Мотиви към Решение  135/09.03.2016г., постановено по НАХД №33/2016г. по описа на Разградския районен съд .

 

                 

Разградска районна прокуратура е внесла постановление по реда на чл.375 от НПК срещу обвиняемиата Н.Х.Ц. *** за това, че на 30.12.2015г. в гр. Разград не е изпълнила съдебна заповед за защита от домашно насилие от 24.11.2015г., издадена по гр. дело №1679/2015г. по описа на Районен съд-гр. Разград, издадена на Х.С.Ц. *** за защита от домашно насилие -– престъпление по  чл. 296, ал.1 от НК. С постановлението се предлага обвиняемата да бъде освободена от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, като й бъде наложено административно наказание.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа съдържащото се в постановлението предложение  срещу  обвиняемата.

Обвинаемата не  дава обяснения по делото. Заявява, че не оспорва фактите в постановлението и изразява съжаление. Назначеният й служебен защитник моли съдът да наложи на обвиняемата минимално наказание.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемата Н.Х.Ц. е родена на ***г***, живее в същия град. Същата е неомъжена, неосъждана.

Обвиняемата живеела в къща в гр. Р*, заедно с малолетния си син. В същата къща живеели и родителите й – свидетелите Х.Ц. и П.Ц.. Обвиняемата често злоупотребявала с алкохол и предизвиквала скандали с баща си- св. Х.Ц., поради което последният подал молба до РС-Разград по реда на Закона за защита от домашното насилие. Било образувано гр. дело №1679/2015г. на РРС и на 24.11.2015г. била издадена съдебна заповед за защита по силата на която обвиняемата се задължавала да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо ищеца и й се забранявало да приближава на повече от 5 метра пострадалото лице, както и на 150 метра местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице за срок от 12 месеца. Обвиняемата била задължена и да посещава специализирана програма в Центъра на НПО гр. Разград. Обвиняемата била запозната с тази съдебна заповед, тъй като присъствала в съдебното заседание по гр. Дело №1679/2015г.

На 30.12.2015г. около обяд свидетелите Х.Ц. и П.Ц. се прибрали в дома си. Обвиняемата по това време била на втория етаж в къщата, който тя обитавала. Първият етаж се обитавал от родителите й. Чувайки, че родителите й се прибират обвиняемата започнала да вика и да отправя обиди и ругатни към св. Хр. Ц., като викала  силно, за да я чуе свидетелят в стаята на първия етаж. При това св. П. Ц. отишла при дъщеря си и опитала да я успокои и да я убеди да престане да отправя обиди и ругатни. На втория етаж се качил и св. Хр. Ц. и също помолил обвиняемата да спре да да вика. Обвиняемата обаче продължила да му крещи и да се кара с него. След това св. Ц. излязъл от дома си и отишъл на работа. Върнал се около 17,45 ч. на същия ден, при което обвиняемата отново започнала да вика от втория етаж, отправяйки обиди към свидетеля. Отново майката на обвиняемата отишла при нея за да се опита да я успокои, но понеже не успяла на втория етаж дошъл и бащата на обвиняемата, който също помолил обвиняемата да спре да вика. Обвиняемата се скарала с него  и го блъснала, при което Хр. Ц. паднал на земята, в близост до запалена печка на твърдо гориво, с която стаята се отоплявала. Свидетелят станал и хванал дъщеря си за ръцете за да я успокои и казал на съпругата си да се обади на тел. 112 и да съобщи в РУМВР за случая. На мястото пристигнал автопатрул и обвиняемата била откарана в РУМВР за изясняване на случая.

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства – показанията на свидетелите разпитани от досъдебното производство,  писмените  доказателствени материали. Обстоятелствата по делото не се оспорват от обвиняемата. С оглед всички данни по делото съдът намира, че обстоятелствата изложени в постановлението на прокурора са напълно доказани.

Съдът направи следните правни изводи: С деянието си обвиняемата Н.Х.Ц.   е осъществила състава на престъплението по чл. 296, ал.1, тъй като  на 30.12.2015г. в гр. Разград не е изпълнила съдебна заповед за защита от домашно насилие от 24.11.2015г., издадена по гр. дело №1679/2015г. по описа на Районен съд-гр. Разград, издадена на Х.С.Ц. *** за защита от домашно насилие. Обвиняемата е съзнавала забраните наложени спрямо нея по силата на посочената заповед за защита, но не се е съобразила с нея. Същата е влязла в конфликт с баща си и дори е проявила агресивно поведение,   с което очевидно е попречила на изпълнението на заповедта и всъщност е осуетила изпълнението й. Обвиняемата е действала от субективна страна с пряк умисъл, защото е съзнавала, че нарушава  забрана, наложена й  по силата на съдебна заповед.  

При определяне на наказанието  на обвиняемата Ц.  съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването й  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното от нея умишлено престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до три години  или глоба  до пет хиляди  лева, обвиняемата  не е осъждана  и не е освобождавана от наказателна отговорност по този ред, деянието не е свързано с причиняване на имуществени вреди. Чл.78а от НК  предвижда административно наказание глоба от 1000 до 5000 лв. Съдът намира,  че обвиняемата  не е лице с висока  обществена опасност, поради което намира, че размерът на глобата в случая следва да е равен минималния размер,  при което следва да бъде в размер на 1000 лв., като  този размер на санкцията в случая е достатъчен за поправянето на обвиняемата.  

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                  

                                                        

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: