П Р И С Ъ Д А

 

                                2016 година                                        град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                            наказателен състав

На       тридесети  и първи   март                                     2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА Д.

                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: К.С.

                                                                     П.В.

                                            

 

Секретар:  Ж.Р.

Прокурора:  СЕВЕРИНА  МОНЕВА

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №  469 по описа за 2014 година

 

 

П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Й.Й.П., роден на *** ***, български гражданин, с висше образование, женен, работи, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 20.02.2014 г. в гр. Разград – Гарова промишлена зона, е причинил средна телесна повреди на повече от едно лице, а именно - в съучастие с неустановено в хода на разследването лице, е причинил средна телесна повреда на Я.Х.И. ***, изразяваща се в счупване на малкия пищял на лява подбедрица, довело до трайно затруднение на движението на левия долен крайник на пострадалия и сам е причинил средна телесна повреда на Т.И.Д. ***, изразяваща се в счупване лява скулова кост отнасящо се към медикобиологичния критерий счупване на челюст, довело до затруднение на дъвченето на пострадалия   престъпление по чл.131, ал.1, т.4, във вр. с чл.129, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, като на основание чл. 54 от НК му налага НАКАЗАНИЕ  ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, изпълнението на което  на осн. чл. 66 ал.1 от НК ОТЛАГА за изпитателен срок от ПЕТ ГОДИНИ.

       ПРИЗНАВА подсъдимия Й.Й.П. за НЕВИНОВЕН да е извършил горното деяние по хулигански подбуди, както и да е причинил средната телесна повреда на Я.Х.И. ***, изразяваща се в патологична колекция, излив в дясна гръдна половина, довела до разстройство на здравето с временна опасност за живота на пострадалия, както и да е причинил средни телесни повреди на Я.Х.И. *** в съучастие, като съизвършител с М.Ц.М. и  ГО ОПРАВДАВА В ТАЗИ ЧАСТ от повдигнатото му обвинение за извършено престъпление по  чл.131, ал.1 т.12 във вр. с чл.129, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

 

ПРИЗНАВА подсъдимия М.Ц.М., роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, със средно образование, женен, работи – управител на фирма, неосъждан /реабилитиран/, ЕГН ********** ЗА НЕВИНОВЕН в това, на 20.02.2014 г. в гр. Разград – Гарова промишлена зона, в съучастие като съизвършител с Й.Й.П. *** да е причинил на Я.Х.И. *** средна телесна повреда, изразяваща се в: счупване на малкия пищял на лява подбедрица, довело до трайно затруднение на движението на левия долен крайник на пострадалия и патологична колекция, излив в дясна гръдна половина довела до разстройство на здравето с временна опасност за живота на пострадалия, като деянието е извършено по хулигански подбуди И ГО ОПРАВДАВА по така повдигнатото обвинение за извършено престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12  във връзка с чл. 129, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК.

         ОСЪЖДА подсъдимия Й.Й.П., със снета по – горе самоличност, на осн. чл. 45 от ЗЗД да заплати на пострадалия Т.И.Д. *** сумата 6 000 лв. представляваща обезщетение за причинените от престъплението неимуществени вреди – болки и страдания, ведно със законната лихва върху сумата, считано от 20.02.2014 г. до окончателното й изплащане, като отхвърля гражданския иск за разликата до първоначално предявения му размер от 12 000 лв., като недоказан.

      ОСЪЖДА подсъдимия Й.Й.П., ЕГН **********  да заплати по сметка на Държавния бюджет сумата 217,75 лв., представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата 614,64 лева разноски в съдебното производство, както и сумата 240,00 лв. представляващи държавна такса върху уважената част от предявения граждански иск.

         ОСЪЖДА подсъдимия Й.Й.П., със снета по – горе самоличност, на осн. чл. 189 ал.3 от НПК да заплати на пострадалия Т.И.Д. *** сумата 800 лв. представляваща платено адвокатско възнаграждение.

        

 

 

     ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                     

 

 

 РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

 

 

                                                                                         2.