Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                            № 129, 29.03.2016г., гр.Разград

 

                       В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                       състав

на двадесет и пети март                                         две хиляди и шестнадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

секретар Г.М.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1446/2015г. по описа на РРС:

 

Производството е делба ­ІІ фаза.

                 С влязло в сила решение- І/28.12.2015г. по делото е допусната съдебна делба на дворно място с площ от 1220кв.м. съставляващо поземлен имот №943 по кадастралния план на с.Ос., а по нотариален акт дворно място от 1270кв.м., за което е отреден парцел VII-178 в кв.21 по плана на с.Ос., ведно с находящата се в него стопанска сграда /плевня и дам/ със застроена площ от 80кв.м., при граници на имота: улица, имот 936, КВС, имот VI-178 ПРИ ПРАВА: 1/6 ид.ч. за М.П.С. и 5/6ид.ч. за Й.П.А..

Ищцата М.С. предявява претенция по сметки в размер на 266.65лв., явяваща се дела на ответницата за извършено от нея трасиране на граници и поправка на план.

Ответницата Й.А. е направила възлагателно искане по чл.349 ал.2 ГПК.

По делото е назначена и изслушана съдебно-техническа експертиза, съгласно която имота е реално неподеляем спрямо правата на страните.  Стойността му е 6300лв. Стойността на дяловете е както следа: на ищцата- 5250лв., и на ответницата -1050лв.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: В делбената маса е включен един неподеляем, съобразно правата на страните имот. Когато съделителите са повече от реалните дялове, които могат да бъдат образувани, допуснатият до делба имот, ако не може да бъде  възложени по чл.349 ал.2 ГПК следва да се изнесе на публична продан.

В случая е направено възлагателно искане, което обаче е неоснователно, предвид наличието на смесена съсобственост-­ прекратена съпружеска имуществена общност и наследяване, и сделка за част от имота. Съгласно т.8 от ТР №1/2004г. на ОСГК ВКС при нито една от хипотезите на смесена съсобственост съдът не може да извърши делбата на основание чл. 288 ал.3 ГПК/отм./, респ.чл.349 ал.2 ГПК. Делбата следва да се извърши на основание чл. 288 ал.1 ГПК /отм./, респ.чл.349 ал.1 ГПК, чрез изнасяне имота на публична продан.

Досежно претенцията по сметки за извършени разноски за трасиране на имота и за промяна на плана. Чл.30 ал.3 пр.2 ЗС урежда иска за заплащане на припадащата се част от тежестите на общата вещ, т.е хипотезата, при която някой от съсобствениците не е изпълнил задължението си за участие в тежестите на общата вещ съобразно своята ид.ч. и останалите съсобствениците са ги покрили за своя сметка. Понятието „тежести” включва, необходимите разноски, направени за запазването, поддържането и поправянето на общата вещ, без които тя би погинала или състоянието й би се влошило, обикновените разноски, свързани с текущото поддържане на имота и полезните разноски, водещи до увеличението на стойността на вещта. При необходимите и обикновените разноски могат следва да се присъдят само действително заплатените разноски в размера, в който са направени. Без съмнение трасирането на имота може да се отнесе съм обикновените разноски. Ищцата е заплатила за трасирането на имота 300лв. и допълването на плана- 20лв, като съобразно правата на страните частта от разноските, която следва да поеме ответницата е 266.66лв. / 5/6ид.ч./.

Претенцията за разноски е основателна до размера на 633.33лв. и включва заплатеното адв.възнаграждение изцяло и 5/6ид.ч. от 40лв.- скица, дан.оценка, вписване. Тъй като делбеното производство е особено исково, то всяка страна е ищец за своите права и ответник спрямо правата на останалите съделители. Тъй като представянето на скица, данъчна оценка и вписването на исковата молба са разноски, които се следват от всеки ищец, то следва същите да бъдат уважени съобразно правата му. Претенцията за заплатените 30лв. депозит за вещо лице е неоснователна, тъй като това е частта дължима от ищцата, съобразно нейните права. Предвид гореизложеното ответницата следва да заплати на ищцата разноски в размер на 633.33лв.

По изложените съображения съдът

 

                              Р         Е          Ш          И         :

 

ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН на основание чл.348 ГПК следният поземлен имот: дворно място с площ от 1220кв.м. съставляващо поземлен имот №943 по кадастралния план на с.Ос., а по нотариален акт дворно място от 1270кв.м., за което е отреден парцел VII-178 в кв.21 по плана на с.Ос., ведно с находящата се в него стопанска сграда /плевня и дам/ със застроена площ от 80кв.м., при граници на имота: улица, имот 936, КВС, имот VI-178.

Стойността на имота е 6300лв./шест хиляди и триста лева/.

                Получената от проданта сума следва да бъде разпределена между съделителите М.П.С. ***, ЕГН ********** и Й.П. ***, ЕГН **********, съобразно правата им: 1/6ид.ч. за М.П.С. и 5/6ид.ч. за Й.П.А.

ОТХВЪРЛЯ възлагателната претенция на Й.П.А. КАТО НЕОСНОВАТЕЛНА.

ОСЪЖДА М.П.С. да заплати на Й.П.А. сумата от 266.66лв./двеста шестдесет и шест лева и шестдесет и шест стотинки/, явяваща се припадащата се част от направени от последната обикновени разноски за трасиране на имота и попълване на плана.

ОСЪЖДА М.П.С. да заплати по сметка на РРС д.т. върху дела си в размер на 42лв/четиридесет и два лева/. и за претенцията по сметки д.т. от 10.66лв./десет лева и шестдесет и шест стотинки/.

ОСЪЖДА Й.П.А. да заплати по сметка на РРС д.т. върху стойността на дела си в размер на 210лв./двеста и десет лева/.

ОСЪЖДА Й.П. А. да заплати на М.П.С. сумата от 633.33лв./шестстотин тридесет и три лева и тридесет и три стотинки/ съдебни разноски.

Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: