на извършеното адм. нарушение. В конкретния случай не е посочено изпълнителното деяние, с което е осъществено нарушението. На следващо място въпреки и пространно описани обстоятелства както в АУАН, така и в НП не става ясно какво точно е адм. нарушение, дали жалбоподателят Р. Т. е поставила грешна диагноза на детето С. Х. Р. /както твърди св. Вл. П./ или не е осигурила съвпадане на амбулаторната, стационарната и патологоанатомичната диагноза, като едновременно с това актосъставителят заявява, че не следва да се съобразява при преценка на извършеното адм. нарушение, поставената патологоанатомичната диагноза.

По този начин е налице нарушение на чл.42, т.4 от ЗАНН в съставения АУАН, респективно на чл.57, ал.1,т.5 от ЗАНН в издаденото и обжалвано НП.

Констатираните по – горе нарушения на процесуалните правила, довели до неправилно приложение на материалния закон, са особено съществени и не могат да бъдат преодолени или поправени от съда. Това налага обжалваното наказателно постановление да се отмени изцяло, като незаконосъобразно и неправилно издадено, без да се разглежда спора по същество.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                            Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 27-82/ 25.08.2015г. на Изп. Директор на ИА « Медицински одит « - София, с което на Р.К.Т. ЕГН ********** ***« Освобождение » №***ап.***, за нарушение на т.2.6 от Раздел VІІІ от Медицински стандарт «Инфекциозни болести«, утвърден с Наредба № 21 от 24.06.2010г. на МЗ вр. чл. 6, ал.1 от ЗЛЗ е наложено адм. наказания «глоба» в размер на 1000,00лв. на основание чл.116, ал.1 от Закон за лечебните заведения, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                                                             

РАЙОНЕН СЪДИЯ: